У кадрової служби ХАЕС– «ягідний» ювілей

Дзиґа часу для кадрової служби ХАЕС завертілася 14 жовтня 1977 року – саме тоді було прийнято першу працівницю відділу, інженера Світлану Агафонову. Багато подій відбулося за ці 45 років: у колективі працювала низка людей, очолювали відділ різні керівники, відбувалися веселі і сумні події, але це уже все історія. Єдине, що залишилося від роботи за увесь час – неоціненний досвід і напрацювання усієї когорти спеціалістів-кадровиків. І це вправно підхопили і щоденно відшліфовують нинішні продовжувачки кадрової справи. Сьогодні дев’ятеро висококваліфікованих спеціалісток мають справу абсолютно з усіма підрозділами Хмельницької АЕС. Вони, без перебільшення, володіють найширшою інформацією про кожного працівника атомної електростанції, але, звісно розпоряджаються нею конфіденційно. Кілограми паперових носіїв, насичена електронна база зберігають багато цікавого про кожного з нас: і рівень освіченості, і сімейний стан, і щасливі та сумні події в житті кожного… Як мовиться, і в радощах, і в горі мусять бути спеціалісти відділу кадрів. Бо така вже їхня робота, яка насамперед, складається із спілкування з людьми. Вона розділена на кілька напрямків, якими опікуються відповідні працівниці. Зокрема, кадровим обліком (прийомом на роботу, переведенням, звільненням), відпустками займаються інженери Світлана Шварговська, Олена Катлан, Ірина Сюсюкова та Наталія Антонюк. Саме з цими жінками мають справу люди, які вперше переступили поріг енергопідприємства і офіційно оформляють відносини із ХАЕС.

Багато життєвих історій може розповісти інженер Віра Орищук, бо дотична до роботи, яка підводить підсумки щедрого професійного періоду у житті кожної людини – виходу на заслужений відпочинок. По-різному люди його сприймають: хто тішиться, хто сумує. Отож, завжди в допомозі має стати добре слово, розуміння і підтримка. І їй це вдається. А ретельно підготовлені документи для оформлення пенсій працівникам дозволяють останнім не переживати за гарантовані державою та Колективним договором грошові виплати.

За професійним зростанням, відшліфовуванням своєї майстерності, стимулюванням та бажанням не зупинятися у кар’єрному зрості працівників енергопідприємства невпинно слідкує інженер Катерина Кисельова. Вона уже багато років поспіль веде атестаційний напрямок керівників, спеціалістів та фахівців. Знає і шляхи впровадження нових ідей, покращень в роботі кожного, адже постійно веде засідання атестаційної комісії, де генеруються цікаві ідеї.

За плечима інженера Олени Каржау – десятки років у кадровій службі Хмельницької АЕС. У неї один із приємних напрямків роботи, який викликає піднесення та гордість у працівників атомної електростанції, адже кому ж не хочеться бути відзначеним та пошанованим? Організація роботи із нагородження персоналу за сумлінну роботу грамотами та подяками різного рівня, формування кадрового резерву на керівні посади усіх ланок управління – усе це в підпорядкуванні пані Олени.

Новим напрямком у роботі відділу кадрів стала процедура працевлаштування. Нині вона включає у себе обов’язкові співбесіду та засідання комісії із прийому на роботу. Щодня на електронну адресу ХАЕС, у скриньку, яка розміщена у вестибюлі атомної електростанції, надходить численна кількість резюме бажаючих влаштуватися на Хмельницьку АЕС. Фізично обробляє таку кількість інформації у базі «Резюме» інженер Тетяна Самоцька. Вона веде і протоколи засідання комісії, готує пакет документів на працевлаштування.

Проте, паралельно із визначеними напрямками завдань, які червоною ниткою проходять крізь посадові обов’язки працівниць відділу кадрів, кожна із жінок повинна бути в курсі останніх доповнень до законів, затвердження нових, керуватися внутрішньою нормативною базою документації та Колективним договором енергокомпанії. Направляє, курує та організовує чітку діяльність відділу його очільниця Людмила Климчук. У спектр її обов’язків входить, так би мовити, і законодавча, і виконавча частина роботи, бо підрозділ займається розробкою положень, інструкцій, переліків, якими в роботі керуються усі цехи, служби та відділи ХАЕС.

- Доводиться багато вчитися, бути юридично грамотним, аби уникнути усіляких казусів та непередбачуваних ситуацій в оформленні документів. Право на помилку стараємося зводити нанівець, - розповідає Людмила Євгенівна. – Пандемія та воєнний час стали для нас справжнім викликом, адже виникало багато ситуацій, які ніде законодавчо не були прописані. До прикладу, раніше не стикалися із організацією дистанційної роботи, простою, відповідно, виникали питання оплати праці. Ми ретельно слідкували за новими кадровими повідомленнями, новими законами, нововведеннями у нашій роботі, перелаштовувалися, намагалися донести і працівникам нашого кількатисячного колективу, що обмеження їх соціальних гарантій та пільг – це тимчасово. Але все це – досвід, який ніколи зайвим не буває. Сподіваюся, що нинішній тяжкий час закінчиться, і ми, як раніше, зможемо підвищувати свою професійну кваліфікацію навчанням на курсах. До війни працівниці нашого відділу мали змогу підвищити свою профмайстерність, прослухавши курс лекцій на базі політехнічних вузів Києва та Одеси. Вірю, усе це буде після Перемоги.

У перемогу вони не тільки вірять, а й докладають до неї усі можливі зусилля. З перших днів повномасштабного вторгнення росії працівниці відділу кадрів активно долучилися до благодійної та волонтерської допомоги. Відраховують щомісячно одноденний заробіток ЗСУ, «донатять» кошти у відомі загальноукраїнські фонди, беруть участь у благодійних флешмобах, акціях та проєктах на підтримку наших захисників. Наразі свою святкову ювілейну нагороду з нагоди 45-річчя відділу та ще частину власних коштів спрямували одній із нетішинських волонтерських організацій «Птахи перемоги» на закупівлю сонячних зарядних пристроїв для телефонів, ліхтариків, які кріпляться на чолі, та «енергетичних» смаколиків для українських військових на харківському напрямку. Кажуть, що святкувати вагомий ювілей відділу кадрів будуть лише з Перемогою України. А поки що працюють і щодня несуть у світ «тиху» жіночу красу: вирощену квітку на дачі, з любов’ю приготовлені смаколики рідним і колегам, черговий вишитий шедевр, слово підтримки один одному, усмішку та гумор. А, насамперед, віру у те, що згуртованість та об’єднання стануть рушійною силою Перемоги.

Тетяна Степанюк