Творчі ідеї від Катерини Сад

У міському краєзнавчому музеї відбулася цікава зустріч з непересічною особистістю, молодою українською художницею, книжковим ілюстратором Катериною Садовщук (Сад). Уродженка Кривина нині живе і працює у Львові. Проте наголошує, що бажання творити і бачити прекрасне відкрили у ній найперші наставники – викладачі Нетішинської художньої школи, і безпосередньо її вчитель Валерій Походонько. А далі студентська стежина привела Катю в Одеське художньо-театральне училище ім. М. Грекова на факультет дизайну. Закінчивши його, дівчина вступила до Львівської національної академії мистецтв, де опанувала графічний дизайн. Продовжила навчання  в рамках стипендіальної програми «Gaude Polonia» під патронатом Міністра культури і національної спадщини Польщі, ставши її учасницею.

- Просто захотілося спробувати свої сили в іншій країні, - розповідає Катя, - тому без роздумів подала документи і дуже зраділа, вигравши грант від польського відомства. Піврічне навчання та проживання у Варшаві змінили мене і мій творчий підхід до художньо-графічного мистецтва. Раніше, наприклад, брала вже написаний текст і під нього робила ілюстрації, формуючи візуальний ряд. А повернувшись із Польщі, зрозуміла, що багато ілюстраторів самі роблять книжки. Це стало прикладом і поштовхом для мене.

Ще під час навчання у Львові дівчина почала брати участь у міжнародних пленерах та виставках, що сформували її оригінальне «творче бачення» та збагатили досвід. Це проекти галерей «Primus» (Львів), «Rotunda» (Познань, Польща), «Labirynt» (Люблін, Польща). Роботи нетішинки знаходяться у приватних колекціях України, Росії, Польщі, Німеччини та США. В рідному Нетішині Катерина Садовщук також була учасником двох виставок, які організовував міський краєзнавчий музей.

Уже кілька років художниця активно співпрацює із львівським «Видавництвом «Старого Лева» та харківським «Клубом сімейного дозвіл­ля». Катерина зазначає, що береться тільки за ті проекти, які їй близькі. Це, наприклад, оформлення дитячої книги Тірци Атар «Від війни плачуть». Реалізувала проект за авторства шести українських письменників, серед яких Сергій Жадан та Макс Кідрук. Каже, що було дуже цікаво передавати час в ілюстраціях. А минулого літа створила першу власну книгу-картинку «Ідея на мільй000000н», яка восени вийшла з друку. Саме її і презентувала нетішинцям, крок за кроком демонструючи, як твориться книга.

- Спочатку лячно було самій братися за таку справу, адже розуміла, що не письменниця. Навіть переживала, що мій мовний запас не такий міцний, як у професіоналів. Проте у «Видавництві Старого Лева» колеги мене підтримали, наголосивши, що у мене вже є гарна ідея, а з неї має просто народитися добра повчальна історія для дітей. Так виникли малюнки-ілюстрації про осиротілих качок, які зуміли дати собі раду, текст сам по собі наклався на композицію. Це новий формат дитячої книги: в ньому картинка говорить більше, ніж зміст. Найменший читач зорієнтується в ній за допомогою ілюстрацій і зрозуміє, що там відбувається, – каже художниця­.

Так завдяки чудовій і сповненій гумору історії юні читачі дізнаються, що таке вдалий старт-ап, і переконуються, що безвихідних ситуацій не буває. Ілюстраторка любить поєднувати ручну роботу із комп’ютерними ефектами, тому працює у двох напрямках – монотипії (різновид станкової графіки) та на графічному планшеті. Захоплюється символічною та мінімалістичною стилістикою. Її  твори мають виразний силует і лаконічний зміст. Завдяки поєднанню ручної роботи із комп’ютерними ефектами ілюстрації художниці унікальні і здебільшого зовсім несподівані.

У планах  Катерини Садовщук видати спільно із Хмельницькою АЕС наступну книжку нового формату для наймолодших читачів під назвою «Де народжується світло». Така ідея народилася у спілкуванні зі спеціалістами інформаційного центру ВРГіЗМІ, на екскурсії до якого приходить багато юних відвідувачів. В книжці авторка через образи тваринок, які мешкають у природному середовищі навколо ХАЕС, зрозуміло та доступно описує та зма­льовує складні процеси, які відбуваються на атомній станції та за її межами. Мудрий Лис та сімейство цікавих Бобрів – головні герої видання, через казкову призму донесуть дітям інформацію про роботу їх батьків, дідусів та бабусь.

- Дуже приємно, що Хмельницька АЕС переймається нішею дитячої літератури і включається у освітній процес школярів. Хочеться, щоб малі розуміли, наскільки відповідальна та важлива робота у їх рідних, – наголошує Катерина Садовщук. – Мої колеги по «Видавництву Старого Лева» були приємно здивовані, що  замовником цієї книги стало таке потужне енергетичне підприємство. Макет уже готовий до друку, і ми плануємо цьогоріч випустити перший тираж.

Тетяна Степанюк

Фото  Віктора Гусарова