У ГТЦ з роботами впоралися на 70%

Про це повідомив під час зустрічі з журналістами начальник підрозділу В.І.Турицький.

Перелік обладнання, над продовженням терміну експлуатації якого активно працюють у гідротехнічному цеху, об’ємний. Першими у ньому однак йдуть система водопостачання відповідальних споживачів, бризкальні басейни. Варто зазначити, що реалізація заходів із ПТЕ саме на цьому обладнанні розпочалася задовго до початку поточного ППР на першому енергоблоці. Ще у 2015-2016 роках зупиняли для виведення в ремонт трубопроводи системи водопостачання відповідальних споживачів – почергово першу, другу і третю. Йдеться про трубопроводи від бризкальних басейнів і аж до недобудованого 4 енергоблока, вони мають доволі великий діаметр – по 2 м 40 см. Їх обстежували фахівці спеціалізованого київського інституту, досліджуючи зокрема стан металу. Всі напрацьовані столичними фахівцями матеріали були вивчені й проаналі­зовані, за їх результатами зроблено позитивний висновок, який став підставою для видачі дозволу на продовження експлуатації наших трубопроводів системи відповідальних споживачів до 2046 року.

- З обов’язковою періодичною переоцінкою стану трубопроводів, яку плануємо провести у 2024 році, - додає Віктор Іванович. – Тобто дієздатність обладнання підтвер­джуватимемо після проведення відповідного обстеження. Сьогодні трубопроводи у хорошому стані, товщина металу сягає 16 мм, жодних занепокоєнь у нас немає.

За словами співрозмовника, крім трубопроводів  водопостачання системи відповідальних споживачів, термін експлуатації продовжено також для паропроводів на проммайданчику, трубопроводів пари і гарячої води. Бо всі ці об’єкти вводилися в експлуатацію разом із першим енергоблоком і потребували ремонтно-модернізаційних робіт. Щодо котлів пуско-резервної котельні, то на першому з них у червні проводитиметься капітальний ремонт, після чого вирішуватиметься питання про подальшу експлуатацію у понадпроектний термін. Є графік на проведення аналогічних робіт на другому котлі, але вже у 2020 році.

- Одночасно із системами водозабезпечення відповідальних споживачів на такий же термін – до 2046 року, продовжено експлуатацію першого, другого і третього бризкальних басейнів, - каже В.І.Турицький. - Загалом по ГТЦ виконано 70% робіт, передбачених програмою заходів з ПТЕ. Паралельно займаємося поточною експлуатацією наших гідротехнічних споруд, підземних комунікацій, трубопроводів, інженерних комунікацій на проммайданчику. Проводимо роботи із біомеліорації, зокрема здійснюємо вилов риби для відбору гіпофізу. Це біологічний матеріал, без якого неможливе проведення інкубації, а в подальшому зариблення водосховища. Процес відбору гіпофізу доволі ємний і непростий, цієї речовини за сезон добувається всього 1,5-2 грами, але без неї штучне розведення риб неможливе. Його ми успішно освоїли і з поставленими завданнями справляємося, щороку випускаючи у водосховище чергову партію малька.

Кілька слів про наш ставок-охолоджувач. Рівень води у ньому сьогодні сягає відмітки 202,95 м при максимальному рівні 203 метри. Виходячи з того, що в роботі Хмельницької АЕС зараз один енерго­блок, наявної кількості води більш, ніж достатньо. Адже проектний рівень 203 метри розрахований на експлуатацію чотирьох енерго­блоків.

- Тобто про закачування додаткової води не йдеться?

- Минулого року ми закачали у водосховище 5 млн м3 води, у позаминулому – 25 млн м3. Такою ж кількістю планували поповнити запаси водосховища і у 2019 році, але з огляду на тривалу зупинку першого енергоблока, потреба в таких обсягах відпала, попередні плани, найімовірніше, будуть скориговані і восени закачаємо замість 25 десь мільйонів 15 м3 води. Цього буде достатньо, щоб успішно пройти наступну зиму.

Ольга Сокол