Учились ліквідовувати аварію, заподіяну стихією

На Хмельницькій АЕС проведено загальностанційне протиаварійне тренування  «Знеструмлення власних потреб ВП ХАЕС та повне знеструмлення енергоблока №2 в результаті зовнішнього екстремального впливу. Аварійне розхолоджування РУ енергоблока №1 з дефектними ПГ. Застосування протиаварійної мобільної техніки при ліквідації аварії».

За сценарієм протиаварійного тренування, у результаті різкого погіршення метеорологічної ситуації (ураган з поривами вітру до 32-34 метрів за секунду), під впливом зовнішніх впливів (летять предмети, гілки, невеликі дерева), відбувається відключення ВЛ- 330 кВ «Шепетівка» і ВЛ- 330 кВ «Рівне» із пошкодженням лінійної ізоляції. Дорога, що з’єднує промисловий майданчик АЕС із містом Нетішин завалена стовбурами вирваних з корінням дерев, зламаними гілками та камінням на ділянці між АПК і НТЦ. На промисловому майданчику АЕС пошкоджені деякі будівлі і споруди.

Після вимкнення ПЛ-330 кВ «Шепетівка» - «Рівне» в роботі залишилася ВЛ-330 кВ «Хмельницька». Згодом виникає асинхронний хід між енергосистемою і енергоблоком №1. Дана подія викликала виникнення пов’язаних між собою технологічних процесів і подій, які призвели до знеструмлення власних потреб АЕС.

Під час пуску 1GZ01 ЗРДЕС відбувається пошкодження випускного колектора дизель-генератора, що призводить до його аварійного відключення і загоряння деяких систем. До місця пожежі викликані підрозділи пожежної охорони­.

Ця  обстановка була оперативно проаналізована начальником зміни станції, який на початковій стадії виникнення умовної аварії орга­нізував збір аварійної бригади із експлуатації мобільної техніки, роботи з очищення проїзду  на автомобільній дорозі ВП ХАЕС – місто Нетішин за допомогою залучення техніки ТрЦ і підрозділів 3 ДПРЗ. Крім цього начальник зміни станції  виконав первинну класифікацію події як «Аварійна готовність». Також проведено опові­щення керівництва ВП ХАЕС. Прийнято рішення про введення аварійного плану і збору аварійних бригад. Було активізовано внутрішній кризовий центр, проведено збір штабу КАРМ, де всі повноваження з ліквідації аварії були передані генеральному директору ВП ХАЕС. Під час ліквідації аварії каналами АСКРО було зафіксовано підвищення радіаційного рівня на даху машзалу енергоблока №1 (110 мкЗв / год). Подію  класифіковано як «Аварія промислова». Відбулась негайна  евакуація персоналу, що не за­діяний у роботах по ліквідації аварії та представників підрядних організацій, з промислового майданчика ВП ХАЕС до міста Нетішин за маршрутом евакуації №1 – через села Комарівка, Полянь.

Організовано проведення протиаварійних робіт по частковому відновленню електроживлення і водопостачання обладнання із застосуванням протиаварійної мобільної техніки. Відновлено тепловідведення від активної зони і стабілізовані параметри реакторної установки енергоблока №1. Виконувалися роботи із відновлення електропостачання власних потреб ХАЕС.

За словами помічника генерального директора – начальника управління з питань аварійної готовності та реагування Сергія Дубини, основною метою тренування  стала перевірка здатності персоналу самостійно, оперативно і правильно виконувати дії в аварійному режимі. Акцент також робився на  ефективності організації та виконання робіт із застосуванням мобі­льної техніки при ліквідації її наслідків, умовного відпрацювання взаємодії з владними структурами, організаціями, наглядовими органами та зовнішніми організаціями, які брали участь в протиаварійному тренуванні.

Олександр Шустерук

Фото автора