Найкраще навчання – це практика

Робота Хмельницької атомної електростанції завжди була, є і буде в полі зору громадськості. І це - відкритий двосторонній діалог, який спрямований на дружні відносини. Саме він допомагає налаштовувати на розуміння складних технологічних процесів, які відбуваються на АЕС, розвіювати різного роду чутки та неправдиву інформацію, яка час від часу поширюється у ЗМІ, соціальних мережах тощо.

Хмельницьку АЕС пості­йно відвідують з екскурсіями та ознайомчими візитами групи різного рівня. Цьогоріч у розпал новорічно-різдвяних свят енергопідпри­єм­ство приймало освітян Здолбунова, що на Рівненщині. Вчителі міської загальноосвітньої середньої школи №5 на чолі з директором Жанною Рудик відвідали, насамперед, інформаційний центр ХАЕС, що є візитівкою станції, повномасштабний тренажер блочного щита управління першого мільйонника, машинний зал електростанції. Спеціалісти відділу роботи з громадськістю і ЗМІ провели гостям екскурсію, ознайомили з принципами роботи ядерних установок, відповіли на численні запитання, які цікавлять та хвилюють громадськість, особливо у світлі останніх подій навколо Хмельницької АЕС.

Педагоги, за їх словами, давно хотіли побувати в гостях на ХАЕС, особливо, коли нещодавно енерго­підприємство відвідали медики Здолбунівщини.

«Насамперед, ми хотіли ознайомитися з роботою атомної електро­станції, адже це, так би мовити, практичне заняття безпосередньо для вчителів фізики, інформатики, хімії. Звичайно,  і дітям цікавіше можна про все розповісти, побачивши таку потужну електричну станцію власними очима. Я навіть не очікувала, що ця екскурсія викличе такий ажіотаж серед моїх колег: усі захотіли поїхати. Особисто я вже була на Хмельницькій АЕС років 10 тому, коли організовували візит директорів шкіл Здолбунівського району. І тоді, і зараз відзначаю для себе: перше, що кидається в очі – чистота, охайність, естетичність у всьому, високий рівень професійної підготовки усіх спеці­алістів, з якими нам доводилось спілкуватись. Адже коли тут працюють професіонали високого класу, є впевненість: ми у безпеці», - поділилася враженнями директор Здолбунівської ЗОШ №5 Жанна Рудик.

«Нам наші медики так розрекламували цю екскурсію, що ми теж одразу загорілися бажанням поїхати до вас у гості. Лише переживали, чи зможемо наразі потрапити, адже в Інтернеті останнім часом багато писалося, що на ХАЕС сталися надзвичайні події. Бачимо, що довіряти потрібно компетентним джерелам та власним очам. Нам, як педагогам, дуже цікаво, стільки нової інформації отримали. Все у вас так масштабно!» - каже заступник директора з виховної роботи ЗОШ №5 Людмила Салюк.

В розмові з гостями було цікаво почути і їх думку щодо розвитку атомної енергетики в нашій країні.

Жанна Рудик: «Я вважаю, що атомна енергетика при грамотному професійному підході до справи, за наявності висококваліфікованих фахівців є безпечною Це наше майбутнє, іншого, чистішого та дешевшого виду енергії, поки що важко знайти».

Олександр Соборський, вчитель фізкультури ЗОШ №5 м. Здолбунів: «Я давно цікавлюся атомною енергетикою і знаю, що вона  затребувана і дуже розвинена в нашій країні ще з часів Радянського Союзу. Наші фахівці високо цінуються у всьому світі. Особисто я – за розвиток атомної енергетики, адже, наприклад, теплова досить дороговартісна, а ми повинні ставати енергетично незалежними».

Тетяна Степанюк

Фото Олександра Шустерука