У ПОШУКАХ ВЗАЄМОВИГІДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА

Хмельницьку АЕС відвідали представники Китайської корпорації з ядерної енергетики CNNP.

Знайомство гостей із електростанцією розпочалось із зустрічі з головним інженером Хмельницької АЕС Віктором Макєєвим, його заступниками та заступниками генерального директора. Віктор Петрович ознайомив китайських фахівців із основними характеристиками виробничої діяльності енергетичного підпри­ємства, прокоментував заходи з підвищення безпечної експлуатації діючих енергоблоків. Акцент був зроблений на заходах, застосування яких дає можливість підвищити коефіцієнт використання встановленої потужності. Принаймні у цьому компоненті Хмельницька АЕС у лідерах серед вітчизняних АЕС.

Віктор Макєєв довів до відома дані, які характеризують вплив електростанції на навколишнє довкілля. Як зазначив головний інженер, за роки експлуатації ХАЕС не зафіксовано жодних змін радіаційного фону на території тридцятикілометрової зони, яка ретельно контролюється спеціалістами цеху радіаційної безпеки та відділу охорони навколиш­нього природного середовища Хмельницької АЕС.

У ході візиту  китайські фахівці представили презентацію діяльності корпорації з ядерної енергетики CNNP та розповіли про перспективи розвитку їх національної енергетики,  якій, за їх словами, з боку керівництва держави приділяється велика увага. Принаймні вже десять років процес будівництва нових потужностей в Китаї не зупиняється.

Заступник генерального директора Китайської корпорації з ядерної енергетики CNNP У Сюцзян зазначив, що він п’ятнадцять років очолював Тяньваньську АЕС і знайомий з багатьма колишніми працівниками Хмельницької АЕС, які допомагали і допомагають китайським партнерам розвивати ядерну енергетику. Гарні слова іноземний гість сказав на адресу колишнього очільника УБ ХАЕС Олександра Селіхова, який свого часу керував спорудженням Тяньваньської АЕС, де нині  експлуатуються два енергоблоки з реакторними установками по 1060 мегават, які до вересня 2009 року перебували у гарантійній експлуата­ції. Після аварії на «Фуку­сімі» влада КНР ввела мораторій на початок спорудження нових атомних електростанцій. Вимушена пауза тривала майже два роки. У кінці 2012 року Національна адміністрація з ядерної безпеки Китаю видала ліцензію на спору­дження тут третього і четвертого енергоблоків Тяньванської АЕС за проектом, що про­йшов жорстку перевірку на відповідність постфукусімським вимогам. Ця електростанція розташована на березі Жовтого моря в провінції Цзянсу, поруч з містом Ляньюньган, яке налічує більше 4 міль­йонів жителів. Основу проекту ТАЕС-2 складає перевірена і вдосконалена з урахуванням сучасних вимог технологія водо-водяних реакторів третього покоління. Її основні принципи: максимальне використання перевірених рішень, низька собівартість та короткі терміни будівни­цтва, а також міні­міза­ція всього, що пов’язано­ із впливом людського фактора на безпеку. Китайські енергетики планують ввести другу чергу Тяньвань­ської АЕС у 2018 році.

Заступник генера­льного директора Китайської корпорації з ядерної енергетики CNNP У Сюцзян також зазначив, що китайські енергетики зацікавлені у тісній співпраці із українськими колегами. Він нагадав, що сім років тому у складі представників Корпорації з ядерної енергетики «Цзянсу» Китайської Народної Республіки відвідував Хмельницьку АЕС. Основною метою візиту було бажання перейняти досвід спеці­алістів при проведенні монтажу та демонтажу блока захисних труб без заповнення басейну мокрого перевантаження водноборним розчином. Ця технологія на ХАЕС запроваджена із 1990 року. Як показала практика, від даної технології є значний економічний ефект, який характеризується економією часу та обмежує залучення додаткових трудових ресурсів. На сьогоднішній день на двох діючих  китайських енергоблоках під час планово-попереджувальних ремон­тів монтаж та де­монта­ж блока захисних труб  здійснюється під водою. Китайським спеціаліс­там цікаво було озна­йомитись із досвідом українських фахівців. Пізнавальними та корисними були й інші візити китайських енергетиків на Хмельницьку АЕС.

Під час спілкування із головним інже­нером Хмельницької АЕС Віктором Макєєв­им та іншими представниками електростанції, гості цікавились перспективами завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків. Віктор Петрович відзначив, що все залежить від волі та бажання керівництва держави, яке має прийняти низку відповідних законів.

З роботою Хмельницької АЕС представники китайської делегації позна­йоми­лись під час відвідин машзалу та блочного щита управління першого енергоблока.

Про перспективи завершення будівництва третього та четвертого енерго­блоків китайські гості одержали ви­черпну інформацію з уст заступника генерального директора з капітального будівництва Хмельницької АЕС Олега Рахлінського та заступника  головного інженера з нових блоків Геннадія Самосєя. Під час оглядин споруд іноземні фахівці пересвідчились, що основні  конструкції знаходяться у робочому стані та придатні для експлуатації. Було відзначино високу якість бетону.

На завершення візиту У Сюцзян та його колеги висловили сподівання, що співпраця у царині атомної енергетики між Китаєм та Україною продовжуватиметься на взаємовигідних умовах.

Олександр Шустерук

Фото автора