Тренування пройшли успішно

Днями біля відкритого розпо­дільчого пристрою 330-750 Кв ХАЕС в районі 28 кварталу проведено тренування з гасіння пожеж в екосистемах.

Згідно із розробленим сценарієм тренувань, на ділянці в ра­йоні проходження високовольтної лінії електропередач через порушення правил пожежної безпеки під час відпочинку громадян на природі виникла пожежа, яка почала швидко поширюватись в бік відкритого розподільчого пристрою 330-750 Кв. Її помітив лісничий Нетішинського лісництва Андрій Ткачук і оперативно повідомив про це місцевим вогнеборцям. На місце імовірної пожежі було відправлено чергову зміну рятувальників із спеці­альною технікою.

Після оцінки ступеня пожежі оперативний штаб рятувальників приступив до керівництва ліквідацією нештатної ситуації. Відбулось бойове розгортання чергового караулу.

- Відкритий розподільчий пристрій 330-750 Кв, - коментує начальник 3-го ДПРЗ територіального управління МНС України в Хмельницькій області Іван Козійчук, - є важливим стратегічним об’єктом ХАЕС, будь-які нештатні ситуації на ньому загрожують безпеці експлуатації діючих енергоблоків. Принаймні однією із загроз може бути пожежа в лісі, яка здатна швидко перекинутись на територію, на якій знаходяться трансформатори, вимикачі, лінії електропередач та інша складна апаратура. Треба також врахувати, що нинішнє літо характеризується екстремальним теплом і від цього збільшується імовірність виникнення пожеж. Саме тому НАЕК «Енергоатом» видав розпорядження про проведення на території ХАЕС тренувань із гасіння пожеж в екосистемах.

За словами рятувальників, територія 28 кварталу є без­водною. Саме на це був зроблений акцент під час навчань: вода від спеціальної пожежної техніки на місце ліквідації пожежі подавалась за допомо­гою розгалуженої системи пожежних рукавів.

- Протягом тривалого періоду між Нетішинським лісництвом та   3-ім ДПРЗ налагоджена тісна співпраця щодо недопущення пожеж у лісі, - розповідає лісничий Андрій Ткачук. -  Не зважаючи на те, що цьогоріч у більшості регіонів країни спостерігається підвищена пожежна небезпека, на території біля Нетішина не було зафіксовано випадків виникнення пожеж, які б мали негативні наслідки для господарських та промислових об’єктів. Сьогодні особливий акцент робиться на роз’яснювальній роботі серед населення, зокрема, відпочива­льників у лісових масивах.

Під час гасіння умовної пожежі в ра­йоні 28 кварталу було залучено 9 одиниць техніки. На тренуванні  також відпрацьову­валось створення захисної протипожежної смуги за допомогою трактора, який належить лісовому господарству. Рятувальники успішно справились із покладеними на них завданнями.

Олександр Шустерук

На знімках: полковник територі­ального управління МНС України в Хмельницькій області Іван Козійчук обговорює хід проведення тренувань; злагоджені дії вогнеборців.

Фото  автора