У прагнені поступу та самовдосконалення

Якщо запитати працівників Хмельницької АЕС, який підрозділ на електростанції найголовніший, однозначної відповіді не дасть ніхто. Всі системи взаємопов’язані, як у механічному годиннику. Одними опікуються реакторники, гідротехніки, електрики, іншими – турбіністи, третіми – хіміки, і так далі. Працівникам турбінного цеху належить велике технічне господарство, яке в основному сконцентроване у машинному залі. Кожен працівник, як мовиться, із заплющеними очима може швидко дістатись до закріпленого за ним обладнання. Таку своєрідну школу довелось пройти і провідному інженеру управління турбіною Андрію Микульському, який належить до складу оперативного персоналу зміни «Д».

Після закінчення у 2004 році вузу, що до анексії Криму – Севастопольський національний технічний університет -  вважався профільним для атомної енергетики України, Андрій Микульський повернувся у рідний Нетішин. Саме тоді запрацював  другий енергоблок, пуск якого розтягнувся більше як на десятиліття. Молодому спеціалісту поталанило розпочати свою трудову біографію саме  на цьому енергетичному об’єкті, обіймаючи посаду машиніста-обхідника.

Андрій Микульскій добрими словами згадує своє становлення як професіонала під опікую начальника зміни другого енергоблока Олександра Щуклого, начальника зміни «Д» Мирослава Сидорака.

Згідно із посадовою інструкцією машиніст-обхідник повинен не тільки контролювати і забезпечувати безперебійну роботу основного турбінного устаткування, а й знати будову і технічні характеристики  турбогенератора, допоміжного устаткування, теплових схем, технологічні процеси роботи установки та багато-багато інших технологічних тонкощів.

- Роботою турбінного обладнання на нашій електростанції, - розповідає Андрій Микульський, - опікуються професіонали, за плечима яких фахова освіта і багаторічний досвід.  Протягом тридцяти останніх років функціонування турбінного цеху тут добре відпрацьована система підбору кадрів. До відповідальних робіт допускаються лише “загартовані” на експлуатації та ремонтах працівники. Молоді спеці­алісти після вузів, як правило, свою трудову біографію розпочинають машиністами-обхідниками турбінного устаткування. На такій посаді вони зазвичай працюють ­кілька років, а потім мають конкретними справами довести, що турбінне господарство знають “як свої п’ять пальців”. І лише тоді  відкривається дорога для інженерних посад.

За таким принципом відбувався і мій кар’єрний ріст.

З 2015 року Андрій Микульський трудиться провідним інженером управління турбіною зміни «Д» першого енергоблока. Його робочий день  розпочинається з рапортів машиністів-обхідників, які оглядають основне обладнання. Коли надходить інформація про технологічні параметри турбоагрегата, берегових насосних станцій, турбоживильних насосів та іншого обладнання, Андрій Микульський має змогу оцінити обстановку, яка на поточний момент панує у машинному залі. Тут дрібниць не існує, бо всі процеси взаємопов’язані. Відповідно до посадових обов’язків, провідний інженер здійснює оперативне керування турбіною, її технологічними системами відповідно до графіків та інструкцій, забезпечує надійну і економічну її роботу та  допоміжного устаткування,  контролює теплотехнічні і технологічні показники устаткування і систем турбіни. Також разом із начальником зміни координує всі дії персоналу  під час роботи зміни, є безпосереднім керівником при проведенні переключень у  системах і на устаткуванні цеху при всіх режимах експлуатації. Забезпечує підготовку до ремонту устаткування, споруд, обладнання, приміщень, майданчиків відповідно до вимог охорони праці, пожежної безпеки і виробничих інструкцій.

Андрій Микульський переконаний, що зміна – це добре злагоджена команда, у якій від компетентності кожного залежить надійність ро­бо­ти­ обладнання.  Вчасне виявлення технологічних змін, огріхів у робо­ті систем та агрегатів дає можливість оперативно прийняти рішення щодо виправлення ситуації. А воно завжди повинно бути вірним, бо ж на карту поставлена безпека експлуатації стратегічного об’єкта.

За час роботи Андрія Микульського на посаді провідного інженера на першому енергоблоці проведена широкомасштабна кампанія з реконструкції та модернізації згідно із програмою продовження його терміну експлуатації. Для нього особисто та колег по роботі важливим є забезпечення надійної експлуатації основних систем та агрегатів. Контроль триває постійно.

Андрій Микульський за своє вдачею не належить до так званої когорти «кар’єристів»,  які ладні свій професійний поступ здійснювати будь-якою ціною. Він прихильник еволюційного шляху, де кожен крок виправданий і зважений. За його переконанням, кожен повинен окресли у своєму житті ціль і непохитно слідувати обраним шляхом. У цьому в нього є багато однодумців.

Показовим ж те, що крім колег по роботі у Андрія Микульського багато друзів, які цінують його за людяність, відвертість та почуття гумору.

Кілька років тому він приєднався до «великої родини» любителів риболовлі, ставши членом «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС». У вільний від роботи час він знаходить можливість виходу на водойми зі спінінгом. Як стверджують колеги, у цьому напрямку здобув неабиякого досвіду. На змаганнях серед станційних рибалок-аматорів він почав демонструвати пристойні результати. Коли на адресу «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС», діяльністю якого опікується Сергій Онищук, надійшло запрошення профспілок Херсонського морського торгівельного порту взяли участь у VІ Спартакіаді працівників морського транспорту України зі спортивної риболовлі, то до складу команди від Хмельницької АЕС увійшов і Андрій Микульський.

У змаганнях, які проходили  у гирлі Дні­пра на Херсонщині, взяли участь чотирнадцять команд із різних куточків України. Турнір проходив із різних видів риболовлі - на поплавкову вудку з човна, фідерну вудку, спінінг, закидання за допомогою вудки вантажу. За підсумками п’яти видів спор­тивної риболовлі команда Хмельницької АЕС виборола перше командне місце та головний кубок Спартакіади.

- Важко описати емоції, з якими наша команда поверталась із Херсонщини, - пригадує Андрій Микульський, - Ми змогли довести, що рибалки, які під час основної роботи несуть велику відповідальність і підвищують імідж рідного підприємства, здатні той імідж нарощувати в іншій іпостасі.

- Як сталось, що ви полюбили спінінг? – запитав під час розмови автор цих рядків.

- Все трапилось випадково. Років дванадцять тому таку універсальну вудку мені з нагоди дня народження подарувала дружина  Ганна, а брат – інерційну котушку. Тож довелось все випробовувати. Коли упіймав першу рибину, зрозумів, що це моє захоплення…

Андрію Микульському є підстава гордитися не тільки добрими здобутками на професійній ниві, а й сім’єю, де позитивні емоції панують від посмішок дорогих для нього людей – дружини, синів Артура, Глєба та двохрічної донечки Емілії.

Олександр Шустерук