Троє випускників шкіл Хмельниччини «поцілили у яблучко»

Абітурієнти Кам’янця-Поді­льського та Шепетівки отримали за підсумками ЗНО омрі­яні 200 балів. Перемогу поді­льським ерудитам принесли тести з української мови і літератури (двоє учасників) та третій - з біології. За загальними результатами, які оприлюднені на сайті УЦОЯО, уже можна зробити певні висновки. Скажімо, із зареєстрованих 267172 осіб, які брали участь у ЗНО, по 200 балів набрали 258 випускників з усієї України.

З них - 67 випускників склали на 200 балів тести з української мови і літератури, і цей предмет став лідером з-поміж інших. За математику отримали 200 балів 48 осіб, 22 учні - з історії. Російську мову на 200 балів здолали 3 випускники, а от англійську - 34 особи. Двісті балів за хімію отримали 27 осіб, біологію - 17, географію на найвищий бал «потягнув» один випускник.

Яке місце у рейтингу підсумків ЗНО займе Хмельниччина, поки що невідомо. Втім, результати за 200 балами скромні. Минулорічного шепетівського рекорду - по 200 балів за двома тестуваннями: з української мови і літератури та з історії, що їх отримала випускниця школи-гімназії Євгенія Солодка, - цього року не подолав ніхто. Та Шепетівка зберегла лідируючі позиції і цього року.

Втім, скромні результати ЗНО як в області, так і в Україні, на думку експертів та педагогів, - це, значною мірою, результат постійних освітніх лихоманок, у які перетворилися недовершені реформи минулих років. А ще - демографічний шкільний «провал». «Цього року на Хмельниччині було 7300 випускників, тоді як торік - 8890», - повідомила методист ВРЦОЯО Ірина Ковальчук. За даними ВРЦОЯО, у минулому році на Хмельниччині було 39 осіб, що отримали 200 балів за ЗНО.

Нагадаємо, що зовнішнє тестування розпочалося у 2008 році, і в ньому найвищий бал в області отримали 17 осіб. Найурожайнішим для області виявився 2010 рік: 200-бальні сертифікати дісталися 45 учасникам ЗНО.

Попри все, тестування - значний і вагомий досвід для кожного його учасника. Адже сертифікат дає можливість обирати подальшу освітню дорогу. Та й обходиться багатьом учасникам ЗНО не просто додатковими заняттями з обраних для тестування предметів, а заняттями з репетиторами. До прикладу, на виході з пунктів ЗНО активісти громадської організації «ОПОРА» проводили експрес-опитування учасників тестування, чи важкі були завдання, як готувались і т. д. Понад 20 відсотків опитаних учасників ЗНО в обласному центрі відповіли, що займались додатково з репетиторами. Плата за репетиторські послуги для підготовки учня до тестування в середньому - 1200 гривень на місяць.