Ток-шоу «Сцена», враження очевидця

Інтерес до атомної енергетики залишається стійким відтоді, як 1954 року запрацювала перша промислова електростанція  у Обнінську. Чорнобиль вніс негативний імпульс у величний поступ цієї галузі в економіку країни та світу загалом. Додала ложку дьогтю й трагедія на японській станції Фукусіма. Про шкідливість і навіть злочинність галузі заговорили усі, кому не ліньки, особливо прихильники традиційної газонафтової та вугільної енергетики, гідростанцій тощо. Ніхто не рахує, скільки людей гине при добуванні певної кількості тонн вугілля, а відтак і злоякісних захворювань від пилу та забруднення, що є супутніми процесами. Мало кому відома трагедія  від 1979 року поблизу  міста Морви (Індія), коли прорив греблі забрав життя близько п’яти тисяч людей, 60 відсотків житлового фонду перетворилось у руїни, мул покрив вулиці шестиметровим шаром. Битва за нафту і газ забирає життя  людей багатьох країн...

Як би цинічно це не звучало, прогрес також забирає життя. Зауважимо, що набагато менше, якби ми залишались жити за ді­дів­ськими стандартами. Тільки це окрема розмова.

А ми поглянемо власним поглядом на ситуацію, що стала предметом розмови на телеканалі Хмельницької регіональної дирекції «По­ділля-Центр» у ток-шоу «Сцена». Дійство було задеклароване  за темою «Перспективи добудови 3 та 4 енергоблоків АЕС». На передачу приїхали заступники генерального директора ХАЕС: з капітального будівництва - Олег Рахлінський та кадрів і соціального розвитку - Віктор Демидюк, заступник головного інженера з нових блоків Олександр Корлиханов, керівники  підроз­ді­лів станції Тетяна Лиситчук, Олександр Левицький, Віталій Литус.  

В нетішинській «обоймі» був міський голова Олександр  Супрунюк з командою. Прибули також славутський міський голова та водночас Голова асоціації міст-супутників АЕС Василь Сидор, депутат обл­ради Іван Гладуняк, голова Ради рів­ненського «Екоклубу» Андрій Мартинюк, прихильники і противники атомної енергетики з різних структур, наукових установ тощо.

Як на мене, ведучі ток-шоу не надто володіли аудиторією і напрямком розмови. Бо ж заступник генерального директора з капітального будівництва О.Рахлінський зразу відзначив, що нині блоки не будуються, угода про співпрацю з  російськими партнерами денонсована, кошти відсутні, закон про інших партнерів не прийнято. Третій блок законсервовано у значній стадії будівництва, четвертий – надто далека перспектива. Олег  Васильович зауважив, що компанія шукає шляхи виходу з ситуації,  ведуться перемовини з чеською фірмою «Шкода», американсько-японською фірмою Вестінгхаус, польськими та китайськими зацікавленими особами і органі­заціями.

Згідно з українським законодавством, вибір організації, яка має будувати будь-що за державні гроші, в тому числі енергоблоки ХАЕС, має відбуватися на тендерній основі. Станція здійснила свою частину зобов’язань, і є підстави стверджувати, що на базі третього енергоблока можна впроваджувати реалізацію модернізованого проекту реактора ВВЕР-1000.

Вступивши у полеміку, голова Ради рівненського «Екоклубу» Андрій Мартинюк послався на Постанову колегії Держінспекції ядерного регулю­вання від 13.02.12 року №7, де нібито «пасивні елементи про­ектованого реактора ВВЕР-1000/392  не вміщаються у існуючі конструкції, проект не містить інформації щодо зняття блоків з експлуатації, що досі немає в Україні сховищ відпрацьованого ядерного палива», і краще­ було б на 4 мільярди доларів, що кошту­ва­тиме завершення­ будівництва, утеплити  усі  будів­лі у двох таких областях, як Хмельницька.

Ведучі не зуміли, як мовиться, відсортувати мухи від котлет. Поле­міка стала некерованою і для сторон­нього глядача, напевне, не­зро­зу­мі­лою.

Іван Васильович Гладуняк вступився за проект. Він нагадав, що у світі є приклади зняття блоків з експлуатації, зокрема у Болгарії, та й Чорнобильська станція в силу трагічних обставин практично знаходиться у стадії напрацювань зняття з експлуатації. Колишній очільник області нагадав присутнім, що третина обласного бюджету  наповнюється з відрахувань від експлуатації існуючих блоків ХАЕС. Він нагадав історію пуску другого енерго­блока, який нині є одним з кращих і відповідає європейським та світовим чинникам безпеки. А свого часу політикани та надто  «зацікавлені» екологи створювали рухи протесту, застерігали від помилок тощо. Він наголосив, що ставити питання про припинення будівництва злочинно для обласного  бюджету, і для майбутнього України, бо найближчим часом країна знову стоятиме на порозі величезного дефіциту електро­енергії. Енергопотужності ж будуються роками і вимагають значних коштів.

Його позицію підтримав  Василь Сидор, стверджуючи, що громада матиме великі преференції від будівництва. Хоча саме йому довелось судитись з нинішнім урядом, який не виконує власні ж постанови та Закони, що сприяють прихильності громади до будівництва ХАЕС.

Міський голова Нетішина Олександр Супрунюк навів цифри, що характеризують роль ХАЕС у економіці міста. Дві третини бюджету отримано від роботи станції. В разі будівництва ХАЕС  перспективи у Нетішина найкращі. Якщо цього не станеться – місто поступово стане депресивним, і буде тягарем для області.

На жаль, полеміка з одного і другого боку була розповідальною, багато питань повисло у повітрі, і не знайшли відповіді, бо були «заговорені» опонентами.

Так і не стали предметом дискусії аспекти природних балансів, на які завжди посилаються екологи. Забезпечення медичними закладами та відповідною апаратурою, під­несення економіки і культури конкретних громад, розвиток інфраструктури були окреслені, як мовиться, одним рядком.

Як на мене, не прозвучала головна теза: Україні не потріб­но грошей на покриття поточних­ завдань. Україні потрібні гроші на засоби виробництва, які, за відомим фор­мулюванням, приносять до­даткову вартість, працюють на перспективу, на створення добробу­ту.

Нам продемонстрували чорнову роботу колективу Хмельницької регіональної дирекції «Поділля-Центр». Є ще монтажери, редактори програми, і, напевно, вона набере зрозумілих глядачу форм. Передача вийде на телеканалі у одну з найближчих субот.

 Віктор Гусаров

Фото автора