УКЛЕЯ – ДЛЯ ПЕРЕМОГИ ПАНАЦЕЯ

У Нетішині відбулися змагання зі спортивної риболовлі на поплавкову вудку

П’ятнадцять років поспіль нетішинські рибалки-аматори не зра­джують традиції проведення ко­лективних змагань на вправність риболовлі поплавковою вудкою. І час проведення таких заходів у липні вибрано не випадково, бо саме цього місяця прийнято відзначати День рибалки. Крім цього липень вважають перехідним етапом у життєдіяльності риби, яка після нересту розпочне інтенсивно накопичувати масу, щоб підготуватись до зимівлі.

Берегова лінія водосховища Хмельницької АЕС у районі річки Гнилий Ріг… Саме тут підготовлені пронумеровані сектори завдовжки десять метрів кожен. Ватага поціновувачів поплавкової вудки зібралась біля імпровізованого «штабу» спор­тивних змагань, очолюваного головою «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергієм Онищуком.

На столі розкладені невеликі аркуші паперу з номерами. Витягнув - маєш право на тимчасове володіння невеличкою територією берега. Сектор під номером «один» дістався автору цих рядків. Сприйняв, як мовиться, без містики. Не було хвилювань і в учасника змагань, якому дістався «тринадцятий».

Лунає команда про початок змагань. У всіх рибалок прагнення майже однакове – закидання корму в зону, де буде знаходитись гачок з наживкою. Перші хвилини риболовлі майже інтригуючі – хто першим упіймає і яку рибу. Очікувати довго не довелось, бо у деяких учасників змагань на обличчях промайнули посмішки, мовляв, вдалий початок зроблено. І це не карасі, лящі чи ще якась мирна риба. Звичайна уклея. Саме на неї розраховують багато рибалок. Як свідчить статистика попередніх змагань, ця риба допомагала вибороти призові місця.

Рибалки раз по раз спрямовують погляди у сектори, в яких закріпилися Олександр Савченко та Володимир Завадський. Це вправні рибалки із великим досвідом. Їм нудьгувати ніколи, бо доводиться щораз знімати з гачка заповітну уклею. Для такої риболовлі потрібні  спеціальні пристосування. Вони, як на перший погляд, не складні - довге гнучке вудлище із тонкою жилкою та чутливим поплавком. Уклея завжди пересувається табунами, заманити її можна лише постійною наявністю корму у верхній товщі води. Тут рибалки виявилися щедрими на годівлю. У кожного свій секрет приготування спеціального корму.

- Сьогодні погода комфортна, - поділився своїми емоціями один із рибалок. – У попередні роки доводилось  добряче помокнути під час змагань.

Береговою лінією щораз мандрують представники суддівської колегі­ї Олександр Ільющенков, Володимир Єфремов, Володимир Павлюк. Їх місія відповідальна – забезпечити перебіг змагань згідно із встановленими правилами. Враховуючи те, що всі рибалки-аматори є дисциплінованими, то зауважень, попереджень на адресу учасників змагань практично не лунає.

Яка ситуація у решти рибалок? Клює… «Творчий доробок» поповнюється все новими і новими екземплярами уклеї. Але на таку рибу налаштовані не всі. Досвідчений рибалка, пенсіонер Михайло Воскобойнік наживку опустив до дна і не пожалів хорошої прикормки. Це шанс упіймати дещо іншу рибу і значно більших розмірів.

Послідовником ветерана став і автор цих рядків. Моя вудка також була налаштована на риболовлю з дна.

…Стоячий поплавок кілька раз здригнувся, нахилився і поплив… Обережне підсікання… Ось вона – дорогоцінна густера. Тепер погляди багатьох рибалок спрямовані на мій перший сектор. Такий несподіваний успіх дещо окрилив, бо з’явилась надія на прихід карасів чи іншої риби. Але сподівання виявились марними­.

Збігли непомітно відведені години змагання. Пролунала команда «Фініш». До рук суддів потрапили пакети із уловами. Вони чітко помічені номерами секторів.

Голова «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» головний суддя  змагань Сергій Онищук налаштовує електронні ваги.

Коли поглянеш на улови учасників змагань,  розумієш, що інтрига присутня, бо більшість рибалок сьогодні не без «водяних трофеїв». Ось улов В’ячеслава Полейчука. На електронному дисплеї загоряється цифра 2 кілограми 60 грамів. Дещо більше упіймав Андрій Максимов – 2 кілограми 324 грами. Але його на 49 грамів випередив Олег Гей. Як згодом виявилось – у нього четвертий результат. До трійки призерів із третім результатом потрапляє Олександр Поліщук із 2 кілограмами 626 грамами риби. Трикілограмовий рубіж вдалося подолати Володим­иру Завад­ському та Олександру Савченку. Чемпіонський улов останнього складає 3 кілограми 133 грами (117 штук). Лише на           62 грами від нього відстав Володимир Завадський. Загалом йому вдалося підняти із водойми 104 уклеї.

Тут ще одна інтрига – номінація «Найбільша риба». Нею виявився одиничний улов автора цих рядків – густера вагою аж 45 грамів. Зазвичай рибалки такими уловами й не хизуються. Але спортивна риболовля цікава тим, що важливий будь-який результат. Про себе подумав, що існують викрутаси фортуни, бо ж раніше вже двічі був володарем кубків за найбі­льшу рибу на змаганнях під егідою «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС».

Церемонія нагородження переможців відбулась, як мовиться, на позитивній ноті. Підбадьорив всіх учас­ників голова профкому Хмель­ни­цької АЕС Михайло Гук. За його словами, саме завдяки сприянню адмі­ністрації, станційних профко­мівців, спортивно-масової комісії, яку очолює Степан Пенчук, а також від­ділу соціального розвитку вдається успішно організовувати подібні змагання серед місцевих рибалок-аматорів.

Потім перед учасниками змагань відкрились дещо інші краєвиди. На протилежному березі віртуози ку­хар­ської справи цеху господарського забезпечення приготували святкове частування, де першу скрипку зіграла традиційна рибальська юш­ка. Смачна, запашна, неповторна…

Тепер з’явилась нагода пригадати найцікавійші моменти із ри­ба­ль­ського життя, можливо, й озвучити традиційні небилиці, анекдоти та висловити оду такому давньому знаряддю рибалок, як поплавкова вудка. Сергій Онищук зробив невеликий екскурс в історію заснування «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС», нагадавши, що змагання  ловлі риби поплавковою вудкою проводяться вже п’ятнадцятий раз. А попереду ще будуть цікаві поєдинки між прихильниками інших мето­дів риболовлі.

Олександр Шустерук