ТРИМАЄМО СВОЮ ЛІНІЮ ФРОНТУ

Візит Петра Котіна, президента НАЕК «Енергоатом», на Хмельницьку АЕС 28 березня охоплював кілька напрямів. Зокрема, очільник енергокомпанії провів виїзне засідання з питань виконання колективного договору, зустрівся з нетішинськими атомниками та спільно із високопосадовцями урочисто привітав нацгвардійців, подарувавши їм чотири автомобілі.

ВИКОНАННЯ ОСНОВНОГО ДОКУМЕНТУ КОМПАНІЇ – В ПРІОРИТЕТІ

Неочікувана зміна погоди внесла корективи і до програми візиту очільника енергокомпанії Петра Котіна. Відвідини Хмельницької АЕС розпочалися спільним засіданням роботодавця та профспілкового комітету ППО ДП «НАЕК «Енергоатом» з виконання колективного договору компанії за 2022 рік. У нараді на майданчику ХАЕС взяли участь генеральний директор Андрій Козюра, керівництво електростанції та Енергоатома, голова ППО ХАЕС Михайло Гук, голова ППО НАЕК «Енергоатом» Олексій Лич, генеральний директор ПАЕС Ігор Полович. До проведення заходу долучилися онлайн і представники дирекції енергокомпанії, її відокремлених підрозділів, зокрема Рівненської та Південноукраїнської АЕС. Президент НАЕК «Енергоатом» акцентував на Запорізькій АЕС, яка стала причиною втрат економічних та людських ресурсів. Однак, незважаючи на складний час, компанія виконала план із виробітку електроенергії за минулий рік, спрямовувала значні соціальні видатки на добровільне медичне страхування персоналу, санаторно-курортне лікування, проведення медоглядів, низку інших соціальних проєктів. Значну допомогу вдалося виділити й Збройним силам України – вона у 2022 році склала 160 млн грн. Доповідач наголосив, що було прийнято 15 спільних рішень, і колективний договір в енергокомпанії виконаний майже стовідсотково, окрім двох зобов’язань, які стосуються інвестиційної програми щодо будівництва житла.

Петро Котін висловив впевненість, що у нинішньому році матимуть продовження і перспективні проєкти на Хмельницькій АЕС, розпочаті минулоріч. Це будівництво не тільки нових 5-го і 6-го енергоблоків за американською технологією, а й добудова третього мільйонника, також закінчення робіт з реконструкції лінії ВРП-750 «Хмельницька АЕС-Жешув». «Усі напрацювання у сфері будівництва нових енергопотужностей, диверсифікації ядерного палива, поводження з радіоактивними відходами – це заходи, які укріплюють нашу енергонезалежність. Ми добре відпрацювали торік, і я надзвичайно вдячний кожному із вас», – зауважив Петро Котін.

Голова ППО НАЕК «Енергоатом» Олексій Лич додав, що у 2022 році вдалося втілити високі соціальні стандарти в компанії, також серед нововведень стала професійна надбавка працівникам, які були вимушені евакуюватися з окупованих територій, допомога понад 800 захисникам-атомникам, які стали до лав ЗСУ на боротьбу з рашистами. «У 2023 році ми продовжимо соціальну роботу щодо покращення спортивного дозвілля атомників, зокрема Хмельницької АЕС. Розроблена спеціальна програма розбудови спортивних майданчиків. Сьогодні ми працюємо в напрямку удосконалення системи оплати праці, страхування зайнятості робочих місць, наданні допомоги Збройним силам України, особливо тим підрозділам, де служать наші працівники», – наголосив Олексій Лич.

ДОПОМОГА ЗСУ – СКЛАДОВА РОБОТИ АТОМНИКІВ

Згодом очільник НАЕК «Енергоатом», голова ППО енергокомпанії, керівництво Хмельницької АЕС та Енергоатома, запрошені військові та державні високопосадовці – заступник командувача Нацгвардії України Микола Миколенко та народна депутатка Олена Копанчук – відвідали військову частину з охорони ХАЕС. На плацу відбулися урочистості з нагоди Дня Національної гвардії України, який відзначався 26 березня. Петро Котін привітав нацгвардійців та щиро подякував їм за щоденну мужність і незламність у захисті Батьківщини, у захисті ядерно-енергетичних об’єктів. До вітань приєдналися Андрій Козюра та Олексій Лич, які запевнили військових, що компанія і надалі їх підтримуватиме. Кульмінацією стала передача чотирьох пікапів для Нацгвардії – трьох Mitsubishi L200 та одного Ford Ranger захисникам, а також обладнання, необхідного для виконання службових завдань. «Ця автомобільна техніка, придбана колективом ХАЕС та відремонтована працівниками транспортного цеху атомної електростанції, тепер служитиме нашим військовим», – наголосив президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

На завершення візиту представників енергокомпанії відбулася зустріч президента та голови профспілкової організації НАЕК «Енергоатом» із трудовим колективом Хмельницької АЕС. На ній Петро Котін зазначив, що наймолодша АЕС України на сьогодні є найперспективнішою атомною електростанцією, на якій розпочалася реалізація амбітних планів та проєктів, важливих для розвитку вітчизняної атомної енергетики. «Оглянувши сьогодні недобудований третій мільйонник, бачимо, що робота там ведеться. Завдання, які наразі ставимо в пріоритет, – це завершення робіт з оббудови реакторного відділення. Також необхідно ввести якнайшвидше в експлуатацію лінію ВРП-750 «ХАЕС-Жешув». Це надзвичайно важливі кроки для енергетичної незалежності нашої держави», – резюмував президент Енергоатома.

Сподівання на цьогорічну плідну роботу висловив і генеральний директор Хмельницької АЕС Андрій Козюра: «Планів на 2023 рік багато: і в частині капітальних інвестицій, і в частині ремонтних робіт. Цей рік буде надзвичайно насиченим. Дякую оперативному персоналу, усім працівникам колективу за добросовісне виконання своїх безпосередніх обов’язків, за допомогу та підтримку наших захисників. Ми повинні і надалі тримати енергетичний стрій».

Вдячність хмельницьким атомникам та надію на подальший розвиток галузі висловила і народна депутатка Олена Копанчук та генеральний директор Південноукраїнської АЕС Ігор Полович, який колектив ХАЕС вважає рідним, бо пропрацював тут 16 років. Насамкінець Петро Котін вручив хмельницьким атомникам нагороди. Нагрудним знаком «Відмінник атомної енергетики» нагородили Анатолія Новака, відзнаки «За вагомий внесок у розвиток атомної енергетики України» вручили Віктору Ройку та Валентині Швець. А Почесною грамотою ДП «НАЕК «Енергоатом» президент енергокомпанії нагородив Сергія Горлова та колектив цеху налагодження і випробування устаткування ХАЕС з нагоди 40-річного ювілею.

Тетяна Степанюк