Соціальні стандарти залишаються у пріоритеті

У перші дні Нового року стан­ційні журналісти зустрілися із заступником генерального директора ВП ХАЕС з персоналу Б.Л.Шмигельським. Логічно, що наша розмова розпочалася із привітання працівників станції та їх сімей із різдвяними святами. Співрозмовник був лаконічним і конкретним, побажавши всім, «щоб плани збувалися, а 2021 рік був більш прогнозованим і більш стабільним від свого попередника».

Та як би там не було, ряд подій і фактів у році, що минув, мають шанс не стати швидкоплинними миттєвостями через свою схожість і повторюваність, загубитися у круговерті поточних справ. Адже мають безпосередній вплив на наші виробничі будні, професійний ріст, удосконалення системи управління тощо. Наприклад, зміна організаційної структури ВП ХАЕС, яка відбулася в рамках її приведення на всіх атомних електростанціях до єдиного зразка. Відтак мало місце перепідпорядкування окремих підрозділів, створення нових від­ділів, зміни функцій і напрямків діяльності у  заступників генерального директора. Ефективність запровадження таких підходів, на переконання Богдана Шмигельського, можна буде оцінювати за результатами балансової комісії. 

- У минулому році, - зауважив Богдан Леонідович, - відповідно до оновленого «Положення про порядок комплектування персоналом ВП «Хмельницька АЕС»    була запроваджена нова процедура   прийому на роботу і за новими правилами вже працевлаштовано 129 осіб.  Активно почали впроваджувати психофізіологічне обстеження кандидатів на керівні посади і претендентів на зарахування у резерв на такі посади. Методика дещо відрізняється від тієї, за якою аналогічне обстеження проводимо для оперативного персоналу. Для чого це робимо? Відповідь на поверхні – для визначення лідерських навиків у людини, її внутрішнього потенціалу і готовності брати на себе відповідальність, оперативно реагувати на складну ситуацію і приймати самостійні рішення.

 Хочу зазначити, що персонал нашого підприємства дещо «помолодшав», середній вік працівників зараз складає 44 роки, тоді як у 2020-у він перевищував позначку 46. Загальна чисельність працівників станом на 31 грудня минулого року становила 5015 чоловік. 

- Чутливим було і залишається для людей питання заробітної плати.

- У 2020 році фонд оплати праці збільшився у порівнянні з 2019-м на 22%, збільшилася і середня заробітна плата, яка тепер складає 32 тисячі: 36.4 тисячі для промислово-виробничого персоналу і 16.8 для непромислово-виробничого. Якщо порівнювати   з минулим роком, середня зар­плата виросла майже на 27%.

Вдалося значно під­вищити рівень премій працівникам. Якщо минулий рік ми починали з 45% від посадового окладу для ПВП і 35% для НПВП, то вже у листопаді цифри виглядали 93% і 60% відповідно. Стверджувати, що такі показники збережуться надалі, не можу. Вже затверджений фонд оплати праці на 2021 рік порівняно із поперед­нім зріс на 10.5%, і за рахунок цього вдалося з 1 січня підвищити посадові оклади і тарифні ставки персоналу на 16.1%. І це не останнє підвищення у поточному році, відтак високі премії навряд чи збережуться. Але над під­вищенням преміального фонду ми працюємо.

Можу сказати, що у фонді оплати праці на  2021 рік закладено збільшення суми (в середньому на 11%) винагороди за підсумками роботи за 2020 рік, так званої 13 зарплати.

- У рамках зміни організаційної структури ВП ХАЕС на підпри­ємстві створено нові підрозділи, зокрема відділ розвитку персо­налу.

- І вже можна сказати про перші результати його діяльності. У минулому році зокрема проведено 7 засідань комісії зі зворотного зв’язку, опрацьовано 72 звернення, надано відповіді (ознайомитися з ними можна в Outlook)  і роз’яснення, окремі пропозиції, що стосувалися покращення виробничого процесу, знайшли своє втілення на ХАЕС.

Відділу розвитку персоналу випало займатися питанням виділення працівникам станції безвідсоткових позик на поліпшення житлових умов. Таких у минулому році було надано 21 на суму майже 8.5 мільйона гривень. А 6 працівників достроково погасили свої позики, отримані раніше, ще 20 осіб виявили бажання зменшити термін погашення. Є в цьому свої плюси, адже дострокове повернення позики дозволить збільшити фонд, з якого надалі виділятимемо її  іншим працівникам. Ймовірно у наступному році вдасться довести суму фонду до 10 мільйонів гривень. Бажаючим завчасно розрахуватися із підприємством за надану позику, варто звернутися із відповідною заявою у ВРП, механізм повернення коштів відпрацьований. До речі, першим, хто достроково погасив позику на придбання житла, був генеральний директор станції Андрій Козюра.

- Минулий рік видався складним через пандемію коронавірусу.

- Це не могло не позначитися на нашій роботі, вимушені були вдаватися свого часу до ізоляції оперативного персоналу у Центрі ділових зустрічей, переводити частину людей на дистанційну форму роботи. Частково до такої форми вдалися і в НТЦ, не згортаючи при цьому програми підготовки персоналу. Ціл­ком можливо, що такий підхід буде збережений навіть після завершення карантину, і навчальний процес, де це можливо, буде проводитися без відриву від виробництва.

Щодо захворюваності на COVID-19 наших працівників: за весь пері­од пандемії, станом на 12.01.21р., захворіло 611 осіб з числа персоналу ХАЕС, з них 586 одужали, 22 лікуються, на жаль, маємо 3 летальних випадки. Якщо ж говорити про Нетішинську ОТГ, то тут аналогічні показники виглядають так: всіх, хто захворів на коронавірус, -1907, одужало – 1783, продовжують лікуватися – 105, для 19 осіб недуга стала несумісна із життям.

Сподіваюся, що вжиті на різних рівнях заходи дозволять максимально зберегти здоров’я  і життя наших людей. З цією метою регулярно проводимо засідання «карантинного» штабу, плануємо додаткові заходи. Наразі тестується система тепловізійного контролю на прохідній, яка замінить існуючі датчики, що не зовсім ефективні у зимову пору.

- Богдане Леонідовичу, скажіть будь ласка, яка ситуація із укомплектуванням підрозділів персоналом від­повідної кваліфікації. Чи є ділянки, де відчувається нестача спеціалістів певного профілю, або така проблема постане через рік-два?

- На ХАЕС, як і в атомній енергетиці України загалом, є проблема із електротехніч­ними працівниками. Готовий зарадити в цьому Національний університет вод­ного господарства та природокористування, цей виш внесено до переліку рекомендованих навчальних закладів, де готуватимуть кадри для наших потреб. Є й інші пропозиції щодо спів­праці, наприклад від харків’ян. Думаю, ситуацію виправимо, критичних позицій, крім електротехнічного напрямку, немає.

- А з місцевим професійним ліцеєм будемо співпрацювати у питанні підготовки кад­рів робітничих професій?

- Безумовно. Така співпраця є і продовжуватиметься надалі. Ми надаємо можливість проходження учнями ліцею практики на ХАЕС, в процесі якої фактично здійснюємо початковий професійний відбір. Адже є можливість побачити знання і хист кожного, його бажання працювати.

- З усього почутого можна зробити висновок, що соціальні стандарти на ХАЕС залишаються у пріоритеті.

- Саме так. І наш Колективний договір на 2019-2020 рік з невеликими правками пролонговано на 2021-й.

Ольга Сокол