У жорстокiй борнi гартувались люблячi серця

Війна – найжорстокіше діяння людства. З певного часу вона не прояв необхідності виживання, а свідчення національної, релігійної, моральної  і навіть індустріальної зверхності. Як правило, правителі провокують розбрат. Страждання випадають на так званий «простий» народ.

Друга світова війна точилась у Європі і Азії, Африці на території 40 країн і зачепила своїм крилом 80 відсотків жителів планети. Війна перекроїла країни і душі. Україна довгий час була в епіцентрі цієї безглуздої бійні. В кожному куточку нашої землі стоять обеліски на братських могилах, пам’ятники односельцям, невідомим солдатам.

Напередодні  священної дати  9 Травня працівники Нетішинського територіального центру соціального обслуговування (надання соці­альних послуг) разом з головою міської організації ветеранів Миколою Хомичем доставили подарункові набори 34-м учасникам та інвалідам Другої світової війни. Зараз для цих людей увага дуже важлива. Деякі з ветеранів продовжують вести активний спосіб життя. Вони зустрічаються з молодим поколінням, розповідають про роки війни, співають у хорі, займаються громадською діяльністю.

Традиційно  у Нетішині відбуваються урочистості, під час яких слова глибокої шани за подвиг висловлюються тепер вже поодиноким ветеранам війни. Такий захід від­був­ся у Палаці культури міста. Мі­тин­г-рек­ві­єм за за­гиб­- лими є да­ни­­ною ша­ни загиблим односе­ль­цям і збирає неті­ши­нців біля обе­ліск­а у старій части­ні міс­та. Історичні факти свід­чать, що в перші дні війни на під­ступах до те­періш­­нього міста фаши­с­ти розстріляли більше 30 мирних меш­кан­ців. Під час відступу  в січні 1944 року німецькі головорізи спалили 33 хати.  Скорботний мартиролог тих земляків, хто поліг на фронтах, у партизанських загонах, безневинно страчений, щороку зачитується під час траурного мітингу. Він довгий і скорботний, пам’ятний і болючий для тих, хто пам’ятає війну.

Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко, міський голова Олександр Супрунюк у своїх промовах висловили глибокий жаль та слова високої вдячності за подвиг земляків. Відбулось покладання квітів до обеліска, прозвучав військовий салют, загиблих вшанували хвилиною мовчання.

У Стриганах, на могилі воїнів УПА також відбувся мітинг-реквієм і молитва за упокій душ загиблих.

Пам’ять залишається. Нехай вона назавжди буде світлою, як люди, що віддали свої життя за незалежність.

Віктор Гусаров

Фото автора та Євгена Цибульського