Триває відновлення турбогенератора

Згідно із графіком пуску першого енергоблока Хмельницької АЕС 14 серпня 2019 року проводилося випробування генератора перед включенням в роботу за тематикою «Дослід короткого замикання та дослід холостого ходу». За словами заступника головного інженера з електрообладнання, систем контролю та управління ХАЕС Олек­сандра Копійка, у ході операцій виконан­ня досліду короткого замикання відбулось пошко­дження гене­ратора, рівень якого було виявлено під час огляду спеці­альною комісією. За результатами попередньої дефектації було прийнято відповідне рішення. Суть його полягає в тім, що виконання робіт на штатному генераторі першого енергоблока займе більше часу, ніж модернізація та ремонт на резервному статорі генератора, який після переведення в процес модернізації за технологією фірми ALSTOM, перебуває на території проммайданчика Хмельницької АЕС з 2010 року. Зараз на ньому проведено демонтаж обмотки, ведуться робо­ти на нажимних плитах, системі охолодження стриж­нів. Піс­ля закінчення модерні-за­­ційних робіт буде вико­нане вкладання обмотки. Також­ було виявлено пошкодження на роторі. Це вимагає проведення його очищення і виконання ряду робіт для відновлення працездатності.

На початку цього тижня відбулася відеоконференція під головуванням президента ДП «НАЕК»Енергоатом» Юрія Недашковського, де були озвучені стратегічні напрями щодо усунення технічних недоліків та включення в мережу першого енергоблока. Пріоритетними названі роботи, які пов’язані з модернізацією резервного статора та використанням ротора, який зараз знаходиться на Рівненській АЕС. Він, до речі, до 2018 року працював на ХАЕС в складі енергоблока №2 і переданий на модернізацію за технологією ALSTOM.

Наразі спеціалістами Хме­льницької АЕС розроблені графіки проведення основних робіт під час ремонту турбогенератора, спеціалістами ВП АРС, які будуть виконув­ати модернізаційні  роботи на статорі, розробляються деталізовані графіки виконання робіт Щоденно під керівництвом головного інженера ХАЕС проводяться наради з керівниками і спеці­алістами, які відповідають за ремонт визначеного обладнання. За попередніми під­рахунками, повне відновлення працездатності турбогенератора триватиме більше трьох місяців.

Наш кор.

Фото Олександра Шустерука