У КОГОРТi ПРОФЕСiОНАЛiВ

Коли мова заходить про роботу електриків, в уяві багатьох мимово­лі вимальовується образ поважного чоловіка, який за допомогою різних приладів та інструментів лагодить електрообладнання. Життя засвідчує, що це лише стереотипи. Принаймні багато пра­цівників, які обслуговують так звані зовнішні об’єкти Хме­ль­ни­цької АЕС, вже звикли, що на­дій­ність електрогосподарст­ва забезпечує жінка – електромонтер з ремонту та монтажу кабельних ліній групи з ремонту та обслуговування електроустаткування зовнішніх об’єктів кому­нального господарства Катерина­ Войдило. Її можна побачит­и на території спор­­тивного комп­лексу­, управ­ління капіта­льного будів­ницт­ва,  у центрі ділових зустрічей, зов­нішньому кризовому центрі, тощо. За електрообладнанням цього господарства потрібе­н ретельний нагляд та здійснення його своєчасного ремонту.

Фах електрика Катерина Михайлівна вибрала свідомо. Закінчила електротехнічний факультет Севастопольського профільного вузу. Диплом одержати поталанило ще, як мовиться, до російської анексії Криму. Про роки навчання лишились лише хороші спогади. Згодом, коли влаштувалась на Хмельницьку АЕС, у пригоді стали теоретичні знання.

- На ХАЕС всі об’єкти є важливими, – каже Катерина Войдило, – і немає великої різниці чи це складний агрегат, чи звичайна електролампочка. Все мусить працювати надійно, що неможливо забезпечити без справжніх фахівців. Я вдячна долі, що потрапила в групу, яка обслуговує зовнішні об’єкти. Тут трудяться фахівці, про яких хочеться сказати тільки гарні слова. Профе­сіоналами стають не за наявності престижної «корочки», а після набуття належного виробничого досвіду.

У становленні Катерини Войдило як фахівця чимала заслуга всіх працівників діль­ниці з ремонту та обслуговування. Зокрема й  електромонтера з ремонту Григорія Коцюка. Він один із ветеранів підрозділу і незабаром зустріне своє шістдесятиріччя.

Григорій Миколайович до електросправи приступив піс­ля отримання знань електромонтажника у Білоцерківському технічному училищі №4. Під час служби у армії виявилось, що навики та знання новоспеченого спеціа­ліста потрібні й на військовому поприщі. Він забезпечував на­дійне електропостачання об’єк­тів на знаменитому космодромі Байконур. Тому й не дивно, що підставою для особистої гордості юнака був кожний успішний політ космонавтів.

Згодом уродженцю села Соснівка, що на Славутчині, довелося влаштуватись на не менш важливий об’єкт ніж космодром – Хмельницьку АЕС. Григорій Миколайович прибув сюди зразу після пуску першого енергоблока. Не віриться, що три виробничі десятиліття вже промайнули і підходить час думати про заслужений відпочинок.

- Для нашої електростанції важливим є наявність у кожному під­розділі справжніх фахівців, які здатні допомагати молодим спеціалістам у набутті професійного досвіду, – розмірковує Григорій Коцюк. – Безпере­чно, головним є їх бажання торувати стежину постійного вдосконалення. На цьому поприщі заслуговує поваги моя молода колега Катерина Войдило. Вона допитлива і працьовита, не соромиться звернутись за слушною порадою до досвідчених працівників.

Гарні слова про успішну виробничу діяльність Катерини Войдило приємно чути її батькам. Вони також­ свою долю пов’язали із Хмель­ни­цькою АЕС. Тато – Михайло Васі­лінчук – трудиться водієм у транспортному цеху, мама – Тетяна Яківна – в якості стрілка загону відомчої воєнізованої охорони  забезпечує недоторканість важливих об’єктів електростанції. Вона виховала п’ять дітей і удостоєна почесного звання «Мати-героїня».

Олександр Шустерук

На знімку: електромонтери Григорій Коцюк та Катерина Войдило під час обслуговування електро­обладнання

Фото автора