Повернутi iз забуття

У Нетішинській міській центральній бібліотеці відбулась презентація книги члена Спілки письменників України Миколи Руцького «Ми у вічі сміялися смерті», у якій взяли участь представники громадських організацій міста енергетиків, працівники сфери освіти та культури, а також гості з Хмельницького, що представляють Хмельницьку обласну організацію Спілки письменників України.

Новий документальний роман Миколи Руцького «Ми у вічі сміялися смерті» обсягом 655 сторінок вийшов друком у Рівненському видавництві «Овід» і розповідає про боротьбу українців за свою незалежність у 30-50 роках 20-го століття проти окупантів на території Південної Волині (південь Рівненської, північ Хмельницької та Тернопільської областей). Книга­ написана на основі спогадів учасни­к­ів подій та документів із повстан­ськ­их (УПА), польських та радянських (КДБ) архівів.

За основу дослідження автор кни­ги взяв документально-історич­ні­­ матеріали, що розповіда­ють про діяльність повстанських відділів Пів­­денної військової округи УПА-Пів­­­ніч «Богун», яка в 1944 році трансформувалася в УПА-Пів­день (з’єднання «Холодний Яр» та «Донбас»).

У романі простежується низка сюжетних ліній, які відображають зародження і розвиток ОУН у 30-их роках, судові процеси над українськими патріотами, їх катування у концтаборі «Береза Картузька». Крім цього, є чимало відомостей про період розгрому Польщі німецькими нацистами та Червоною армією після так званого пакту Молотова-Рібентропа. Зрештою це продовжилось депортацією українців і поляків до Сибіру та Казахстану у 1939-41 роках.

Напад німців на СРСР супроводжувався не тільки бойовими діями. Енкавеесівці у перші дні війни спішно нищили українських патріотів-по­літ­в’язнів у дубенській та острозькій тюрмах. Про це Микола Руцький розповідає вустами колишні­х бранців, яким дивом вдалося вряту­ватись.

Оповідаючи про зародження повстанського руху, автор торкнувся й теми розколу ОУН, складних стосунків між бандерівцями та мельниківцями, а також передумов створення УПА.

Допитливий читач у книзі знайде чимало фактів про польсько-українське протистояння у 1943-44 роках на Волині, бої УПА з німецькими та угорськими загарбниками у ході численних рейдів на Житомирщину, Вінничину, Хмельниччину. Особливе місце займають оповіді про най­масштабнішу битву українських пов­стан­ців проти енкавеесівців 23-25 квіт­ня 1944 року біля села Гурби Здол­бунівсь­кого ра­йону. Є відомості про бій із партизанами-одухівцями біля села Стригани Славутського району.

Прихильники вивчення історії рід­ного краю мають можли­вість детально­ позна­йомитись із діяльністю під­пільних осередків ОУН у Крупці, Ганнополі, Киликиєві. Ці населені пункти Славутчини належали до Здолбунівського надрайону під кодовою назвою «Світанок».

У розповідях Микола Руцький не оминув боротьбу спецзагонів НКВС з повстанцями за рахунок створення псевдоформувань під маркою ОУН-УПА на південній Рівненщині. Цю тему вдалося дослідити за рахунок документів зі звіту КДБ України до Москви у 1951 році, які вдалося роздобути колишньому депутату Верховної Ради України Сергію Жижку. На основі аналізу 84 аркушів секретної інформації автор документального роману прослідкував тенденцію зради, яку готували енкавеесівців за рахунок створення обласного лжепроводу «Схід», що охоплював і координував діяльність до сотні агентів-бойовиків у кінці 45-го року. Там же описано й контр­заходи справжніх бій­ців пов­стан­ських загонів щодо підривної діяльності аген­тури, яка була направлена для дискредитації українських патріотів. Часто це завершувалось військовим протистоянням та жертвами з обох боків.

Окремим блоком у книзі представлена розповідь про українських патріотів, які стали бранцями «Сєвлагу» та були учасниками Норільського повстання.

Не оминув Микола Руцький і долі останніх командирів УПА і провідників ОУН. Автор стверджує, що загибель Анатолія Маєвського «Уліана» 19 липня 1955 року стала приводом до згортання руху опору на Південній Волині.

Як відомо, близькі родичі Миколи Руцького брали активну участь у боротьбі за незалежність України від чужинського панування. Тому він охоче поділився інформацією про підрайонного провідника ОУН Івана Руцького – «Непорадного», а також господарчого села Ільпибоки Демидівського району, згодом вояка УПА Миколи Руцького –«Довбуша».

У романі простежуються елементи детективу­, коли автор відверто заінтриговує читача, спонука­ючи його до ретельного ознайомлення із сюжет­ними лініями документального роману. Крім цього, у книзі можна побачити унікальні світлини передвоєнного та післявоєнного періодів, які ще не оприлюднені у періодичних виданнях.

Щодо перших відгуків про новий документальний роман варто процитувати абзац із рецен­зії академіка НАН України Миколи Жулинського: «Микола Руцький, по суті,  повертає із вимушеного забуття, із пітьми безпам’ятства, із багаторічного замовчування правдиві факти і події національно-визвольної боротьби нашого народу в 40-50-их роках ХХ століття. І це його і наш, України і народу, надзвичайно цінний набуток»­.

Відзначимо, що роман «Ми у вічі сміялися смерті» цьогоріч відзначений обласною премію імені Дмитра Прилюка за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики.

Конкурс на здобуття обласної премії «За кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики» на Хмельниччині проводився вшосте поспіль. Першим лауреатом премії імені Дмитра Прилюка у 2012 році було визнано відповідального секретаря Хмельницької обласної газети «Подільські вісті» Олексія Тимощука, який на зорі свого творчого життя трудився у Нетішині та Славуті, за цикл публікацій «Час знає всім слідам ціну», присвячених 450-річчю Двірецько-Пересопницького Євангелія.

Відтак, на презентації книги голова Хмельницької обласної організації спілки письменників України Петро Маліш, журналіст Богдан Теленько, (обидва також лауреати названої премії), представники з Рівненщини, місцеві дослідники краю, пошановувачі творчості М.Руцького вітали лауреата і бажали нових творчих успіхів.

Презентант отримав грамоту Нетішинського міського управління культури та  грамоту Хмельницької обласної Ради за високу громадську актив­ність і внесок у історичну спадщину краю. Нагада­ємо, що  1996 року М.Руцький також відзначений   Хмельницькою обласною премією імені Якова Гальчевського «За одвижництво у державотворенні»  за дослідницьку роботу в історії національно-визвольних рухів Волині та Поділля.

Він автор понад десяти історико-документальних та поетичних книжок.

Олександр Шустерук

 Фото Тетяни Внучкової