У Нетiшинi зростають Кулiбiни

Нещодавно в Пітсбурзькому Науковому центрі США  проведено міжнародний конкурс наукових робіт дітей шкільного віку. До захисту своїх інноваційних проектів органі­затори допустили 1500 учасників. Україну представляло шість юних науковців, серед яких був цьогорічний ви­пускник Нетішинського навчально-виховного комплексу №3 Андрій Ситник.

Науковою роботою Андрій почав займатись лише два роки тому. Це прагнення підтримав його наставник, вчитель фізики Юрій Юр’єв. Вони розглядали різні варіанти тем і зупинились на розробці механічного евакуатора під час пожеж у висотних житлових будинках. За словами Андрія Ситника, проблема евакуації людей під час пожежі у багатоповерхових будинках є актуальною. Рятівники мають у своєму розпорядженні пожежну драбину, яка може дістатись 16 поверху і не завжди є мобільною.

Учень та учитель дослідили тему пожежних евакуаторів і зробили висновок, що розробки, які є на сьогодні,  малоефективні, бо базуються на використанні електричного струму, в екстремальних ситуаціях він може бути відсутнім. Отож ставку було зроблено на механічну дію.

- Ми з Юрієм Леонідовичем, - розповідає Андрій Ситник, - у створенні евакуатора за основу взяли динаміку. Суть його дії проста: кабіна ліфта знаходиться у найвищому положенні, коли до неї заходять люди, її маса збільшується, і це зумовлює рух до низу. Спочатку швидкість руху зростає, це призводить до інтенсивнішого обертання лопастей, які перебувають у рідині. Тут момент опору зростає до тих пір, поки швидкість не стабілізується. Використовуючи закони динаміки, ліф без перешкод може опуститись, а коли люди залишать його, то за рахунок зменшення маси він буде підніматися вгору.

Саме така «проста» розробка дала змогу юному науковцю перемогти на різних етапах конкурсів-захистів Малої Академії Наук, зокрема, і у конкурсі «Intel Techno», який цьогоріч відбувся у Києві. Визнання дало можливість Андрію Ситнику взяти участь у міжнародному конкурсі наукових робіт «Intel Isef», який нещодавно відбувся у США.

Суддівська колегія з аналізу наукових робіт серед юних науковців схвально оці­нила проект нетішинця – Андрію Ситнику присуджено четверте місце. Це вагомий успіх серед 1500 учасників.

Зараз Андрій Ситник готується до вступу в один із вищих закладів Фінляндії і сподівається, що його спільна розробка із нетішинським учителем фізики Юрієм Юр’євим допоможе врятувати не одне життя.

Олександр Шустерук

На знімку: Андрій Ситник  разом з представницями від України в США