Тут пам’ятають поетесу видатну

Ім’я Лесі Українки тісно пов’язане із Хмельниччиною, хоча ця сторінка її біографії не надто досліджена. У дев’яності-двотисячні роки минулого століття деякі факти з біографії поетеси дослідили краєзнавці А. Сваричевський та О. Сапожник, письменник М. Магера, журналісти В. Гусаров та Д. Гостинна. Остан­німи роками цю тему підіймали крає­знавець В. Ковальчук, нетішинська дослідниця творчості С. Лелях.

Про перебування Лесі Українки у місті Славута стало відомо з фотографії, привезенної 2002 року із далекої Австралії Євою Зарембською-Кратохвіль. Як стверджувала гостя, фото зроблене у 1904 році на території кумисолікувального закладу у Славуті. Пані Єва вказала на цьому фото сім осіб своєї родини Сиверських, зокрема діда австралійки - управителя закладу, але мешканців Славути схвилювало інше: вони побачили на фото хворобливу жінку, яка дуже нагадує Лесю Українку. Більше того, вони впізнали і Климента Квітку, який стоїть ліворуч від Лесі. Відтак по новому зазвучали рядки з «Подорожі до моря»: «Славути красної бори соснові і Случі рідної веселі береги». На світлині добре впізнається головне приміщення кумисолікувального курорту.

«Фото ми почали досліджувати, - розповів С. Ковальчук. - Переслали копії у Волинський краєзнавчий музей до Луцька, літературно-меморіальний музей-садибу Лесі Українки у село Колодяжне Волинської області, у Новоград-Волинський літературно-меморіальний музей Лесі Українки Житомирської області, у відділ рукописів столичного Інституту літератури Академії Наук України, де зберігаються усі архіви та рукописи Лесі Українки. І всі науковці у своїх відповідях без винятку сходилися на тому, що на фото може бути зображена саме Леся Українка. Жоден не заперечив, що це точно не вона. Більше того, краєзнавці з Луцька впізнали на фото і її рідних: друга і чоловіка Климентія Квітку, його прийомну матір Феоктисту Семенівну…».

Автори книжки «Зелені шати Славутчини» (1995 р.) М.Найчук, П.Курельчук і П.Кравчук також знайшли докази того, що у кумисовому закладі зміцнювала своє здоров’я Леся Українка. На цей факт вказує і науковий працівник Нетішинського краєзнавчого музею Василь Вихованець. Одним із лікарів Лесі Українки і родини Косачів був земляк із Хмельниччини, родом із Підзамче Кам'я­нець-Подільського району письменник, публіцист  громадський діяч, композитор Модест Левицький. У листах до матері 13 вересня 1896 року з Колодяжного Леся повідомляла: «Ти знаєш, уже при тобі моя нога боліла, на другий день після вашого виїзду вона стала боліти гірше, на третій ще гірше, надто коли, посидівши якийсь час, я вставала, щоб іти,  то вже мусила просить кого-небудь, щоб поміг, бо нога боліла дуже різко і страшно  було подумать наступити на неї.  Тоді я поїхала до Левицького, не застала його дома,  але на другий день він сам приїхав подивитись мою ногу і найшов, що біль її не від утоми мускулів, а таки від  самого сустава це, від пораженого місця. Спочатку  він радив накласти яку нерухому  пов'язку,  але я не згодилась на таке спішне рішення, і тоді він  згодився на компроміс: накласти, як він каже, «нравственную повязку», себто  лягти на тиждень в ліжко і старатись як можна менше ворушити ногою... Три дні я вже лежу».

Щодо перебування Лесі Українки у Полонному, то тут факти незаперечні і підтверджені особистими спогадами поетеси. У Полонному жив рідний брат батька Лесі Українки Григорій Антонович, або просто «Гриша», як його називала Леся  та її брати і сестри. Це був молодший з братів Косачів. Молодша сестра Лесі Українки Ісидора Петрівна Косач-Борисова на запи­тання про Полонне та дядька Григорія свідчила: «Наш дядько служив мировим посе­редником у Полонному і жив там із своєю першою дружиною.  До них і приїздили наші батьки та  Леся, і всі ми».

Хата Косачів знаходилась на місці нинішньої школи №5. Неподалік від цього місця тече річа Хомора. Григорій Ан­тоно­вич там посадив парк-сад, в якому, крім фруктових дерев, були різні сорти акації, липи, в'яза, ялини та сосни. Садок зберігся дотепер. Леся ходила його стежками. В листах та архівних матеріалах сім'ї Косачів є чимало згадок про Полонне.

Весною 1893 року з Колодяжного Леся писала М.П. Драгоманову в Софію. «Весна, хоч і поганенька,  мене дуже поправила, а от зимою, як то звичайне, мені приходилось часто погано. Тепер я повернулась на літній стрій і вже думаю, куди б то насамперед поїхати. Хочу в кінці мая рушити з тіткою до Полонного, звідти одбігги до Звягеля, а потім  уже податися у Полтавщину до Гадяча та на Безбородків хутір, та ще десь там вибрати час, щоб в Одесу попасти». 30 травня Леся Українка із сестрою Ольгою, тіткою Олександрою і її синами Антоном і Павлом виїхали з Колодяжного до Гадяча. По дорозі вони зупинилися в Полонному, де гостювали у Григорія Косача. 5 червня у листі до матері Леся Українка розповіла  про перебування в Полонному.

«Люба мамочко! Сьогодні ми вже в Києві  і все-таки ніякої згуби і ніякого трафунку з нами не сталося. Так,  дасть Бог, і до Гадячого заїдемо…

У Полонному ми були тільки біля пам'ятника та в Новоселиці, а в Миропілля дядько одного дня збирався нас повезти,  та коней не було.  В Новоселиці дядько взяв у Палаці картину, щоб Тося змалював, та ми вже за ту картину сварились із дядьком, бо де ж таки вибрав вид кладовища, та ще й вночі.  От уже ідея...»

У Полонному Леся не лише відпочивала, а збирала та записувала народні пісні, намагалася відвідати навколишні села з метою вивчення побуту, звичаїв та фольклору.

Взагалі, зв'язок славетної родини Косачів із Полонним був чималий. В різний час місто відвідували, крім Лесі Українки, і її дядько – видатний громадський діяч Михайло Драгоманов, і мати поетеси – відома письменниця Олена Пчілка, і брат Михайло – знаний письменник і перекладач.

Полончани глибоко шанують пам'ять про видатну поетесу. На будинку Григорія Косача встановлена меморіальна дошка, в центрі міста зведений пам'ятник Лесі Українці та названа центральна вулиця Полонного. Зберігся будинок у якому перебувала письменниця.

21 серпня 2019 року на розі вулиць у Славуті встановлено перший у світі пам’ятний знак подружжю Лариси Косач та Климента Квітки. Автор – нетішинка Світлана Лелях. Крім цього за її проектом у 2004 році на фасаді Славутської районної бібліотеки встановлена меморіальна дошка.

На Хмельниччині вулиці Лесі Українки є у містах Полонне, Шепетівка, Славута, Кам’янець-Подільський, Красилів, Хмельницький, смт Віньківці та Нова Ушиця, селах Грузевиця, Олексин, Гориця, Гулівці, Зоряк, Лісові Гринівці, Бабине, Свіршківці.

Отже, можна зробити висновок, що крізь нещадний потік часу намагаються хмельничани  зберегти все, що пов’язано з іменем Лесі Українки: картини, книги, документи, фотознімки, листи, меблі тих часів тощо.

Надія Гусарова