Щоб стати професіоналом-зварювальником

Неординарна подія відбулась у Нетішинському профе­сійному ліцеї. Тут в урочистій обстановці було відкрито «Навчально-практичний центр зварювання».

У квітні 2018 року Кабінет Мі­ні­стрів України затвердив постанову щодо розподілу 100 мільйонів гривень, передбачених Державним бюджетом на створення 50 навчально-практичних центрів на базі закладів профе­сійно-технічної освіти. Одним із таких закладів, став професійний ліцей міста атомників, де професія зварювальника особливо затребувана.

За словами директора профе­сій­ного ліцею Олександра Осадчого, із п’ятнадцяти навчальних груп ліцею, третина – зварювальники, що свід­чить про популярність професії та необхідність створення такого центру.

Для центру, який облаштований на п’ятнадцять робочих місць, придба­не сучасне ав­стрійське обладнання фірми Fronius. Зокрема, новітній тренажер зварника, апарати аргонодугового зварювання, повітряно-плазмового різання, ручного дугового зварювання, які дозволять ліцеїстам опанувати різні види зварювання.

Окрім навчання студентів, у центрі також планується підвищувати квалі­фікацію зварювальників з усієї України.

Розділити радість ліцеїстів та засвідчити свою прихильність позитивним тенденціям із розвитку профтех­освіти у нашій державі до навчального закладу прибули народний депутат України Андрій Шинькович, представники владних структур Хмельницької області, теротиріальної громади міста енергетиків на чолі з міським головою Олександром Супрунюком, керівники під­приємств, навчальних установ.

У актовій залі ліцею була оприлюднена інформація про те, що саме нетішинцям вдалося реалізувати навчально-практичний проект, аналогів якому поки-що немає у нашій державі. Як зазначалось, у рамках реформування вітчизняної профтехосвіти вдалося залучити державні кошти, які виділив Камбін, та освоїти фінансування обласного бюджету для покращення роботи Нетішинського професійного ліцею у напрямку підготовки фахівців зі зварювання. Заступник голови Хмельницької облдержадміні­страції Світлана Павлишина у віта­льному слові наголосила, що до створення новітньої технологічної бази в ліцеї свої організаторські здібності доклав нинішній голова однієї із профі­льних комісій облради Іван Гладуняк, якому вдалося переконати представників урядових структур у доцільності покращення під­готовки зварювальників.

Нетішинський професійний ліцей свого часу називався професійно-технічним училищем №23. Свою історію він розпочав грудні 1983 року, коли згідно із наказом державного комітету  Української РСР з ПТО  на базі Всесоюзного виробничого об'єд­нання «Союзатоменерго» Міністерства енергетики і електрифікації Хмельницька АЕС стала базовим  підприємством училища.

1 липня 2003 року ПТУ №23 було реорганізоване у Нетішин­сь­кий­  професійний   ліцей. Головним завданням Нетішинського профе­сійного ліцею є забезпечення права громадян країни на професійне навчання відповідно до їх покликань, інтересів і здібностей з метою задо­волення потреб економіки країни у кваліфікованих і конкурентоспроможних на ринку праці робіт­никах, а також надання можливості громадянам завершення загальної середньої освіти­.

За три десятки років  ліцей підготував більше двадцяти тисяч кваліфікованих робітників, які працювали на будівництві ХАЕС, у інших галузях народного господарства. У презентаційному матеріалі, який було озвучено в актовій залі ліцею, йшлося про те, що навчальний процес тут проходить у добре обладнаних майстернях, лаборато­ріях та навчальних кабі­нет­ах. З учнями працюють високо­кваліфіковані викладачі та майстри­ виробничого навчання. Іногородні учні проживають у гуртожитках, де є гарно умебльовані кімнати. Крім цього,  створені всі санітарно-побутові умови.                        До послуг учнів біблі­о­тека, кімнати для самостійної підготовки, кімнати відпочинку. Крім теоретичної та практичної підготовки за сімома робітничими спеціальностями його вихованці маю можливість брати участь у роботі спортивних секцій з тенісу, волейбо­лу, загальної фізичної під­готовки. Гурток художньої самодія­льності виявляє і розкриває таланти учнів, які беруть активну участь у виховних заходах. Учням допомагають розвиватися, набиратись навичок викладачі технічних гуртків. Проводиться багато цікавих вечорів від­починку, зустрічей, конкурсів.

Відтак директор Нетішинського професійного ліцею Олександр Осадчий запросив гостей оглянути новий «Навчально-практичний центр зварювання». Все розпочалося із традиційної церемонії перерізання стрічки та частування смачним короваєм.

 

За сучасними технологіями

«Навчально-практичний центр» Нетішинського професійного ліцею розмістився у реконстру­йованому приміщенні. Тут обладнано п'ятнадцять робочих місць для практичної підготовки зварювальників на сучасному обладнанні. У окремому приміщенні знаходиться комп’ютеризований тренажер індивідуального зварювання. Саме його презентацію було доручено колишньому випускнику ліцею Сергію Бондарчуку, який на сьогодні є фахівцем обладнання фірми «ФРОНІУС УКРАЇНА». За словами фахівця, електронна система дає можливість початківцям  вивчати зварювальні процеси  за допомогою індивідуальних вправ, щоб поступово розвинути технічну навичку правильного вибору параметрів. На тренажері  можна змоделювати практично будь-яку ситуацію, досконально вивчити зварювальний фпроцес без жодних захисних пристроїв або зварювального обладнання. Крім того, віртуальний інструктор допоможе скоригувати рухи, які необ­хідно виконати для того, щоб отримати ідеальну траєкторію зварювального пальника. Зварювальний тренажер також дозволяє змоделювати зварювальний шов, що дозволяє учням, які проходять навчання, візуально оцінювати результати процесу. За його допомогою учні швидко освоять всі базові правила і принципи роботи роботизованої техніки, виробничого обладнання. Така система може бути встановлена у звичайній лабораторії або аудиторії. У комплекті із тренажером поставляється комп'ютеризований стенд із сенсорним дисплеєм, а також макети реалістичного зварювального устаткування і заготовки для імітації процесу зварювання. У процесі навчання в учня є можливість зберігати свої дані для перегляду і подальшого аналізу.

Сергій Бондарчук звернув увагу на ціну цього пристрою - майже 25 тисяч євро. Тому подібних тренажерів в Україні поки-що встановлено кілька одиниць. До процесу долучився й Нетішин.

Під час презентації «Навча­льно-практичного центру» йшлося про те, що сьогодні актуальним завданням є створення ро­бочих місць в Україні, забезпе­чення достойних заробітків, аби українці не шукали кращої долі за межами країни. Саме тому потрібно дати людям достойну освіту і достойну роботу.

Учасникам презентації було продемонстровано технологічні можливості нових зварювальних апаратів для підготовки спеціалістів. Народний депутат України Андрій Шинькович скористався можливістю спробувати за допомогою напівавтомата на аргоні виконати з’єднання деталей. Спроба виявилась вдалою.

Учасниками заходу також було зазначено, що технологічні можливості  «Навчально-практичного центру» стануть у пригоді не тільки для підготовки учнів ліцею, а й фахівців у різних галузях економіки, народного господарства, де активно практикується використання сучасних методів зварювання.

На презентації були присутні  працівники навчально-тренувального центру Хмельницької АЕС, де підготовка зварювальників електро­­-станції також ведеться за сучасною методологією. Вони відзначили, що нині існує тісна співпраця між викладацьким колективом Нетішинського професійного ліцею та фахівцями електростанції у створенні сприятливих умов проходження учнями виробничої практики. Як результат – серед досвідчених зварювальників ХАЕС чимало випускників саме цього навчального закладу.

Олександр Шустерук

 На знімках: народний депутат України Андрій Шинькович на робочому місці зварювальника; фахівець фірми «ФРОНІУС УКРАЇНА» Сергій Бондарчук пояснює можливості тренажера з комп'ютеризованим стендом із сенсорним дисплеєм

Фото автора