У ногу з часом

Кожне оновлення обладнання, агрегатів стає знаковою подією, бо забезпечує покращення технологічних процесів та піднімає на вищий рівень безпеку експлуатації діючих енергоблоків ХАЕС. Для начальника лабораторії  систем технічної діагностики цеху налагодження та випробування устаткування  Вадима Сосновських, причетного до впровадження нових систем діагностики, працювати із оновленим обладнанням, звична справа. Автор цих рядків з доброї ласки Вадима Геннадійовича став свідком одного із етапів впровадження нового спеціального вібродіагностичного верстата для перевірки якості підшипників кочення, які використовуються на обладнанні електростанції. Ця відповідальна місія довірена персоналу цеху налагодження. Сам верстат компактний і не займає багато місця.

– Замовником цього обладнання виступив  енергоремонтний підрозділ станції, – розповідає Вадим Сосновських, – згодом було вирішено поставити його на баланс нашого підрозділу. Під час пуско­налагоджувальних робіт за участі представників харківського постачальника продукції 12 працівників цеху налагодження одержали сертифікат на право проведення робіт з контролю вібраційного стану підшипників. Використання нового верстата дасть можливість гарантувати належну якість різного типу підшипників, що позитивно впливатиме на безпеку діючого обладнання.

У цеху налагодження та випробування устаткування  Вадим Сосновських трудиться з 1993 року. Він  працює із фахівцями, які контролюють різні технологічні параметри роботи обладнання. Працелюбність та постійне бажання самовдосконалення допомогло спеціалісту заслужити довіру в колективі і  2007 року його затверджують  на посаді начальника лабораторії  систем технічної діагностики.  Найбільше Вадиму Геннадійовичу запам’ятався період запровадження ряду технічних заходів, що передували продовженню терміну експлуатації першого енергоблока. В числі найзначиміших – впровадження комплексної системи діагностики в складі локальних систем діагностики.

Попередньо було  укладено договір між ВП «Атомкомплект» і ПрАТ «СНВО «Імпульс» міста Сєвєродонецьк на постачання обладнання, а також на виконання проектно-кошторисної документації з ПрАТ «Техенерго» міста Львів. Роботи з монтажу локальних систем діагностики обладнання реакторної установки першого енергоблока проводились під час ремонтної кампанії  2016 року. Встановлена комплексна система діагностики складається з  таких локальних систем, як внутрішньореакторна шумова діагностика; система віброконтролю та діагностики головних циркуляційних насосів; діагностики залишкового ресурсу; виявлення вільних та слабко закріплених предметів; контролю просочування теплоносія першого контуру у складі двох автономних підсистем: підсистеми акустичного контролю та підсистеми контролю вологості і контролю переміщення трубопроводів 1-го контуру.

– Реконструкція і модернізація першого енергоблока, – розповідає начальник лабораторії систем технічної діагностики цеху налагодження та випробування устаткування Вадим Сосновських, – проходила згідно із графіком впровадження «Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних станцій». Нові системи діагностики забезпечили підвищення безпеки при його експлуатації. Зокрема став можливим безперервний контроль за технічним станом основного обладнання реакторної установки (корпус реактора, головні циркуляційні трубопроводи, компенсатор тиску, головні циркуляційні насоси тощо). Технологічні заходи допомагають своєчасно виявляти різні аномалії та відхилення у роботі устаткування.

Аналогічна комплексна система діагностики експлуатується з 2009 року на другому енергоблоці ВП ХАЕС.

Варто відзначити, що таке важливе для безпеки АЕС обладнання постачає вітчизняне підприємство ПрАТ «СНВО «Імпульс» міста Сєвєродонецьк. Великі переваги нових систем в тому, що прогнозна інформація, яка від них надходить, дозволяє забезпечити перехід на ризик-орієнтований підхід до ремонту обладнання, що зменшує витрати на ремонт та простої енергоблока, а також дає можливість збільшувати коефіцієнт використання встановленої потужності.

Про Вадима Сосновських як фахівця можна почути багато позитивних відгуків від колег, з якими трудиться майже три десятки років, а також працівників інших підрозділів електростанції.

– Як засвідчує виробнича практика, – розповідає начальник цеху налагодження та випробування устаткування Анатолій Чумак, – у роботі кожного фахівця важливим є не тільки багаж ґрунтовних знань і навичок, а й бажання постійного самовдосконалення. Вадим Сосновських саме з таких. Він намагається вникнути у суть сучасних технологій, досконало їх вивчити та на практиці довести перевагу інновацій. За цим принципом він з колегами займався впровадженням комплексної системи діагностики на двох діючих енергоблоках.

Ділові якості Вадима Геннадійовича не залишились не поміченими. Цьогоріч з нагоди «золотого ювілею»  фахівця його удостоєно відзнаки ДП «НАЕК «Енергоатом» «За вагомий внесок у розвиток атомної енергетики».

Захоплення технікою Вадим Сосновських демонстрував ще у дитинстві. Досконало опанував премудрості  обслуговування мототехніки. Був такий мопед  – «Рига». Щоб він надійно служив, хлопцю доводилось не раз відмивати пральним порошком руки від мастила. А подряпин від підступного ключа, що часто чомусь злітав із гайок, то й важко порахувати. У народі кажуть, що досвід та знання за плечима не носять. Згодом до Вадима почали навідуватись ватаги ровесників, старших хлопців із проханням посприяти у ремонті їх «металевих ко­ней». Захоплення технікою ніяк не впливали на шкільну успішність, навпаки, юний Вадим Сосновських постійно демонстрував гарні знання у таких дисциплінах, як фізика та математика.

Тато Вадима Геннадійовича також належав до когорти тих, що техніку знають, як мовиться, не із розповідей, – працював у сфері меліорації та обслуговував різні типи паливних насосів. Тож коли прийшла пора Вадиму обирати професію, особ­ливих роздумів не було – технічний вуз.

Допитливість Вадима Сосновських сягає різних сфер знань. Багато знайомих знають його як аграрія-експериментатора. На дачній ділянці він примудряється вирощувати багатий урожай фруктів та овочів, які здебільшого взимку завжди бажані на обідньому столі.

Неприємним сюрпризом для Вадима стала загибель через морози майже всіх лоз винограду. Тепер прикладає зусилля для їх відродження та посадив ще п’ять нових  морозостійких сортів. А ще докладає зусиль  для адаптації у наших географічних широтах теплолюбної хурми.

Коли випадає вільна година, він намагається із вудками посидіти на березі тієї чи іншої водойми, якими не обділена наша місцевість. І тоді пам’ять повертає його у рідне місто Апостолове Дніпропетровської області з неповторними краєвидами, де в окрузі є чимало водойм із різноманітною рибою. Зрештою, Нетішин вже також став рідним, і краєвиди тут просто супер.

Олександр Шустерук

На знімку: Вадим Сосновських оцінює можливості і параметри нового верстата