На ХАЕС багатьох працівників можна назвати «вічними студентами», бо обслуговування складного обладнання вимагає вдосконалення професі­йної майстерності та нових знань, які здобуваються за  рахунок постійного навчання. Принаймні наявність документів про фахову вищу освіту не є підставою для того, щоб відразу отримати право на роботу­ на відповідальних ді­лянках. Потрібно пройти всі щабел­і зростання і довести своє право на займання тієї чи іншої посади.

Серед працівників електростанції не бракує людей,­ які  виявили бажання навчатися без відриву від виробництва.   Сьогодні їх нараховується 269 чоловік. Вони є студентами  технікумів, інститутів, академій та університетів. Дехто­ здо-буває другу вищу освіту. Заоч-ники є майже у кожному підрозділі.

- Після школи я закінчив спортивний технікум, - розпові­дає слюсар з ремонту тепломеханічного устаткування хімічного цеху енергоремонтного підприємства Олександр Лук’яновець, - і деякий час  займався підготовкою юних спортсменів. Згодом зрозумів, що для чоловіка більш підходяща технічна спеціальність. У 1993 році перейшов на роботу у цех теплових і підземних   комунікацій. Зараз опікуюсь  ремонтом обладнання хімічного цеху. П’ять років тому став студентом Національного університету водного господарства в Рівному.

- Що спонукало до вступу?

- Людина не повинна задовольнятись тим, що набула  колись. Потрібно постійно вдосконалюватись. Дехто думає, що слюсарна справа  обмежується певним переліком послідовних технологічних операцій: правильно відкрутив, закрутив тощо. Хорошим спеціалістом стає лише той, хто розуміється на призначенні і функціях кожного вузла та агрегата. А це потребує  додаткових знань, які спроможна дати вища освіта. Навчанням в університеті я задоволений, там високий рівень викладачів. Приємно, що серед моїх колег по роботі також є випускники цього навчального закладу. Серед них начальник дільниці Віктор  Веселов. Дехто обрав інші           навчальні заклади. Сьогодні заочно навчаються у різних вузах майстри  Юрій  Ткачук, Сергій Климов, виконуючі обов’язки майстрів Сергій Татарин, Петро Годованок. Ми розуміємо, що наше навчання не закінчиться з одержанням дипломів, самовдосконалюватись доведеться постійно.

Як з’ясувалось, більшість працівників заочно здобувають вищу освіту у Севастопольському національному університеті ядерної енергетики і  промисловості,  у НТТУ «КПІ», Одеському політехнічному університеті.

Олександр Шустерук