Турбіністи-ремонтники на завершальній стадії лагодження обладнання

У період ремонтних кампаній виробничий графік у начальника цеху з ремонту тепломеханічного устаткування турбінного цеху енергоремонтного підрозділу ХАЕС Ро­ман­а Мельника завжди напружений. Практично кожного дня вранці проходять наради, де підбиваються підсумки проведення ремонтних операцій, аналізуються проведені роботи. Крім цього, Роман Григорович постійно навідує­ться у машзал другого енергоблока, де його колеги виконують планове лагодження систем. Коли випадає нагода потрапити до робочого кабінету, то часу вистачає лише на ознайомлення та засвідчення важливої документації, вирішення нагальних питань.

Коли за попередньою домовленістю я завітав до Романа Мельника, він мав виробничу розмову із начальником дільниці з ремонту та технічного обслуговування трубопроводів арматури і посудин тур­бінного цеху Василем Темнюком. Вони обмінювались інформацією лаконічно, як мовиться, щоб не гаяти часу. Потім у кабінет зайшов начальник дільниці підготовки і комплектації виробництва Петро Алексюк, щоб підписати документи з постачання товарно-матеріальних цінностей. За ним нагодився ще один працівник підрозділу з уточненнями оформлення службової записки. А потім ще низка ремонтників, бо ж, як мовиться, пора напружена – дорога кожна хвилина.

- До такого ритму за багато років роботи довелось звикнути, - розповідає Роман Мельник, - кожна ремонтна кампанія вимагає на нашій електростанції великих зусиль з організації роботи підрозділів. Графіки на ремонти доводяться конкретні із чітко регламентованими строками. До речі, попередньо планово-попереджувальний ремонт на другому енергоблоці планувався на 180 діб. Але позаплановий  ремонт турбогенератора на першому енергоблоці вніс свої корективи. Було прийнято рішення про  скорочення ремонту енергоблока №2 до мінімуму і завершення його ремонту протягом 52 діб.

- До яких основних робіт залучені ваші колеги?

- Персонал дільниці з ремонту тур­боустановок цеху з ремонту тепломеханічного устаткування вико­нує­ ремонт турбіни К-1000-60/30000, капітальний ремонт ЦНТ-3 виконує­ персонал ВП АРС. На даний час ви­конуються роботи із збирання ЦНТ-3 і закриття його, збирання під­шипників і вало­про­воду турбо­аг­ре­гата. Йде підготовка до зби­рання­ на­пів­муфт РВТ-РНТ-3, РНТ-3-РНТ-4. Виконуються роботи­ із капітального ремонту підігрівачів високого тиску персоналом           ВП АРС. На стадії  завершення виконання капітальних ремонтів конденсатних насосних агрегатів першої та другої ступені, продовжуються роботи із капітального ремонту живильного насоса. Закінчені роботи зі збирання бустерного насоса,  який знаходиться у капітальному ремонті. Проводяться гідравлічні випробування систем машзалу. Якщо аналізувати участь нашого персоналу у ремонтній кампанії, то можна сказати однозначно, що за багатьма технологічними напрямками ми провели до вісімдесяти відсотків запланованих робіт. Вони проводяться згідно із затвердженими графіками.

Роман Мельник пишається колективом ремонтників. Він знає можливості і потенціал майже кожного працівника, тому й може внести корективи у залучення працівників до вико­нання складних і відповідальних робіт. Для нього важливою­ є гарна психологічна атмосфера. Роман Григорович на власному досвіді засвоїв значення настрою, з яким праців­ник приступає до роботи.

У трудовій біографії Романа Мельника участь у всіх ремонтних кампаніях на Хмельницькій АЕС. Тут він почав із посади майстра. Найбільше йому запам’яталась перша ремонтна кампані­я на ново­збудованому енер­гоблоці. Довелось не тільки керувати групою ремонтників, а й самому учитись,  бо раніше не доводилось зустрічатись із такою кількістю технологічних процесів, які мали бути синхронізовані на відповідному  рівні. Роману Григоровичу допо­магає в роботі його здатність контактувати із різними за характером людьми. Він не соромився звертатись за допомогою, часто консультувався з більш досвідченими спеціа­лістами. Саме такий підхід допоміг швидко відчути у собі впевненість під час складних ремонті­в на турбінному устаткуванні. Так і не зогля­дівся Роман Григорович, коли сам став наставником для молодих спеціалістів, які вливались у колектив цеху.

Зараз турбоагрегат на другому енергоблоці виглядає компактно, бо вже змонтовано багато систем та обладнання. Лише деякі ділянки  не закриті захисною обшивкою. Саме тут я зустрів керівника ремонту третього циліндра низького тиску другого енергоблока, начальника виробничо-налагоджувальних робіт на АЕС ВП АРС Едуарда Шар­гін­а. Він ретельно перевіряв елементи циліндра після лагодження його колегами.

- У ході капітального ремонту на третьому ци­ліндрі низького тиску ми успішно справились із поставл­еними завданнями, - розповідає Еду­ард Едуардович, - нам залишилось лише встановити зовнішню кришку. А потім долучимось до планово-попереджувальних ремонтів на інших вітчизняних енергоблоках.

Олександр Шустерук

На знімку: вгорі - Р.Г.Мельник, внизу -Е.Е.Шаргін.

Фото автора