Праця заради комфорту

Рівно тридцять років тому на Хмельницькій АЕС було введено в експлуатацію перший котел пускорезервної котельні, в унісон йому запрацювали  станція знезалізнення води, очисні споруди, каналізаційно-насосна станція №1, п’ять артезіанських свердловин, котрі функціонують  до цього часу (всіх нині 16, планується запустити ще 4). ПРК розширювалась, аж поки 1986 року на її базі не створили цех теплових підземних комунікацій. Під час реструктуризації підрозділу у 2006 році було створене комунальне господарство, працівники якого продовжили виробничі традиції,  започатковані за часів спорудження електростанції та міста енергетиків.

Першим начальником ЦТПК  призначають Аркадія Кашеварова, а з 1987 року на цю посаду заступає Василь Шендрик. У жовтні 1991 року начальником цеху стає Олексій Смолій, який на той час  пройшов нелегкий шлях від слюсаря з ремонту котельного устаткування до керівника.

Першими працівниками підрозділів, які склали основу цеху теплових та підземних комунікацій, були Віра Дзюбенко, Наталія Радчук,                Раїса­ Соколянська, Лідія Хрульова, Олена Мельничук, Тамара Юрченко, Валентина Дорощук, Марія Гонтар, Ірина Верещинська, Віктор Власов, Олена Гуринович, Сергій Риштун.

У комунальному господарстві трудяться представники різних професій, об’єднаних одним завданням – наданням якісних послуг з тепловодопостачання, водовідведення, очищення господарсько-побутових стоків, забезпечення безперебійного електропостачання зовнішніх об’єктів ВП ХАЕС. Його діяльність також здійснюється згідно з укладеними договорами із  фізичними та юридичними особами міста Нетішин.

Аварійно-диспетчерська служба забезпечує оперативну експлуатацію технологічного комплексу з водопостачання, теплопостачання і водовідведення  відповідно до вимог норм і правил з безпеки, технологічних регламентів та виробничої документації.

Основне завдання дільниці з ремонту та обслуговування теплових мереж та центральних теплових пунктів: підтримання обладнання тепломереж і споруд підрозділу у дієздатному стані шляхом організації експлуатації, технічного обслуговування і ремонту обладнання теплових мереж.

Середній вік її працівників складає 42 роки. Працівниками дільниці обслуговується понад 100 км трубопроводів тепловодопостачання, більше 150 теплових камер, понад 1500 засувок і вентилів різних діаметрів. Під час ремонтних кампаній на першому та другому енергоблоках нашої електростанції їх участь також обов’язкова­.

Дільницею з ремонту та обслуговування водопровідних та каналізаційних мереж групи водопровідних, каналізаційних мереж станції та міста опікуються  старший майстер, інженер, три майстри, 21 слюсар з аварійно-відновлювальних робіт, 9 слюсарів ремонтників, 20 машиністів насосних установок.

Працівники комунального господарства експлуатують 18 центральних теплових пунктів, де проходить підготовка та подача гарячої води на житлові будинки міста Нетішин. Разом з цим відбувається розподіл системи опалення на всі житлові будинки та комунальні об’єкти міста. Дільниця виконує ремонт та експлуатацію водопідігрівачів, насосних агрегатів, запірної  арматури.

Важливим об’єк­том для життєдіяльності Хмельницької АЕС та міста є станція знезалізнення. За словами начальника комунального господарства Сергія Сніщука, 1998 року було отримано ліцензію на видобування води, котра піднімається до споживачів з глибини 220-250 метрів із 16 артезіанських свердловин і має найкращі якісні показники в регіоні. Потужність водозабору складає 18 тисяч кубічних метрів за добу, фактичне  ж середнє навантаження знаходиться в межах 14 - 16 кубометрів. На станції знезалізнення вода збагачується киснем, знезалізнюється за допомогою фільтрів тощо. Очищена від заліза вода спрямовується в резервуари чистої води (6 штук по 2000 ку­бічних метрів кожний ), де хлору­ється. А далі за допомогою насо­сів подається на центральні теплові пункти (їх 18), які стоять у різних мікрорайонах міс­та. Холодна вода надходить споживачу напряму. Гарячу  ж отримують за рахунок підігріву теплоносія тепломережі і також подають в квартири. Через систему водопровідних мереж від джерел водопостачання здійснюється забез­печення споживачів господарчо-питною водою­. Загальна довжина водопровідних мереж 88,74 км, у тому числі: господарчо-питні (протипожежні) - 66,804 км (В1); поливальний водопровід - 9,1 км (В2);  сирої води - 12,836 км (ВЗ).

Найбільшими споживачами питної води є населення міста, підприємства, установи, навчальні заклади.

- Мені особисто і всім працівникам комунального господарства  приємно чути гарні відгуки про якість питної води. Вона, безперечно, краща, ніж у інших містах не тільки нашого регіону, - констатує начальник комунального господарства.

Великий обсяг робіт доводиться виконувати колективу дільниці  з ремонту та обслуговування електроустаткування. Вони забезпечують  надій­ну та безпечну роботу закріпленого за комунальним господарством електроустаткування зовнішніх об’єктів, підтримку його електричних та технологічних параметрів на рівні нормативних значень.

Гарні відгуки надходять і про діяльність дільниці мережі будівельного двору, яка була створена 1993 року.  Її працівники обслуговують та ремонтують зовнішні та внутрішні (водопровідні, каналізаційні, теплові) мережі та обладнання закріплених об’єктів.

 Функціонування комунального господарства забезпечують  також працівники  служби головного механіка, виробничо-технічного, планово-економічного відділу та  бухгалтерії.

Сьогодні у комунальному господарстві трудиться  понад 320 працівників. Вони докладають багато зусиль для того, щоб жителі міста енергетиків відчували комфорт та затишок.

Олександр Шустерук

Фото  Валерія  Валуєва