Вона в усьому вiкопомна

У Нетішинському міському краєзнавчому музеї відкрилась виставка, присвячена образу жінки у різних напрямках колекціонування. Авторами цього проекту є директор закладу Оксана Кононюк та кореспондент газети «Перспектива» Олександр Шустерук.

Для відвідувачів продемонстровано експонати за такими напрямками, як боністика, нумі­зматика, кампанофілія (колекціонування дзвонів).

За словами Оксани Кононюк, використання жіночих образів у культурі та мистецтві є багатовіковою традицією. Саме цей факт став приводом для організації тематичного показу різних предметів колекціонування, серед яких  керамічні та металеві дзвоники із зображенням представниць кращої половини людства із приватної колекції Оксани Василівни, яка на сьогодні складається із двох сотень екземплярів. До речі, для широкого загалу частину добірки вона представила вперше. На дзвониках можна побачити образи жінок у національному вбранні, деякі з них відтворені у гумористичному стилі.

Олександр Шустерук представив грошові знаки із портретами англійської королеви Єлизавети ІІ, шведських письменниць - Астрід Ліндгрен, яка відома казками про Карлсона та Пеппі Довгу Панчоху, і Сельми Лагерлеф, що описала подорож Нільса із гусьми по Швеції.

Цікавою є добірка банкнот і монет, на яких відтворений образ Марії Склодовської-Кюрі - французького фізика, хіміка, педагога, громадського діяча польського походження. Вона займалась дослі­дженням радіоактивних елементів та радіоактивності. За життя стала єдиною жінкою у світі двічі удостоєної Нобелівської премії у галузях фізики та хімії. Банкноти та монети із портретом Марії Кюрі випускали такі країни, як Польща, Франція, Сан-Маріно.

У тематичній добірці представлена й українська банкнота номіналом «Двісті гривень» із портретом Лесі Українки. До речі, кілька років тому саме цей грошовий знак за дизайном оформлення був визнаний як найкрасивіший серед випуску світових банкнот.

Організатори виставки не обійшли увагою і нетішинок, які внесли свою лепту у пропаганду поетичних образів. Для огляду представлені поетичні збірки Ганни Митюк, Віри Ковальчук, Ольги Прохорчук, Наталії Яковлевої, Людмили Рудковської.

Віктор Войковський,

науковий працівник Нетішинського міського краєзнавчого музею