Тренувалися на території відкритого розподільчого пристрою

Відбулися тактико-спеціальні навчання з ліквідації умовної  лісової пожежі, яка виникла у  19 та 28 кварталах  Нетішинського лісництва ДП «Славутський лісгосп» і  розповсюдилась на територію ВРП 750 кВ ВП «Хмельницька АЕС».

За сценарієм, у результаті недбалості відпочивальників, загорілась лісова трава та неперетліле листя у 28 кварталі Нетішинського лісництва. Сильний вітер через насадження молодих хвойних дерев розповсюдив пожежу на 19 квартал. Вона швидко наблизилась до паркану ВРП 750 кВ. Внаслідок пожежі виникло сильне задимлення території ВРП та ВП ХАЕС, видимість склала менше 50 метрів. Далі пожежа з лісового масиву розповсюдилась на насадження на території ВРП 750 кВ.

Після одержання інформації про виникнення пожежі до в’їзду на територію ВРП прибув черговий караул 7 ДПРЧ. Після підтвердження виклику організовується штаб із гасіння пожежі. Аналіз ситуації засвідчив, що зупинити розповсюдження пожежі наземними силами пожежорятувальних підрозділів 3 ДПРЗ  неможливо, оскільки відсутні під’їзди до місця загоряння. Надійшла вказівка  диспетчеру 7 ДПРЧ додатково направити насосно-рукавну станцію до місця виникнення пожежі.

За сигналом «Збір. Аварія»  особовий склад прибув у розташування підрозділів та увів в оперативний розрахунок резервну техніку.

Після вжиття необхідних заходів із ліквідації умовної пожежі начальник 3 ДПРЗ доповів про необхідні дії  на пунт зв’язку частини 7 ДПРЧ та оперативно-координаційний центр  ГУ ДСНС України у Хмельницькій області. Було проведено огляд місця умовної пожежі із представниками ВП ХАЕС та ДП «Славутський лісгосп». Силами пожежного розрахунку ДП «Славутський лісгосп» організовано пост на місці ліквідованої пожежі.

За словами представників штабу, у ході локалізації і гасіння лісових пожеж необхідно враховувати, що найчастіше проблеми виникають у боротьбі із  верховим розповсю­дженням вогню. Локалізація пожежі є складною і трудомісткою роботою, яка проводиться у більшості випадків у два етапи. На першому - здійснюється локалізація розповсюдження пожежі шляхом безпосередньої дії на легкозаймисті матеріали, що горять. Це дає можливість виграти час і зосередити сили і засоби на трудомістких роботах другого етапу - прокладанні загоро­джувальних смуг і канав і на необхідній додатковій обробці меж пожежі з тим, щоб виключити можливість відновлення її розповсюдження. Локалізованою слід рахувати тільки ту пожежу, навколо якої прокладені загороджувальні мінералізовані смуги або канави, що надійно перегоро­джують шляхи подальшого розповсюдження горіння.

Марія Панцюк,

фахівець групи з організації запобігання надзвичайним ситуаціям та заходів цивільного захисту 3 державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС

у Хмельницькій області

Юні нетішинські вогнеборці вибороли срібло

13 травня на території спорткомплексу Аварі­йно-рятувального загону спецпризначення відбувся чемпіонат Хмельницької області із пожежно-прикладного спорту серед юнаків та дівчат. У змаганнях взяла участь 21 команда, загалом це 126 юнаків та 21 тендітна дівчина. Змагалися у трьох вікових групах: молодша, середня і старша. Учасники долали 100-метрову смугу з перешкодами, підіймалися штурмовою драбиною у вікно           2-го та 3-го поверхів навчальної вежі, змагалися у пожежній естафеті 4 по 100 м та бойовому розгортанні від мотопомпи.

У підсумку, першість здобули спортсмени з міста Шепетівки, «срібло» за представниками Нетішина, а «бронза» дісталася команді із Ізяслава.