У здоровому тiлi – здоровий дух

На першому енергоблоці Хмельницької АЕС триває процес заміни статора генератора. У ремонтних операціях беруть участь три десятки праці­вників трьох дільниць цеху з ремонту турбінного устаткування турбінного цеху ЕРП. За словами начальника під­розділу Романа Мельника, спочатку цей агрегат було встановлено на спеціальні катки, згодом ремонтники приступили до його розміщення на постійних клинах.

Ремонт статора на Хмельницькій АЕС є безпрецедентною подією в історії вітчизняної ядерної енергетики, бо вперше такі операції проводяться без залучення персоналу підрядних організацій.

Більшу частину свого робочого часу Роман Мельник проводить на п’ятнадцятій відмітці машзалу першого енергоблока, де знаходиться своєрідний ремонтний штаб. Саме сюди постійно навідуюся керівники ремонтних підрозділів, цехів і служб, працівники яких відповідають за своєчасне лагодження статора та ротора турбогенератора. Оперативні наради часто проводяться й на місці ремонту.

Цей рік для спеціалістів енергоремонтного підрозділу Хмельницької АЕС видався напруженим як ніколи, бо збіглися у часі ремонтні кампанії на першому та другому енергоблоках. Довелось оперативно коригувати внутрішні графіки ремонтів, вишукувати кадрові резерви. Але ставка робилась на досвідчених працівників, які могли направити у правильне русло молодих спеціалістів.

На Хмельницькій АЕС Роману Мельнику у цеху централізованого ремонту свого часу довірили посаду майстра.  Найбільше фахівцю запам’яталась перша ремонтна кампанія на новозбудованому енергоблоці. Напруга була високою, всі операції ретельно контролювались. До відповідальних робіт традиційно залучались досвідчені спеціалісти, які до цього працювали на інших АЕС. Поряд з ними, як фахівець, зростав і Роман Григорович.

Через якийсь час була нетривала перерва у його нетішинському трудовому стажі - два роки працював на монтажі турбінного  обладнання іранської АЕС Бушер. Це допомогло набути значного досвіду, адже поряд трудились високо­класні спеціалісти із різних країн.

Назад Роман Мельник повернувся, коли на  ХАЕС розпочались пусконалагоджувальні  роботи на другому енергоблоці. Розпочалась реструктуризація ремонтних служб електростанції, Роману Григоровичу була запропонована посада начальника дільниці з ремонту турбі­нних установок енергоремонтного підрозділу.

- Коли одна з турбін зупиняється для проведення чергового планово-попереджувального ремонту, до роботи приступає бригада ремонтників, - розповідає Роман Мельник. - Вона проходить поетапно. Зазвичай лагодяться циліндри високого та низького тиску, підшипники, проводяться інші важливі  операції. Багато уваги приділяється усуненню можливих дефектів. Всі технологічні операції, які здійснює дільниця з ремонту турбінних  установок, ретельно контролюються. Кожен розуміє відповідаль­ність, яка лежить на колективі. Головне - вірити у людей, загартованих ремон- тами.

Останніми роками на ХАЕС змінились принципи підходу до організації проведення ремонтів – акцент робиться на збільшенні обсягу робіт власними силами. Тепер для лагодження турбоагрегатів працівники підрядних організацій практично не залучаються. Це досить відповідально і свідчить про високу кваліфі­кацію спеціалістів станції.

- Тепер ми заслужили право свої навички і знання застосувати і  у лагодженні статора турбогенератора, - констатує досвідчений ремонтник.

Коли автору цих рядків випала нагода детальніше ознайомитись із ходом ремонтної кампанії на першому енергоблоці, то довідався, що Роман Мельник, не зважаючи на свою професійну зайнятість, спромігся під час кількох вихідних днів взяти участь у престижних всеукраїнських змаганнях з легкої атлетики. Цьогоріч у жовтні Роман Григорович вийшов на старт десятикілометрової дистанції у Івано-Франківську. Потім йому підкорилась вісімнадцятикілометрова дистанція «Пробігу над Дніст­ром», де наш земляк фінішував у п’ятій десятці серед двохсот учасників різних вікових груп.

У кінці листопада йому трапилась нагода проявити себе в унікальному атлетичному пробігу «Втеча з Міжгір’я», який проходив біля села Петрівка, у якому знаходиться колишня резиденція четвертого президента України Януковича.

- Перед стартом організатори спортивного дійства надали можливість всім спортсменам оглянути територію Міжгір’я, житлові та господарські споруди, - розповідає Роман Григорович. - Дивує те, що можновладців немов магнітом тягне до розкішного життя, яке більше нагадує марнотратство та відсут­ність смаку.

Пристрасть до долання легкоатлетичних дистанцій у Романа Мельника з’явилась давно. Ще у шкільні роки він почав займатись ігровими видами спорту. Коли продовжив навчання у енергетичному технікумі, то зразу ж привернув увагу до себе тренера з легкої атлетики. Опановування основ спортивного бігу тепер проходило, як мовиться, на науковій основі. Згодом Роман Мельник разом із однолітками почав захищати спортивну честь навчального закладу на різних за статусом змаганнях. Гарна спортивна форма допомогла Роману під час служби у армії. З перших днів він переконав командирів, що зростав не на одних, як кажуть, маминих пирі­жках.

Згодом доля закинула Романа Мельника до Нетішина, де тривало завершення будівництва першого енергоблока. І тут він не зрадив за­хопленню фізкультурою та спортом. Неповторні місцеві краєвиди приваблювали до себе. Роман Григорович облюбував два основних маршрути для постійних легкоатлетичних мандрівок. Один пролягав до Голубих озер села Полянь, а інший через ліс до села Бадівка.

- Люблю тренуватись саме  на лісових стежках, - каже Роман Мельник, - тут завжди особливе по­вітря, насичене пахощами трав, дерев та грибів.

Торік він розміняв шостий десяток. Не зважаючи на вік,  продовжує активно займатися спортом. З великим задоволенням грає у футбол і виходить на різні кросові дистанції. Раніше знаний ремонтник  захищав спортивну честь енергоремонтного підрозділу у змаганнях з різних видів спорту під час станційних Спартакіад. Досі він пам’ятає як десять років тому виборов перше місце у багатоборстві серед ветеранів ХАЕС.

У робочому кабінеті Романа Мельника на стіні серед галузевих Грамот, Подяк є й особлива відзнака – Сертифікат про нагородження знаком «Лицар спорту ВП «Хмельницька АЕС». Ця нагорода є унікальною, бо виготовлена обмеженим тиражем – 100 екземплярів і існує тільки на нашій станції. Роман Григорович з честю представляє когорту активістів електростанції, які примножують спортивну славу і честь свого підприємства.

Він завжди сподівається на краще, в той же час не втішає себе ілюзіями на зразок: усе в житті дається легко. Життя навчило не лякатися труднощів та долати перешкоди, щоб впевнено йти вперед.

22 грудня Роман Мельник вийшов на першу офіці­йну у його житті дистанцію півмарафону – 21 кілометр, який відбувся на Всеукраїнському рівні.

- Цей дещо екстремальний як для мого віку забіг,  я присвячую Дню енергетика і трудовому колективу Хмельницької АЕС!

Олександр Шустерук

Фото автора та з архіву редакції, на якому зафіксовано вручення Р.Мельнику відзнаки після змагань із кубинськими колегами у 1985 році