Туберкульоз вміє підстерегти

Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз, який відзначається   24 березня, привертає увагу суспільства до проблем боротьби­ з цим інфекційним захворюванням. У нас досі побутує думка про те, що мікобактерія туберкульо­зу  вибирає виключно представників асоціальних груп, надаючи перевагу бездомним, жебракам і ув’язненим. Але, якщо ви живете в соціумі, спілкуєтеся з іншими людьми, дихаєте, сміливо можете зараховувати себе до групи ризику. Ще одним доказом того, що проблема туберкульозу стосу­є­ться всіх і кожного, є офіційні дані ВООЗ: щодня цей діагноз ставлять у середньому 1000 жителям Європи і, за невтішними прогнозами, у найближчі 85 років навряд чи вдасться перемогти туберкульоз у європейському регіоні (який об’єднує 53 держави із сумарною кількістю населення в 900 млн осіб). Україна залишається країною з високим­ рівнем захворюваності на туберкульоз. Так, згідно з даними офіційної статистики, показник захворюваності на туберкульоз складав 67,9 випадків на 100 тис. населення в 2013 році та 59,5 випадків на 100 тис. населення в 2014-му; смертність від туберкульозу: в 2013 році цей показник був 14 випадків на 100 тис. населення, в 2014-му – 12 на 100 тис. Є тільки одне «але»: статистика 2014 року не враховує Крим, зону проведення АТО, а саме ці регіони вважаються найменш благополучними в плані розповсюдження туберкульозу. 

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке викликається особливим мікробом - мікобактерією туберкульозу. Туберкульоз може уражати всі органи і системи організму – очі, шкіру, кістки, суглоби, серце, мозок і мозкові оболонки, печінку, нирки, кишківник, чоловічі та жіночі статеві органи, лімфатичні вузли, однак у 95% випадків уражаються легені. Збудники туберкульозу дуже стійкі до дії різних фізичних і хімічних факторів, їх не знищує дія спиртів і кислот. У молочних продуктах, наприклад у маслі, вони живуть до 240 днів. У пилу вони зберігаються до 3 місяців, у висохлому на тротуарі плювку – до 1 місяця. У ґрунті, воді, вологих і темних приміщеннях вони живуть до року. Мороз їм не страшний: за температури -23°С збудники туберкульозу не гинуть 7 років. Проте мікобактерії туберкульозу не витримують кип’ятіння, особливо в лужному розчині. Сонце вбиває їх за 1-2 години, а розсіяні ультрафіолетові промені – за 5-6 годин.

Основним джерелом розповсюдження туберкульозу є людина, хвора на відкриту його форму. Краплини слини та харкотиння із збудниками туберкульозу, осідають на предметах, які оточують хворого. Через деякий час краплинки висихають і туберкульозна паличка разом із пилом піднімається в повітря і потрапляє у легені здорових людей. Однак мікобактерії туберкульозу можуть потрапляти в організм людини і через шлунково-кишковий тракт і через ушкоджену шкіру. У більшості людей в організмі перебувають збудники туберкульозу, але хворіють далеко не всі, бо організм людини чинить опір недузі. Підвищений ризик захворіти мають: хворі на цукровий діабет, виразкову хворобу шлунку та дванадцятипалої кишки, професійні легеневі  захворювання, СНІД, курці, особи похилого віку, люди, які тривалий час отримують гормонотерапію та мають зниження опірності організму внаслідок різноманітних причин.

Першими симптомами захворювання стають ознаки загальної інтоксикації організму: слаб­кість, млявість, поганий апетит або його від­сут­ність, апатія, поганий сон, нічна пітливість, блі­дість, схуднення, незначне підвищення температури в надвечірні  години, сухий кашель. За появи таких симптомів необхідно звернутися до лікаря і з’ясувати їхню причину. Фтизіатри запевняють, що туберкульоз можна перемогти за двох головних умов: рання діагностика і своєчасне ефективне лікування. Якщо хворий звернувся до лікаря із занедбаним, розповсюдженим туберкульозом, то у нього шансів на повне одужання набагато менше. Запобігти  хворобі – це не тільки оберегтися від контакту з хворими на відкриту форму туберкульозу, але й уникати застуд, вести здоровий спосіб життя, займатися загартуванням організму. Пам’ятайте! Туберкульоз легше і дешевше попередити, ніж вилікувати.

Євгенія Фаб’янчук, начальник ВОЗ