У гостi – з лекцiями та дозиметрами

Пліщин – мальовниче село, розташоване на межі тридцятикілометрової  зони спостереження Хмельницької АЕС. Воно таке єдине у Шепетівському районі, а тому жителі, яких тут мешкає понад 1000 чоловік, цікавляться життєдіяльністю потужного енергопідприємства області.

3 квітня в межах інформаційно-просвітницької співпраці група спеціалістів Хмельницької АЕС відвідала Пліщин. Метою візиту стало також прохання представників територіальної громади, які раніше були гостями атомної електро­станції та брали участь у громадських обговореннях з питань продовження термінів експлуатації першого енергоблока ХАЕС, здійснити  заміри радіаційного фону та проб води даної місцевості.

Місцем зустрічі стала Пліщинська загальноосвітня школа, де у формі своєрідних лекцій спеціалісти інформаційного центру ВРГіЗМІ, Нетішинського краєзнавчого музею презентували присутнім цікаву розповідь-урок про історію міста енергетиків та функціонування найбі­льшого енергопідприємства Хмельниччини. Заступник директора Нетішинського краєзнавчого музею Тарас Вихованець привідкрив архівні музейні дані назви і створення Нетішина: від першої згадки у 1542 році до сьогодення, розповів про історичний внесок князів Острозьких та Яблоновських у розвиток краю. Старшокласники дізналися, що у молодого міста початок  енергетичної ери поклало відкриття гідроелектростанції ще на початку минулого століття. На теренах селища вона працювала до середини 20 століття.

З уст інженера інформаційного центру Надії Походонько учні отримали доступну інформацію про технологію роботи атомної електростанції, переваги такої енергії над іншими видами, світові тенденції ядерної галузі, перспективи розвитку ХАЕС. В ході заходу юні пліщинці активно задавали питання, цікавилися технологічними процесами експлуатації АЕС, підготовкою високопрофесійного персоналу атомників, а за виявлені знання з математично-прикладних дисциплін отримали спортивні подарунки від Хмельницької АЕС. Місцеві дітлахи навіть запропонували Надії Петрівні викладати у них фізику, настільки цікавою була її подача матеріалу. На завершення уроку-знайомства із ХАЕС атомники запросили старшокласників взяти участь у щорічному регіональному конкурсі для учнівської молоді «Атомна енергетика і ми», який уже багато років поспіль проводить відділ роботи з громадськістю та ЗМІ Хмельницької АЕС.

Учні Пліщина долучилися  до замірів радіаційного фону на території шкільного майданчика і переконалися, що він відповідає нормі: в різних куточках обраної місцевості цифри коливалися від 9 до 14 мкР/год. Також було взято проби води в кількох точках населеного пункту, зокрема, в місцевій водоймі, криницях та водогоні. Згодом еколого-хімічна лабораторія відділу охорони навколишнього середовища ХАЕС проведе усі необхідні аналізи і надасть висновок.

Нетішинці відвідали  сільський дитячий садочок, ошатний та затишний, ігровий майданчик якого, до речі, був облаштований  за кошти, виділені на соціальну інфраструктуру зони спостереження під час будівництва і введення в експлуатацію другого мільйонника ХАЕС. Завідувачка дошкільного закладу «Барвінок» Лариса Серебрякова каже, що їм є чим гордитися, адже садочок, наче справжня квіточка в селі: оснащений сучасною мультимедійною технікою, наочністю, і годують діток смачними та поживними стравами. Його відвідує 31 дитина, хоча розрахований на 21. Проте дають раду і більшій кількості, адже малеча – це майбутнє села.           

«Наше село єдине з Шепетівського району Хмельницької області входить до зони спостереження, а тому нам просто необхідно з перших уст, об’єктивно знати про діяльність стратегічного об’єкта, що розташований неподалік, - зазначила Тетяна Квітніцька, голова Пліщинської сільської ради. - Нам дуже приємно, що сусіди-атомники відгукнулися на запрошення мешканців. Адже один такий візит вартує багатьох розповідей про безпечність експлуатації ХАЕС: мої односельчани на власні очі побачили табло дозиметру і впевнилися, що проживають в безпеці. А спеціалісти енергопідприємства завжди готові надати правдиву інформацію та допомогти і словом, і ділом». 

Візит такого плану спеціалістами ХАЕС був здійснений вдруге: напередодні атомники відвідали Бугринську об’єднану територіальну громаду.

Тетяна Степанюк

Фото автора та Надії Походонько