«У нас головне – багато працювати і розвиватися!»

У студії вокального ансамблю «Вернісаж» - надзвичайно жива і мистецька атмосфера. Всюди панує аура творчості, натхнення та присмаку численних перемог та здобутків талановитих нетішинців. На скляних полицях милують око безліч грамот, дипломів, статуеток-нагород за роки і роки невтомної праці вихованців Ольги Дьячиної. Стіни однієї із зал рясніють світлинами зірок українського шоу-бізнесу із вихованцями «Вернісажу», теж вже зірочками не тільки небосхилу міста енергетиків: ось Віка Олійник, а тут усміхаються Настя Завадська і Настя Лисуха, Єгор Горлов та Оксана Гашева. Одним словом, малечі, яка не так давно займається у співочому колективі, є до чого прагнути та рости.

Наша розмова із Ольгою Дьячиною, керівником зразкової вокальної студії «Вернісаж», відбулася в один із звичайних щоденних буднів, коли відшліфовуються грані таланту вихованців студії. Проте день цей був наповнений піднесенням і радістю від чергової перемоги нетішинців на нещодавньому міжнародному фестивалі «Ліга музичних талантів», який відбувся у литовській столиці в перший тиждень квітня.

- Цьогоріч конкурс вп’яте запалював мистецтво співу в Європі і з року в рік стає масштабнішим. Долучаються нові країни, колективи та учасники. Наразі брало участь 15 країн, серед яких Ізраїль, Мальта, Грузія, Вірменія, зареєструвалося 1000 учасників, - розповідає­ пані Ольга. – Мої вихованці уже четвертий рік поспіль їздять у Вільнюс, ставлячи перед собою масштабну мету – здобути Гран-прі. Поки що традиційно привозимо з року в рік перші місця, проте полювання за найвищим визнанням не припиняємо.

Першопрохідцем «Ліги музичних талантів» стала відома юна солістка ансамблю «Вернісаж» Настя Завадська. Вона представила на європейській сцені не лише Нетішин, а й Україну загалом. І одразу запалала яскравою зірочкою і заслужено здобула перше місце. З того часу Нетішин уже добре знають у Литві, достойно оцінюють його таланти, а Ольга Дьячина третій рік поспіль входить до складу журі.

- Там так цікаво знаходитись, - захоплено ділиться враженнями наставниця «Вернісажу», - адже така велика кількість учасників зі своєю самобутньою культурою, вокальною технікою не можуть не надихати і не спонукати до вдосконалення і вивчення нового. Європейські конкурси відкривають нам нові бачення в плані стилю, смаку, нових віянь і тенденцій. Звідусіль черпаємо ідеї для створення концертних костюмів, ділимося ними з нашими майстрами. Наразі Нетішин представляли 23 учасники: 22 – з ансамблю «Вернісаж» та соліст з Палацу культури «Енергетик» Матвій Гасимов. Вокальні групи були поділені на юніорську та старшу, окремо боролися і солісти «Вернісажу»: Поліна Гончарук, Анастасія Завадська, Євгенія Дячук, Дарин­а Количева, Богдана Оборжицька. Окрім Нетішина до української команди цього року долучилися і творчі колективи з Києва та Білої Церкви. Всього нас було 50 учасників, які достойно себе показали. Старша група «Вернісажу» та Настя Завадська боролися за Гран-прі в середній категорії, в молодшій групі за це звання змагалася Женя Дячук. Ми у всіх номінаціях максимально взяли участь, а це такі жанри як поп-музика, фольк, рок, джаз, світові хіти. В результаті маємо цілу низку перших та декілька других місць. До прикладу, лише Настя Завадська привезла аж три перших дипломи! Проте основною моєю метою було показати ансамбль, тому що нам є дуже багато чому повчитися у литовців в плані колективного співу. Вони це роблять модно, стильно, щиро. Це, насамперед, яскраве шоу. Дуже тішуся, що цьогоріч вдалося мої дві групи залучити до всього того дійства. «Вернісаж» посів друге місце з піснею «Човен», і це гарний результат.

- Як підбираєте матеріал для різного роду конкурсів, адже половина успіху таки залежить від вибору та підготовки пісні?

- Хочу зауважити, що європейські конкурси відрізняються від вітчизняних саме тим, що позбавлені жорсткості та змагання. Там комфортно учасникам, суддям, батькам. Не знаю, як це вдається організаторам, проте атмосфера там доброзичлива: діти, насамперед, чудово і змістовно проводять весь час і на сцені, і час дозвілля. Там немає стресу, просто легко і драйвово, а ми вже свої. Щодо репертуару, то зараз я відступаю від тих шаблонів, якими керувалася раніше, я застосовую свободу вибору. Наприклад, не розглядаю для юних учасників суто дитячі твори. Сучасні композиції, рок, джаз – для нас не існує жодних перешкод. Слухаю, чи органічно звучить той чи інший твір у виконанні мого вихованця чи вихованки. Мабуть, саме це і впливає на результати. Одним словом, все, що модно, класно і дитина в усьому цьому процесі виглядає гармонійно – це для нас!

Щодо часу підготовки, то деякі пісні «зріють» порівняно довго: буває, рік вчиш композицію, і лише тоді вона сяє і звучить якісно. А буває, про­ходить тиждень-два – і дитина так захоплюється піснею, що результат одразу видно.

- Після феєричної участі нашої Вікторії Олійник та її успіху не можу не запитати вас про проект «Голос. Діти» та дорослий «Голос». Чи тернистий шлях до нього?

- Як тільки стартував перший проект «Голос. Діти», вирішила, що ніяких обмежень собі ставити не буду і мої вихованці теж братимуть у ньому участь. Зазначу, що цей проект - чудовий, хоча існує думка, що він травмує дітей. Вважаю навпаки – кожен етап відбору, кастинги, сліпі прослуховування загартовують дитину і дають грандіозний досвід. Адже з 10 тисяч дітей, які подають заявку на участь, відбирають спочатку 5 тисяч, далі – 1 тисячу, і вже аж тоді – ту омріяну сотню, яка потрапляє на етап сліпих прослуховувань. Це найважливіша ланка професій­ної підготовки: з учасником займаються професіона­ли високого рівня, відбуваються репетиції з оркест­ром, записуються промо-ролики та інтерв’ю. Навіть потрапляння у сотню – це надзвичайно важливе досягнення. Першою з Нетішина на цю стежину ступила Настя Лисуха, дійшовши до етапу прослуховувань. Потім глядачі пам’ятають запальничок, двох Анастасій – Лисуху та Завадську, які потрапили в команду Потапа, потім свій талант випробовував Єгор Горлов. Усі вони на етапі вокальних боїв зійшли з дистанції, але запам’яталися і зірковим тренерам, і усім, хто спостерігав за цим талант-шоу.

Цьогоріч вирішили спробувати свої сили у до­рос­лому «Голосі». Сказати, що результат перевершив усі мої очікування – нічого не сказати! Вікторія Олійник уже на кастингах «запалила» усю знімальну команду проекту, особливо вразила Руслана Квінту своєю харизмою, бійцівським характером, оптимізмом.

Напередодні зйомок дівчина зламала ногу, та навіть важка травма не зупинила юнку на шляху до своєї мрії. Вікторія кілька етапів співала сидячи, а це в рази важче, проте завоювала симпатії та любов глядачів і визнання свого тренера.

- Я пишаюся її цілеспрямованістю та працелюб­ством, - каже Ольга Дьячина, - це ті риси, які від­кривають багато шляхів і роблять людей успішними. Я на кожному етапі налаштовувала Вікторію, насамперед, отримувати величезне задоволення від самого процесу, в якому вона бере участь. Адже це спілкування з непересічними талановитими людьми, професіоналами високого класу. Дуже вдячна усім нетішинцям, які підтримали нашу землячку, за голосування в прямих ефірах. Проте найбільше мене тішить той факт, що Всесвітня музична асоціація «Voice Global» обрала Віку в п’ятірку найкращих голосів світу. Вважаю це найбільшою нашою перемогою, це дуже високе визнання таланту співака. До речі, у литовському конкурсі, про який ми згадували раніше, минулого року дівчина теж боролася за Гран-прі, наступного, надіюся, теж поїде. А ще відкрию секрет: на цьогорічний «Голос. Діти» збирається наша Євгенія Дячук.

- Що плануєте у вашій творчій діяльності на найближчий час?

- Задумів дуже багато, ми ніколи не зупиняємось: завжди різносторонні і відкриті до нових змагань та конкурсів. Наразі готуємось до «Чорноморських ігор» у Скадовську, це масштабний проект, туди потрапити нелегко. Зауважу, що у сімку, яку обрали серед 72 попередніх учасників, потрапили дві наші вихованки: Вікторія Остапчук та Анастасія Завадська. Ще одним цікавим конкурсом є «Яскраві діти України», адже діти змагаються на одному з найбільших концертних майданчиків країни – на сцені Палацу «Україна» з найвідомішими артистами. Два роки поспіль у цих змаганнях Божена Поліщук та Вікторія Остапчук виборювали Гран-прі.

Готуємось ми і до міжнародних конкурсів в Румунії та Іспанії. Цьогоріч Єгор Горлов збирається на виступ до Німеччини, в Дюссельдорф. Звичайно, чекаємо з нетерпінням і нашого «Енергофесту»: він буде уже вчетверте дивувати нетішинців. З кожним роком конкурс набирає все більше обертів, до нас приїжджає багато нових учасників. Одним словом, наше головне правило – багато працювати і розвиватися!

Навперебій враженнями від нещодавнього мистецького фестивалю у Вільнюсі поділилися зі мною і його безпосередні учасники.

Євгенія Дячук: «Цей конкурс для мене вже другий, там надзвичайно цікаво! Я задоволена, бо за виконання своїх двох пісень отримала два перших місця. Ми всі дуже вдячні нашій Ользі Сергіївні, що маємо можливість брати участь у таких цікавих фестивалях».

Оксана Рубас: «Відмінна організація фестивалю, сцена – неймовірна! У нас був насичений і цікавий тиждень: не лише виступи, а й розважальна частина: вечірка із смачним тортом, екскурсії до замку, прогулянки містом».

Діана Апшай: «Для мене це перша поїздка і перший конкурс, тому мені все дуже сподобалося, особливо сцена: там було море кольорів, я такого ще не бачила. Зі мною також їздили мама і бабуся, вони були під враженнями також від фестивалю, виступів учасників, а ще від старовинного Вільнюса та від його вулиць».

Настя Тарасюк: «Я задоволена, що нам вдалося вразити суворе журі. Своє друге місце ансамблем ми вибороли чесно, пісня «Човен», яку ми виконували, дуже всім сподобалася. А нам – та атмосфера і доброзичливість, яка була на конкурсі. Будемо старатись і працювати, аби знову взяти участь у цьому фестивалі!»

Тетяна Степанюк