Тридцять літ на одному диханні

Цього року дивовижним чином збіглись мало не в одному числі День журналіста, День Святої Трійці та 30-ліття від дня заснування відділу роботи з громадськістю та ЗМІ. Така триєдність дає право сказати кілька слів про журналістику і людей, причетних до цієї професії. В якості секретаря міського осередку  Хмельницької обласної організації НСЖУ зазначу, що ми об’єднуємо 20 членів НСЖУ міст Нетішина та Славути. Ще один активний «штик» вітчизняної журналістики, представник Рівненської НСЖУ острожанин  Олександр Шустерук працює в газеті «Перспектива». Це третій за кількістю осередок у області. Кожному хочеться побажати творчого довголіття, людського щастя, достатку, вдячних поціновувачів творчості. Нині це актуально.

Повертаючись до святкування тридцятиліття відділу, зазначу, що 1990-й був роком викликів: Нетішин отримав статус міста обласного підпорядкування, Верховна Рада оголосила «мораторій на подальше спорудження атомних електростанцій та введення в дію нових енергоблоків», пройшла хвиля мітингів проти атомної енергетики. Перед керівництвом АЕС постало питання роз’яснення діяльності  захисту інтересів  колективу. Відтак 8 червня на ХАЕС відповідно до наказу № 450 утворено відділ зовнішніх зв’язків та інформації (ВЗЗІ). Начальником призначено Володимира Харламова. Наприкінці 1990 року керівником ВЗЗІ став Іван Гладуняк. У цей час в якості робочого місця працівників затверджено приміщення кінотеатру «Дружба». Тут працювала кіноустановка, було розміщено макет атомної електростанції, набував досвіду роботи новостворений колектив.

Працівникам ВЗЗІ неодноразово доводиться брати участь у мітингах, роз’яснювати позицію керівництва станції, переконувати у перевагах атомної енергетики, вести агітацію у колективах і школах.

Івана Гладуняка невдовзі було обрано головою місцевої ради, новим керівником відділу зовнішніх зв’язків та інформації став Валентин Решетник.

1990 р. з періодичністю раз на квартал починають виходити інформаційні вісники ХАЕС, розраховані на численну читацьку аудиторію, а у березні 1991 року зареєстровано газету «Хмельницька АЕС», сигнальні примірники якої тричі надруковані впродовж року, а з 22 грудня – Дня енергетика, – розпочався систематичний випуск газети. 1994 року газету перейменовано на «Перспективу».

17 жовтня того ж року на базі дільниці телерадіомовлення створено телестудію Хмельницької АЕС, яку очолив Сергій Білошицький. Деякий час ЗМІ Хмельницької АЕС керував представник Запорізької АЕС Олександр Голіченко. Після виходу на пенсію Валентина Решетника керманичем ВЗЗІ став керівник групи перекладу, яка з часу заснування входила до структури відділу, Владислав Коренюк.

У цей період до обов’язків працівників відділу належала організаційна й роз’яснювальна робота щодо добудови другого енергоблоку. Саме працівники ВЗЗІ надавали найсвіжішу інформацію про справи на станції своїм читачам, глядачам, екскурсантам, поважним гостям із-за кордону, представникам владних органів України, а також усім зацікавленим, крім того полемізували з опонентами, закликали до співробітництва тощо. Співпраця зі ЗМІ поширилася також на канали центрального телебачення, ключові видання регіону й країни.

2004  року відбулася чергова реорганізація, унаслідок якої група перекладу набула самостійності, а інформаційний центр, газета «Перспектива» й телестудія ХАЕС із новою назвою «Відділ роботи з громадськістю і засобами масової інформації» (ВРГЗМІ) очолила Тетяна Лиситчук. На часі було завдання провести у тридцятикілометровій зоні слухання щодо будівництва 3-го та 4-го енергоблоків. А останніми роками ми провели слухання щодо продовження терміну експлуатації енергоблока №1.

Констатуємо, що у інформаційному центрі створена сучасна виставкова експозиція з розвитку ядерної науки, основних технологічний принципів роботи АЕС, впливу на довкілля, альтернативних джерел виробництва елек­троенергії та історії ХАЕС.

Для школярів міста і регіону організовано факультатив «Введення в атомну енергетику». Традиційним в інформцентрі стало проведення творчих конкурсів «Атомна енергетика і ми».  Величезне значення надається підтримці Інтернет-ресурсу ХАЕС – власного веб-сайту (www.xaec.org.ua) та газети «Перспектива»  (https.perspekt.org.ua).

В колективі працюють досвідчені пра­ці­вники, які добре знають свою справу і докладають чимало зусиль для утвердження і підтримки позитивного іміджу ХАЕС в регіоні.

Фахівці ВРГЗМІ спромоглись на творення ряду книг про діяльність станції, серед яких «Енергія Єднання» та «Хмельницька АЕС. 30 років надійної експлуатації», численні буклети. Матеріали журналістів відділу друкуються у «Атомнику України» та журналі «Енергоатом України, телевізійні програми демонструють обласні телекомпанії.

За роки свого існування інформаційний центр став компетентним джерелом отримання інформації і саме тим місцем, де культивується ставлення до атому без остраху.

Причетними до інформаційної ХАЕС упродовж діяльності ВРГЗМІ були: Петро Цица, Володимир Здробилко, Ірина Бочкова, Ігор Петровський, Ігор Герасимчук, Сергій Жиленко, Леонід Данилюк, Валерій Валуєв, Тетяна Тарасюк, Ірина Діордієва, Людмила Цурик, Микита Штогун, Валентина Подколзіна, Ігор Німий, Сергій Бержанський, Людмила Гуда, Неля Фінчук, Андрій Янчишин, Олександр Малярчук, Тарас Бурмич, Світлана Стецюк… А Ольга Сокол, Олександр Шустерук, Олена Веселова, Жанна Суліма, Віра Петровська, Жанна Костенко, Тетяна Степанюк, Вадим Мацюк, Віталій Ляшук, Юлія Тараторкіна, Юрій Самолюк, Любов Софіюк, Надія Походонько, автор цих рядків з очільницею відділу Тетяною Лиситчук і на даному етапі формують інформаційну складову діяльності Хмельницької АЕС. Ми завжди з колективом станції і надалі будемо провідниками інтересів атомників у суспільстві.

Віктор Гусаров