У НОВИХ РЕАЛІЯХ БОРОТЬБИ З КОРОНОВІРУСНОЮ ІНФЕКЦІЄЮ

Скоро виповниться три роки після того, як коронавірусна інфекційна хвороба, яка вперше була виявлена у людини в грудні 2019 року в місті Ухань, Центральний Китай та одержала офіційну назву COVID-19. Відтоді наша держава, як і решта світу, стала жити у нових реаліях, пов’язаних із пандемією спричиненою коронавірусом. Життя в умовах розповсюдження COVID-19 торкнулося майже всіх напрямків людської життєдіяльності, зокрема і експлуатації Хмельницької АЕС. Про це розмова із начальником відділу охорони здоров’я служби охорони праці Сергієм Стратюком.

- Сергію Анатолійовичу, в умовах запровадженого загальнодержавного карантину персоналу нашої електростанції довелось жити з березня 2020 року.

- На початку реалізації карантинних заходів було працювати складно, бо у сфері охорони здоров’я бракувало практичного досвіду діяльності в екстремальних умовах пандемії. Але ніхто у безнадії не опустив руки. Були мобілізовані усі сили на протидію COVID-19. Ми усвідомлювали, що наша електростанція є стратегічним об’єктом, від стабільної роботи якого залежить виробництво електроенергії та безпека експлуатації діючих енергоблоків. Це все залежить від здоров’я п’ятитисячного персоналу. Тоді керівництво Хмельницької АЕС з відповідальністю поставилось до рішень Енергоатома, якими запроваджувався комплекс заходів щодо зведення до мінімуму ймовірності як захворювання на COVID-19, так і його поширення. Щоденно на засіданні штабу обговорювалась ситуація щодо здоров’я та самопочуття працівників електростанції, приймаються відповідні протокольні рішення, зміст яких доводився до керівного складу підрозділів. У разі найменшої підозри на захворювання, особливо у тих, хто повернувся із відпустки і може бути носієм небезпечної хвороби, ми зобов’язували до проведення необхідного експрес-тестування, з’ясування контактних осіб з числа працівників АЕС, за потреби відправляли на самоізоляцію та дистанційну роботу. Якщо захворювання не підтверджувалось, людина допус­калась до виконання своїх професійних обов’язків. Під особливим контролем перебував оперативний персонал. Було організовано харчування працівників електростанції із до­триманням карантинних вимог. Відтоді стала постійною дезинфекція приміщень, предметів, тощо. Кожного дня дбаємо про дотримання санітарно-гігієнічних норм у виробничих та господарських приміщеннях, слідкуємо за дотриманням персо­налом на території ХАЕС вимог карантину.

- Основним напрямком у боротьбі із короновірусом є вакцинація. Як вирішувалось це питання на нашій електростанції?

- Хмельницька АЕС з відповідальністю поставилась до проведення вакцинації. Під час початку карантину було налагоджено співпрацю із закладами охорони здоров'я щодо проведення щеплення усіх бажаючих працівників електростанції. Про ці заходи ми постійно інформували весь персонал. Серед працівників ВП ХАЕС проводилось профілактичне щеплення вакцинами, які було надано МОЗ України для працівників паливно-енергетичного комплексу. Вико­ристовувались такі вакцини, як AstraZeneca, Coronavac, Pfizer-BioNTech, Moderna. Вони були доступними, працівники зверталися у своєму підрозділі до відповідальної особи з метою включення до списку на вакцинацію або записувалися на щеплення у пунктах, які діють у більшості закладів первинної медичної допомоги, зателефонувавши у реєстратуру відповідного закладу.

- Сергію Анатолійовичу, зараз ведеться мова про так звану бустерну дозу для працівників нашої електростанції.

В Україні дозволили бустерну дозу вакцинації проти COVID-19 для всіх вакцинованих осіб віком від 18 років. Представники цієї вікової категорії повинні отримати базовий курс щеплень проти COVID-19 однією дозою вакцини Janssen або двома дозами вакцин CoronaVac чи Pfizer. Через 5 місяців після первинного курсу всім людям, старшим за 18 років, слід зробити перше бустерне щеплення. Через 4 місяці після першого бустерного щеплення дорос­лим з групи ризику тяжкого перебігу COVID-19 необхідно зробити друге бустерне щеплення. Інші дорослі також можуть отримати друге бустерне щеплення. На сьогодні дані свідчать, що ефективність вакцин у запобіганні симптома­тичному перебігу COVID-19, зумовленому варіантом “Омікрон”, значно нижча у порівнянні з варіантом “Дельта” і швидко знижується з плином часу, особливо серед людей старшого віку. Введення бустерної дози наближає ефективність вакцин до 90% у попередженні госпіталізації внаслідок захворювання на COVID-19. Основною метою вакцинації проти COVID-19 залишається попередження тяжкого перебігу хвороби, особ­ливо се­ред груп ризику, та збереження життів, а також захист сис­теми охорони здоров’я від перенавантаження. Саме тому важливо, щоб якомога більше літніх людей, людей із серйоз­ними супутніми хворобами та медичних працівників, пройшли курс вакцинації проти COVID-19.

У МОЗ повідомили, що у додатку "Дія" можна буде згенерувати новий COVID-сертифікат про бустерне щеп­лення. Наприклад, якщо ви зробили перші дві вакцини CoronaVac, а бустер Pfizer – Pfizer також має відображатись. Це може стати в пригоді під час поїздки за кордон, де немає обмежень для цієї вакцини.

- В умовах пандемії ще ніхто не відміняв елементарних заходів з профілактики COVID-19.

- Так, вони залишаються незмінними. Повинно стати звичкою постійне миття рук, їх дезінфекція, відмова від рукостискань, дотримання кашлевого етикету на території проммайданчика та інших громадських місцях. Хочу наголосити, що обов’язкове носіння медичної маски необхідно тим, хто відчуває перші симптоми простудних захворювань. При погіршенні самопочуття відразу потрібно звертатися до сімейного лікаря.

Підготував Олександр Шустерук

На знімку: начальник відділу охорони здоров’я Сергій Стратюк та інженер Тетяна Квятковська проводять аналіз рівня захворюваності у підрозділах електростанції

Фото автора