У молодих є бажання постійного поступу

Традиційно протягом першого кварталу кожного року відбуваються звітні конференції в низових  ланках Організації молоді Атом­профспілки. Нещодавно аналогічний захід відбувся на Хме­льницькій АЕС, де звітував голова Організації молоді станції Леонід Волков, який дав коротку характеристику важливих подій, над реалізацією яких працювали члени молодіжної організації в 2015 році.

Леонід Волков коротко зупинився на діяльності групи з представництва та захисту трудових прав, інтересів, виробничих питань, члени якої займаються організацією конкурсів професійної майстерності, наукових робіт. Торік Рада Організації молоді НАЕК «Енергоатом» на базі найбільшої в Європі Запорізької атомної електростанції провела конкурси професійної майстерності між молодими фахівцями чотирьох атомних станцій України, а також представниками «Атоменергомаш» (м. Енергодар) і «Атомремонтсервіс» (м.Славутич). У конкурсах брали участь молоді фахівці  8 спеціальностей: токар; електромонтер з обслуговування електричного обладнання електростанцій; оператор спецводоочищення; інженер-метролог; електрослюсар з ремонту та обслуговування автоматики та засобів вимірю­вання електричних станцій; ма­шиніст-обхідник; електрозварювальник ручного зварювання; інженер з експлуатації обладнання АЕС. На конкурс професійної майстерності з’їхалися най­кращі молоді фахівці, які попередньо перемогли в аналогічних конкурсах на своїх підприємствах. Представники Хмельницької АЕС вибороли одне друге місце. Це, за словами Леоніда Волкова, дещо гірший результат від попереднього - у  жовтні 2014 року на базі Хмельницької АЕС було проведено галузевий конкурс профе­сійної майстерності ДП «НАЕК «Енергоатом». Оці­нка професійної майстерності проводилась за таки­ми­ спеціальностями, як електро­зва­рювальник ручного зварювання­, слюсар аварійно-відновлювальних робіт 4-го розряду, слюсар з ремонту автомобілів, інженер-дефекто­скопіст, електромонтер з ремонту релейного захисту і автоматики, маши­ніст-обхідник турбінного від­ділення основної турбіни, електро­слюсар з ремонту та обслуговування автоматики і засобів вимірювань електро­станцій, слюсар з ремонту насосного обладнання. Для демонстрації професійної майстерності учасників конкурсу були задіяні навчально-виробничі бази навчально-тренувального центру та інших підрозділів електростанції. Прекрасні результати показали молоді працівники ХАЕС, у їх доробку п’ять перших місць та три других.

- Такі досягнення Хмельницької­ АЕС ще не вдалося нікому з команд-учасників перевершити, - з гор­дістю констатував Леонід Волков.

Члени організації також долучи­лися до організації конкурсів наукових доповідей. Торік його учасниками стали 16 чоловік. Пе­реможці були відзначені грамотами, подяками, грошовими преміями. Крім цього активісти Хмельни­цької АЕС брали участь у Спартакіаді, фотоконкурсі, а також заходах під егідою Атомпрофспілки­.

Під час звітної конференції перед­ делегатами  виступив генеральний директор ВП ХАЕС Микола­ Панащенко, який окреслив основні напрямки діяльності енергетичного підприємства і досягнуті здобутки­.

Микола Сергійович нагадав, що цьогоріч у лютому проходила балансова комісія ДП «НАЕК «Енергоатом», на якій діяльність нашої електростанції визнано задовільною. За період першого кварталу коефіцієнт встановленої потужності двох енергоблоків складає 97,3 відсотка. Це перша рейтингова позиція. Друге місце утримується за Рівненською АЕС – 85 відсотків, далі йдуть Запорізька та Южно-Україн­ська АЕС.

Микола Сергійович також сказав, що зараз знову підігрівається інтерес до діяльності наших АЕС, зокрема, і Хмельницької, через активно порушувану тему використання маневрових режимів. Вона на устах громадськості, в телепрограмах та публікаціях ЗМІ. Тому, за словами генерального директора, є потреба роз’яснити принцип цього технологічного терміну. Маневровий режим являє собою зміну циклічного навантаження за встановленим алгоритмом – з «нуля» годин розпочинаються розвантаження енергоблока із швидкістю п’ять мегават за одну хвилину до рівня електричного навантаження 750 мегават-годин електроенергії. У такому режимі енергоблок працює до 7-8  ранку. Потім після команди диспетчера потужність реактора знову піднімається з такою ж регламентною швидкістю і протягом години вона виходить на номінальну потужність – 1000 мегават-годин­. У такому режимі електростанція працює до 24-ої години.

Крім розкриття суті маневрових режимів, Микола Сергійович зробив екскурс в історію світової ядерної енергетики, починаючи з 1979 року, коли на другому реакторі америк­анської АЕС «Трі-Майл-­Айленд» сталась аварія, внаслідок якої розплавилось майже половина активної зони. Корпус реактора, його оболонка витримали всі навантаження під час аварії, радіація не поширилась за межі проммайданчика. Ця подія спонукала науковців проаналізувати причини та наслідки нештатної ситуації на діючій АЕС і знайти оптимальні рішення для підвищення безпеки інших ядерних енергетичних установок. Як було відзначено в дослідженнях, причиною аварії стала низка техноло­гічних прорахунків. Після події на американській АЕС «Трі-Майл-Айленд» енергоблоки в багатьох країнах було модер­ні­зовано, введені додатк­ові системи безпе­ки. Суворим уроком стала аварія на Чорнобильській АЕС. Після цього були проведені заходи з підвищення безпеки рекомендовані міжнародними експертами. Саме тоді й було започатковано такий напрям, як культура безпеки. Під егідою МАГАТЕ започаткувалось створення «зелених книг», де відо­бражались всі основні заходи з підвищення безпеки діючих енерго­блоків.

За словами Миколи Сергійовича, вони на Хмельницькій АЕС були успішно реалізовані. Але після аварії на АЕС Фукусіма в атомної енергетики розпочалось нове випробування. Знову виникла необхідність перегляду ставлення до енергетичної безпеки за рахунок запровадження нових систем, розробки відпо­відної документації. На Хмельницькій АЕС вже зроблені реальні кроки, зокрема, проведено модер­нізацію системи електропостачання власних потреб РПВП-6/0,4 кВ ОРДЕС; модернізацію силових гермопроходок через контаймент; приладове забезпечення під час і після аварій, встановлення засобів контролю перегріву теплоносія на виході з ТВЗ тощо.

- Коли ми розглядали заходи з безпеки, то ще не уявляли, що наша енергетика зіткнеться з іншими проблемами, - роз’яснює Микола Панащенко, - зокрема, із регулюванням потужності в енергосистемі. Останні роки показали, що для стабільного її регулювання через зниження рівня водойм гідроелектростанції стають неефективними. На сьогодні через брак вугілля є проблеми в експлуатації теплових електростанцій. Тому вся надія на вітчизняні АЕС, які здатні працювати в маневровому режимі щоб не допустити розвалу енергосистеми. Сьогодні вже напрацьований досвід аналогічної роботи за кордоном, зокрема, у Франції.

Микола Сергійович, закликав молодих спеціалістів аргументовано вести роз’яснювальну роботу серед громадськості щодо можливості роботи Хмельницької АЕС в маневровому режимі, щоб не допускати різних домислів та перекручень, які часто зустрічаються  у засобах масової інформації.

- Ми повинні роз’яснювати, що Хмельницька АЕС не займається експериментами, а розглядає всі технологічні можливості недопущення розвалу національної енергетичної системи, - наголосив Микола Сергійович.

Діяльність Організації молоді ППО ВП ХАЕС позитивно оцінив заступник голови профкому Віталій Пятковський. Він торкнувся деяких проблемних питань у діяльності як Організації молоді, так і  її Ради.

Для покращення роботи Орга­ні­зації молоді свої міркування висловив заступник генерального директора з кадрів та соціального розвитку Хмельницької АЕС Віктор Демидюк. Він сказав, що налаго­джена співпраця під­при­ємства з деякими вишами в нашому регіоні, тому варто стан­ційним молодим активістам більш тісніше спів­працювати зі студентами. Такі тісні контакти сприятимуть підвищенню іміджу нашої електростанції.

Під час роботи конференції Леонід Волков констатував, що серед членів Організації молоді є чимало охочих  реалізувати себе в покращенні спортивної, культурно-масової роботи. Така ініціатива завжди буде підтримуватись.

Олександр Шустерук

Фото автора