За сценарієм протиаварійного тренування, яке відбулось на ХАЕС у четвер, на першому енергоблоці ХАЕС відбулось самовільне закриття швидкодіючого запірного відсічного клапана, що спричинило спрацювання редукційної установки викидання пари в атмосферу, автоматичного захисту реакторної установки та відключення першого турбогенератора. У ході аварії через відмову вимикача одного з головних циркуляційних насосів не спрацювало його відключення. Також відбулося витікання теплоносія із першого контура в другий. Ця подія класифікується як «Промислова аварія». Після активації внутрішнього кризового центру генеральний директор ХАЕС взяв на себе обов’язки керівника аварійними роботами на майданчику. Був введений в дію «Аварійний план ВП ХАЕС». Спеціальними засобами оповіщення персоналу було передано інформацію про те, що всьому персоналу, який перебуває на проммайданчику,  потрібно одержати у встановлених місцях засоби захисту органів дихання та  провести йодну профілактику, перебувати на своїх робочих місцях і вжити заходи із герметизації приміщень, підготуватися до евакуації. Через 26 хвилин після виникнення аварії було виявлене загорання в осередку резервного введення секції 1СВ. Надійшло повідомлення про потерпілих серед персоналу електроцеху. Підрозділи пожежної охорони отримали наказ про вжиття заходів лікві­дації загорання, група медиків почала надавати першу медичну допомогу.

Аналізуючи перебіг умовної аварії, роботу аварійних груп та бригад, за погодженням керів­ника аварійними роботами на майданчику було прийнято рішення про класифікацію події як «аварія на майданчику». Надійшов наказ про евакуацію персоналу, не задіяного у ході ліквідації аварії.

Після ліквідації загорання знову відбулась переоцінка аварії, її ідентифікували як «комунальна аварія». Члени аварійних груп та бригад продовжували ліквідовувати умовну аварію відповідно з наказами та розпорядженнями відповідальних за ліквідацію аварії працівників.

Під час ліквідації аварії штабам із надзвичайних ситуацій надійшла рекомендація про проведення йодної профілактики серед жителів населених пунктів Комарівка, Хоровиця, Білотин, Комини, Голики, Радошівка, а також про обмежене їх перебування просто неба і заборону випасання худоби.

У ході злагоджених дій аварійних груп та бригад вдалося ефективно провести аварійно-відновлювальні роботи та заходи з локалізації і ліквідації умовної аварії. Реакторну установку було переведено у безпечний стан. Це стало підставою керівнику аварійними роботами на майданчику оголосити про відміну дії «Аварійного плану ВП ХАЕС».

Протягом проведення протиаварійних тренувань працівниками інформаційного центру відділу роботи з громадськістю та ЗМІ оперативна інформація направлялась до органів місцевого самоврядування зони спостереження, контролюючих органів Хмельницької та Рівненської областей.

Олександр Шустерук

Фото  Валерія  Валуєва