На ХАЕС відбулось загальностанційне тренування під спільною назвою «Комунальна аварія на ВП ХАЕС, яка виникла внаслідок надзвичайної геологічної ситуації в районі розміщення атомної станції і спричинила вихід із ладу системи основного і резервного електропостачання АЕС, відмову систем охолодження реактора».

Згідно із сценарієм, на території проммайданчика ХАЕС було зафіксовано підземні поштовхи потужністю 2-3 бали за шкалою MSK-64, які не несли негативного впливу на діяль­ність електростанції. Але потім стався потужний поштовх інтенсивністю 6,5 балів. На першому енерго­блоці на панелях блочного щита управління спрацювала сигналізація «Сейсмічний вплив 6 балів». Це спричинило спрацювання аварійого захисту реакторної установки та падіння всіх органів регулювання систем управління захистом на нижні кінцеві вимикачі (до низу активної зони). Відключився перший турбогенератор, також відбулось пошкодження ТН-330-1СШ, вибух трансформатора напруги із великим радіусом розльоту уламків фарфору, виникли пошкодження на вимикачах. Внаслідок значного пошкодження обладнання відкритого розподільного пристрою відбулось повне знеструмлення першого та другого енергоблоків. Цю подію було класифіковано як «Аварійна готовність» і оголошено про введення в дію «Аварійного плану ВП ХАЕС», активізовано внутрішній кризовий центр та здій­с­нено збір штабу керівника аварійними роботами на майданчику, аварійних груп і бригад.

Під час повного знеструмлення першого, а згодом і другого енергоблоків відбувся успішний запуск резервних дизельгенераторів із   увімкненням механізмів автоматики ступеневого пуску.

У ході обстеження оперативним персоналом обладнання, трубопроводів, елементів буді­вель та приміщень було виявлено низку пошко­джень. За вказівкою керівників аварійних груп була прозпочата ліквідація несправності на основному обладнанні.

Аналізуючи перебіг подій, керівництвом аварийними роботами, було прийнято рішення про перекваліфікацію подій як «Аварія промислова», та оголошено про необхідність укриття персоналу проммайданчика і здійснені заходи з підготовки його до евакуації в місто Нетішин. Потім було оповіщено про «аварію на проммайданчику» із одночасною евакуацією персоналу, який не задіяний у ході ліквідації аварії. Населенню зони спостереження надійшла пропозиція провести додаткову герметизацію житлових приміщень і місць перебування домашніх тварин. Штабом із надзвичайних ситуацій було рекомендовано організувати йодну профілактику для жителів сусідніх населених пунктів.

Після проведення аварійно-відновлювальних заходів з локалізації і ліквідації аварії, ситуацію стабілізовано і було відмінено дію «Аварійного плану ВП ХАЕС». Перший та другий енергоблоки вдалося перевести у безпечний стан.

Проведення загальностанційних тренувань з ліквідації наслідків землетрусу показали злагоджені дії персоналу під час нештатних ситуацій на ХАЕС.

Олександр Шустерук

Фото  Валерія  Валуєва