У ритмі значних випробувань

На першому енергоблоці Хмельницької АЕС триває ремонтна кампанія, під час якої головним завданням є відновлення турбогенератора. За словами начальника відділу планування та проведення ремонту Івана Микитенка, під час пускових операцій на першому енергоблоці відбулася відмова у роботі турбогенератора, тому довелося коригувати терміни завершення планово-попереджувального ремонту. Зараз всі спеціалісти електростанції докладають максимум зусиль, щоб ремонтні роботи були виконані у максимально стислі строки. Важливою є  заміна обмотки резервного статора за технологією General Electric, який  знаходиться на території проммайданчика. На ньому проведено демонтаж обмотки, здійснюються роботи на  його основних елементах. До робіт залучені фахівці ВП «АРС» та технічне керівництво General Electric.

Крім цього під особливим контролем перебуває демонтаж пошкодженого статора генератора. Цим займається енергоремонтний підрозділ та персонал електроцеху.

За участю спеціалістів відділу планування і проведення ремонтів вже затверджені графіки проведення основних робіт під час ремонту. Завершальним етапом ремонтної кампанії стане повне відновлення працездатності турбогенератора з використанням резервного ротора, який доставлять із Рівненської АЕС.

- Іване Степановичу, виробничий цикл нашої електростанції, якщо сказати образно, складається із двох етапів – міжремонтного та ремонтного. На черзі ППР другого енергоблока.

-Так. Це питання також перебуває під контролем. Нещодавно відбулася нарада де було визначено термін початку планово-попереджувального ремонту на другому енергоблоці. За технологією він буде середнім і триватиме 52 доби. Маштабних та енергоємних робіт передбачено не буде. Заплановано провести середній ремонт реактора, капітальний ремонт парогенератора, головного циркуляційного насоса, арматури, гідроємностей системи аварійного охолодження зони, циліндра низького тиску турбіни, піді­грівачів високого тиску та циркуляційного насоса. Буде реалі­зована низка заходів із реконструкції та модернізації. У ході планово-попереджувального ремонту на другому енергоблоці буде виконуватись експлуатаційний контроль металу обладнання та трубопроводів.

- Проведення ремонтних кампаній на енергоблоках ВП ХАЕС вимагає високої фаховості кожного спеціаліста. У вашому відділі таких не бракує.

- За штатним розписом у відділі планування та проведення ремонтів трудиться 15 фахівців. Основним напрямком діяльності   ВППР  є  забезпечення   підготовки,  планування,  супроводу  та    управління ремонтом устаткування ВП ХАЕС в оптимальний термін при мінімальних витратах для виконання планів з вироблення електричної і теплової енергії, забезпечення надійної, безпечної та економічної експлуатації устаткування, організація робіт з надання звітних документів у наглядові і регулюючі органи  для одержання дозволу на пуск енергоблоків після ППР.

Функції контролю та супроводу руху товарно-матеріальних цінностей у виробничому циклі станції покладені на групу матеріальних цінностей, яка займається забезпеченням методичного керівництва з розробки підрозділами ХАЕС норм витрат товарно-матеріальних цінностей на ремонтно-експлуатаційні потреби, їх перевіркою, організацією заявочної кампанії, перевіркою та узгодженням річних і місячних розрахунків нормативних витрат матеріалів, проведенням аналізу та підготовкою звітів з виконання графіка постачань.

До планово-економічної діяльності ВППР відносяться: організація оперативного обліку запланованих і фактичних витрат на ремонт; перевірка  кошторисів і актів виконаних робіт; розробка зведеного кошторису на проведення ППР енергоблока та надання його в «НАЕК «Енергоатом»; розробка пропозицій з формування  кошторису витрат на виробництво  за статтею «ремонт» по місяцях; організація залучення підрядних організацій для виконання ремонту, тощо.

- Зараз на Хмельницькій АЕС триває партнерська перевірка ВАО-АЕС-МЦ, яка цікавиться методологією стану культури безпеки. На яких етапах ваш підрозділ співпрацює з міжнародними експертами?

- Представників партнерської перевірки цікавить методологія планування ремонтів, ризики у ході їх проведення, аналіз різних етапів ремонтних кампаній.

Олександр Шустерук