Творчiсть, як складова обов’язкiв

Нестандартне мислення, творчий неспокій, пошук нового у звичних речах є складовою щоденного буття Сергія Дмитровича Постнікова. Власне, цього вимагає від спеці­аліста його робота. Керівник конструкторсько-технологічного відділу  Хмельницької АЕС має бути креативним не лише сам, але й вимагати новизну в діяльності від своїх підлеглих. Бо ж вдосконаленню немає меж, а думка, на перший погляд фантастична, нереальна, подекуди втілюється у прекрасні витвори. Не обов’язково це мають бути мистецькі надбання, а й інженерні.  Фактично сучасна АЕС – це реалізований політ знань про розщеплене ядерне ядро, хай би як про це не було буденно сказано.

Протягом трьох десятиліть працівники конструкторсько-технологічного відділу беруть участь у вирішенні різних технічних проблем, спрямованих на покращення технологічних процесів. Спеціалісти підрозділу займались розробкою  платформи  для  перевезення імітаторів теплових збірок, і тепер такі платформи застосовуються на інших АЕС України.

Конструктори зпроектували спеціальний пристрій для спалювання відпрацьованого масла. “Утилізатор”  від конструкторів ХАЕС одержав ліцензію на промислову експлуатацію.

До оригінальних розробок конструкторсько-технологічного відділу належить кабіна  огляду та ремонту патрубкової зони реактора. Вона важить майже 90 тонн і має спеці­альний захист та пристрої. Ця кабіна дає змогу персоналу працювати в умовах значної радіоактивності повну зміну.

За період діяльності конструкторсько-технологічного відділу технологічною групою було розроблено понад три тисячі комплектів ремонтної документації, зокрема такої значимої, як технологічні інструкції на ремонт дефектних зварних з'єднань і наплавлення патрубків клапанів насосів трубопровода; на зварювання елементів трубопроводів; на ремонт дефектних зварних з’єднань трубопроводів продування­ третього парогенератора. Спеці­алісти групи також розробили посібник з ремонту електричних серпо­приводів фірми «SIMENS». 

На рахунку колективу конструкторсько-технологічного відділу участь в розробці освітлення міського адмінбудинку та Палацу культури, у реконструкції території біля адміні­стративно-побутового корпусу електростанції. Боротьба з дрейсеною вилилась у проект із застосування спеціальних пасток для цього молюска та виготовлення спеціальної  металевої скребачки. Нарешті, стела на підїзді до Хмельницької АЕС – теж реалізований проект працівників КТВ.

С.Д.Постніков любить повторювати, що здатність до нестандартного мислення є іскрою Божою. В колективі два десятки людей з цим даром. Спрямовувати колег на пошук, бути лідером у ньому – висока місія.

З нагоди Дня енергетика за довгу, плідну роботу у атомній галузі званням «Заслужений енергетик України» відзначено Сергія Дмитровича Постнікова. Щиро вітаємо колегу з високою відзнакою і бажаємо плід­них на звершення років праці, здоров’я, щастя!