У козаків висока мета

Напередодні козацького свята, який відзначається на Святу Покрову, отаман «Нетішинського козацького полку Хмельниччини» МСК «Запорізька Січ» Олександр Грицаєнко взяв участь у роботі Першого міжнародного конгресу козацтва, що відбувся у Запоріжжі. Він поділився з читачами «Перспективи» враженнями і роздумами з цього приводу.

- Олександре Олександровичу, що стало приводом для проведення  конгресу козаків?

-У відкритті Першого міжнародного конгресу козацтва взяли участь представники українських козацьких організацій та іноземні делегації. Основна мета заходу – об’єднати козацькі організації різних країн навколо підтримки незалежності та територіальної цілісності України, її захисту від агресії з боку північного сусіда. Під час конгресу ми мали можливість поспілкуватись із побратимами з різних регіонів України та з-за кордону, зокрема, з козаками Словенії, Німеччини, Болгарії, Білорусії.

- Напевно, там була оприлюднена інформація про діяльність козаків Нетішинського полку?

- Звичайно. Мені було надано слово. Коротко ознайомив із діяльністю  «Нетішинського козацького полку Хмельниччини»,  створеного 2008 року. Його діяльність проста і прозора, і ставить за мету втілення спільних інтересів її членів – козаків - на засадах організації самоврядування, зокрема збереження та сприяння розвитку традицій україн­ського народу, побуту, господарювання, виховання молоді. Ми намагаємось формувати у членів  громади  здоровий спосіб життя, прагнемо розвивати духовність і зміцнення моральних устоїв на історичних засадах Запорі­зького козацтва. На сьогодні у нашому полку нараховується понад 250 осіб, серед яких майже вісімдесят дітей шкільного віку, яких прийнято називати джурами.

- Чимало нетішинців та гостей міста були свідками посвяти у джури. Багато можна почути позитивних відгуків.

- До відродження традицій і славетної історії предків  потрібно залучати молодь, бо за нею майбутнє нашої держави. Посвята у джури та їх присяга на вірність козацтву традиційно проводиться у православному храмі, а потім дійство переноситься у стіни міського Палацу культури. Батькам приємно усвідомлювати, що їх діти стають на стежину служіння рідній державі й зростуть справжніми патріотами. Не випадково головна увага приділяється вихованню молоді. Джур навчають і гартують під час занять у місцевих осередках, у літніх козацьких таборах,  організовуються козацькі походи, краєзнавчі, фольклорно - етнографичні екседіції тощо. Джури беруть участь у екологічних акціях милосердя, культурно - просвітницьких заходах, спортивних змаганнях, де традиційно стають призерами.

- Немає сумніву, що справжні козаки різняться не лише стильними зачісками та форменим одностроєм…

- Звичайно, козака прикрашають його справи. Члени НМГО «Нетішинський козацький полк Хмельниччини» є постійними учасниками загальноміських, масових заходів. Жодне міське свято не проходить без виступів козацького вокального ансамблю, показових виступів школи бойового гопака «Сварог», традиційного козацького кулішу. Ми є постійними учасниками міських акцій щодо благоустрою міста, організаторами благодійної допомоги мешканцям Старокривинського будинка-інтернату, Берездівського дитячого будинка. Кілька років поспіль наші козаки беруть участь   у забезпеченні громадського порядку спільно з працівниками Нетішинського МВ УМВС України. Нещодавно ми підписали договір з ВП «Хмельницька АЕС» про надання послуг з охорони громадського порядку. Основна увага спрямована на територію ставка-охолоджувача електростанції в межах санітарно-захистної зони. Діяльність козаків направлена на допомогу працівникам органів внутрішніх справ, загону відомчої воєнізованої допомоги у запобіганні скоєння адміністративних проступків та злочинів. Не слід забувати, що ми знаходимось поряд із стратегічним об’єктом – Хмельницькою АЕС – безпека якої є завжди дуже актуальною.

- Олександре Олександровичу, ви  проголосували за  резолюцію Першого міжнародного конгресу козацтва. Прокоментуйте її положення.

-У першому пункті наголошується  на підтримці постанови Верховної Ради України «Про звернення до Ор­га­ні­зації Об’єднаних Націй, Єв­ро­пейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором». Стосовно цього визначення між делегатами не було жодних суперечок, бо ж зараз, як мовиться, і сліпому видно  хто підтримує діяль­ність сепаратистів на Донбасі. Як це не прикро констатувати, але у бойових діях на боці так званих ДНР та ЛНР беруть участь козаки із Російської Федерації, які донедавна були шановними гостями на нашій Хортиці. Їх зборя спрямована у бік наших військовослужбовців, які відстоюють територіальну цілісність України. З негативного боку проявили себе Донські козаки. З ними ми змушені були припинити подальші контакти. На конгресі привселюдно було розірвано оригінал договору про дружбу і співробітництво з ними. Це має стати поштовхом до об’єднання усіх козацьких органі­зацій нашої держави, бо мета у нас одна – незалежна, соборна і неподільна Україна. Заради цього варто жити і боротись.

Спілкувався

Олександр Шустерук