У  сторічному  Острозькому  музеї  є  експонати  від  Хмельницької  АЕС

Старовинне місто Острог розташоване на території Рівненської області. Але його околиці та пагорби із різними забудовами добре видно для жителів Нетішина, який знаходиться на відстані майже десять кілометрів.

Цікаво дивитись в бік Острога у сонячну погоду, коли бані Богоявлен­ського собору сяють на всю округу. Це так звана Замкова гора, де крім храму знаходиться мурована вежа із бійницями та великий укріплений палац, який раніше був резиденцією князів Острозьких. Тут вже сто років діє краєзнавчий музей, що входить у загальний­ комплекс Острозького державного історико-культурного заповідника.

Задуми прогресивних острожан створити у своєму місті повноцінний музей зародились ще на початку ХХ-го століття. Але на заваді стала Перша світова війна. На території князівського замку тоді  розта­шувався військовий госпіталь місцевого комі­тету Червоного Хреста для поранених­ солдатів російської армії. Лише в 1916 р. в день пам’яті покровителя міста Острога і Братства імені князів Острозьких преподобного Федора князя Острозького – 11 (24) серпня – у Вежі Мурованій відкрився Музей імені князів Острозьких, в основу якого лягли зібрані під керівницт­вом священика М. Тучемського – першого керівника і хранителя музею – колекції братського давньосховища. Там же у замку розмістилися науково-історична бібліотека і зал для народних читань. За словами заступника директора Державного історико-культурного заповідника міста Острога Миколи Манька, в 1916 році співробітник Музею імені князів Острозь­ких випускник Московської духовної академії Михайло Струменський опублікував перший музейний каталог – опис зібраних в Острозі рукописних книг. Саме Братство імені князів Острозьких заклало міцний фундамент систематичній науков­о-музейній праці та краєзнавчим дослідженням в Острозі.

Сьогодні Комунальний заклад «Державний історико-культурний заповідник м. Острога» Рівненської обласної ради є правонаступником усіх прав та обов’язків Державного історико-культурного запо­відника м. Острога, створеного 11 вересня 1981 р. відповідно до постанови уряду України від 11 серпня 1981 р. №413. Він став продовжувачем традицій, започат­кованих його попередником – Острозь­ким краєзнавчим музеєм, який було від­крито 11 (24) серпня 1916 року під назвою «Музей­ імені князів Острозьких».

– Під охороною заповідника знаходяться 11 пам’яток архітектури та історії, з них 9 – національного і 2 – місцевого значення, – розповідає Микола Манько, – на сьогодні в складі заповідника працюють 4 музеї і постійні виставки: краєзнавчий музей з історичним та художнім від­ділами; Музей книги та друкарства; постій­на нумізматична виставка; Літературно-меморіальний музей М. Островського у селі Вілія Острозького району. Станом на 1 січня 2016 р. музейний фонд заповідника становив 69935 предметів основного та 24703 предмети науково-допоміжного фондів.

У 2015 р. заповідник прийняв 43,1 тис. відвідувачів, із них для 23,4 тис. осіб було проведено 989 оглядових та тематичних екскурсій. Протягом року відділи заповідника підготували 39 тематичних виставок. 

Серед частих відвідувачів краєзнавчого музею в Острозі є й жителі Нетішина, які цікавляться минувшиною не тільки нашого краю, а й України. З великим інтересом відвідують старовинне місто й представники різних делегацій, що у виробничих справах бувають на Хмельницькій АЕС.

За останнє десятиріччя налагодились добросусідські відносини атомників та наукових працівників в Острозі. Так у фондах тамтешнього музею з’явилась низка різних експонатів, які пов’язані з історією найбільшого підприємства на Хмельниччині.  Серед них – відзнака «Лицар спорту ВП ХАЕС», яку від імені профспілкового  комітету та адміністрації електро­станції  подарував голова первинної профспілкової організації ХАЕС Михайло Гук. Церемонія передачі відбулась у залі музею нумізматики, у якому експонуються колекції монет, паперових грошових знаків, нагород.

Директор музею Книги та друкарства Світлана Позіховська відзначила, що Острозька експозиція є унікальною тим, що тут представлено не тільки старовинні експонати, а й сучасні гроші та медалі. Принаймні музей центра­лізовано від Національного Банку України  одержує всі випуски пам’ятних та ювілейних монет, які карбуються у нашій державі. Крім цього надходять і корпоративні нагороди. Принаймні в одній із експозицій представлено медаль «Почесний працівник ВП ХАЕС». Музейникам тепер відомо, що відзнаку «Лицар спорту ВП ХАЕС» вручають активним  спортсменам і фізкультурникам, що мають великі спортивні  досягнення і активно пропагують здоровий спосіб життя. Тираж нагороди не великий – лише 100 екземплярів.

У фондах краєзнавчого музею в Острозі також зберігається сувенірна корпоративна продукція із символікою ВП ХАЕС та НАЕК «Енергоатом». Є й пам’ят­ні та ювілейні значки, які виготовлені на замовлення працівників підрозділів електростанції.

Острозькі музейники пам’ятають і про цінний подарунок колишнього начальника відділу технічного контролю Хмельницької АЕС Івана Хмілевського. Він дванадц­ять років тому передав для збереження «Уставну Грамоту Волынской­ губерни­и Острожского уезда села Оженина части помещика Игнатия Станисла­вова сына Еловицкого». У документах поміщика Єловицького є списки жителів  Оженина, які після відміни кріпосного права викупили за власні кошти землю. Крім цього, у документах є багато цікавої економічної, соціальної та природоохоронної інформації того періоду.

Хороші добросусідські відносини із на­уковим­и працівниками сусіднього міста за­родились і у працівників Нетішинського міського краєзнавчого музею. Острожани посприяли у створенні багатьох спільних виставок, зокрема таких, як «Жіночий порт­рет ХХ ст.», «Осанна жінці» тощо. Жителі міста енергетиків неодноразово могли побачити унікальні стародруки із колекції Острозького краєзнавчого музею та музею­ Книги та друкарства. Наукові працівники Нетішина беруть постійну участь у наукових­ конференціях, які проходять під егідою Дер­жавного історико-культурного музею-заповідника - «Острозькі краєзнавчі читан­ня», «Історія музейництва і пам’яткоохоронної справи в Острозі та на Волині», «Волинська книга­: історія, дослідження, ко­лекціо­нуван­ня» тощо. Підготовлені ними доповіді увійшли до наукових збірників.

Про історичну спадщину Острога відомо за межами України. Працівники музею беруть участь у міжнародних та всеукраїнських наукових конференціях, а також в археологічних експедиціях. Не випадково Острог був номінантом Всеукраїнської акції «Сім чудес України» та переможцем акції «Сім чудес Рівненщини», нагороджувався дипломами загальноукраїнського проекту «Україна туристична», Всеукраїнських музейних фестивалів у м. Дніпропетровськ (тепер Дніпро), проекту «Віа Регія-Україна – культурний шлях Ради Європи».

Олександр Шустерук

На знімку: Державний історико-культурний заповідник міста Острога з висоти пташиного польоту