Молодь АЕС: виробництво, наука, культура – 2012

Атомна енергетика - цікава, широка сфера для вивчення: від ядерної фізики і розщеплення атомного ядра до формування стійкої позитивної громадської позиції та міжнародних відносин. Отож, науковим дослідженням тут є де "розгорнутися". Традиційно щорічно проводиться конкурс наукових доповідей серед молодих працівників ДП НАЕК «Енергоатом»:  на майданчиках АЕС (в Енергодарі, Южно-Українську, Нетішині, Кузнецовську та Славутичі), далі - в Дирекції компанії у м. Київ, а на завершальному етапі – на АЕС в Російській Федерації (міжнародна науково-технічна конференція). Цьогоріч молодих науковців-атомників привітно зустрічали і приймали в Центрі громадської інформації  Калінінської АЕС в Удомлі.

Практика показує, що АЕС розташовані, здебі­льшого у мальовничих природних місцях:  цьому є декілька причин, однак можна констатувати, що АЕС жодним чином не впливає на природне середо­вище і гармонійно вписується в місцеві краєвиди. Підтвердженням є і розташування Калінінської АЕС, яка знаходиться в північній частині Тверської області за 60 кілометрів від автомобільної магістралі Москва – Санкт-Петербург. Саме в тій місцевості проходить вододіл між Балтійським і Каспійським морями, між водозбірними територіями річок Волги і Неви, в місцевості з великою кількістю боліт, пагорбів та лісів, на берегах озер Песьво і Удомля, сполучених протокою. Край неймовірно мальовничий – в сільській місцевості кожна господа має власну лазню на березі озера, а села в основному розташовані саме на берегах водойм. Неподалік розташовані Вишній Волочок (тут проходив древній шлях «із Варяг у Греки». Проте найістотнішою подією в історії Вишнього Волочка стало будівництво у 1703 році, за наказом Петра Першого, регулярної системи каналів для водного сполучення між басейнами різних морів. Всім відомі міста Бологоє та центр дзвоно-будування древньої Русі – місто Валдай,- розташовані також на ділянці між Москвою та Санкт-Петербургом.

Калінінська АЕС є філією ВАТ "Концерн Росенергоатом". У складі АЕС чотири енергоблоки з водо-водяними енергетичними реакторами (ВВЕР-1000) встановленою потужністю 1000 МВт кожен. Саме тут 22 - 25 жовтня проходила конференція, присвячена 20-річному ювілею ВАТ "Концерн Росенергоатом". У ній взяли участь молоді працівники філій Концерну Росенергоатом та ДП НАЕК «Енергоатом». Тематики представлених робіт охоплювали напрямки у сфері ядерної енергетики: "експлуатація", "технічне обслуговування і ремонт", "безпека і надійність", "інженерно-технічна підтримка і модернізація", "інформаційні технології", "програми розвитку галузі, кращі практики".

Українська делегація представила на розгляд комісії сім доповідей: «Повышение надежности и снижение отказов выключателей путем изменения схемы питания их приводов» (Дмитро Твердохлєб, ПУАЕС), «Внедрение новых принципов ТОиР оборудования АЭС на основе информации о его техническом состоянии» (Тимофій Ковальчук, ВП "АРС"), «Оценка влияния длины волны зондирующего оптического излучения на погрешность измерения параметров двухфазного потока» (Айдер Хайредінов, ХАЕС), «Расчетное обоснование запаса времени для приведения бассейнов выдержки РАЭС в безопасное состояние на случай полного обесточения станции» (Юрій Губеня, РАЕС), «Определение радиационных характеристик отработанных тепловыделяющих сборок альтернативных при хранении в бассейне выдержки до одного года» (Євгеній Шидловський, ЗАЕС), «Международное сотрудничество в сфере ядерной энергетики: проблемы и перспективы» (Олександр Третяк, ХАЕС), «Автоматизированная система психофизиологического обследования персонала, задействованного на работах с повышенной опасностью» (Галина Кравчук, ЗАЕС).

Конкурсна комісія під головуванням виконуючого обов’язки директора Калінінської АЕС Ігоря Богомолова відзначила високий рівень представлених робіт. За підсумками конференції були визначені кращі розробки молодих атомників у рамках міжнародної науково-технічної конференції "Молодь АЕС: безпека, наука, виробництво". Найвищу оцінку журі отримала робота Дмитра Твердохлєба (Південно-Українська АЕС) на тему «Повышение надежности и снижение отказов выключателей путем изменения схемы питания их приводов». Була відзначена практична і економічна важливість роботи. "Це оригінальне, просте, практично беззатратне рішення, яке сьогодні підвищує надійність електропостачання споживачів", - пояснив один з членів конкурсної комісії, заступник начальника учбово-тренувального підрозділу КаАЕС Олександр Парфенов. Варто зауважити, що представники української делегації другий рік поспіль отримують найвищі оцінки (минулого року працівник Рівненської АЕС був переможцем конкурсу).

Друге місце розділили Андрій Морозов (Смоленська АЕС) і Руслан Алієв (Калінінська АЕС). Диплом третього ступеня отримав представник Балаковскої АЕС Дмитро Маркелов. Спеціальний приз жюрі отримала інженер Білоярської АЕС Анастасія Селезньова. Варто відзначити, що всі 7 доповідей молодих дослідників НАЕК «Енергоатом» отримали високу оцінку журі і увійшли в першу десятку серед 24 загалом представлених робіт (1, 4-8 та 10 місця).

Закриваючи конференцію, Ігор Богомолов подякував учасникам, побажав їм успіхів, а також надійної, безаварійної роботи підприємствам, на яких вони працюють. "Розглядатимемо цю конференцію як проміжний ступінь у вашому подальшому професійному зростанні", - підкреслив він.

Велике значення в проведенні подібних заходів має культурна програма, яка цього разу  включала в себе екскурсії Центром громадської інформації та відвідання Калінінської АЕС. Під час екскурсії на АЕС було відзначено високий рівень культури безпеки на промисловому майданчику, квалі­фікацію персоналу. Працівники ВЯБ, ВРГіЗМІ, ЕЦ, РЦ та ТЦ по-дружньому і компетентно розповідали про специфіку обладнання і роботи персоналу Калінінської АЕС, обмінюючись досвідом, обговорюючи перспективи розвитку нових технологій в ядерній енергетиці.

Дорога до КаАЕС далека, і тому довелося нашій делегації робити вимушену пересадку в Москві. Та час, проведений в столиці Росії, не був даремно потрачений – за кілька годин найактивнішим членам делегації вдалося відвідати найцікавіші і найвизначніші місця: Красну площу, Кремль, Храм Христа Спасителя, Третьяковську галерею та Останкі­нську вежу. Саме останні два об’єкти забрали найбільше часу, однак це було компенсовано отриманими новими знаннями і гострими враженнями. Зокрема ми дізнались, що "Автопортрет" К.П.Брюлловим був написаний відразу після важкої хвороби в один сеанс лише за дві години, а художник О.А. Іванов картину «З’явлення Христа народу» (540х750см.) писав половину власного життя. Останкінська вежа, загальною висотою 540 метрів, єдина в світі метало-бетонна споруда (п’ята у світі за висотою після хмарочоса Бурдж-халіфа (Дубай), Небесного дерева Токіо (Токіо), телевежі Гуанчжоу (Гуанчжоу, Китай) і телевежі Сі-Ен Тауер (Торонто) збудована за унікальною технологією, де реалізовано принцип «ваньки-встаньки». Максимальна величина її відхилення - 12 метрів, але за будь-яких обставин вежа повертається у вертикальне положення…

Проведення конкурсів наукових доповідей на АЕС України та Росії, стало гарною традицією ДП НАЕК «Енергоатом» та Держкорпорації «Росенергоатом»: такий обмін думками допомагає молодим працівникам розширити межі розуміння місця науки у виробничій сфері, сприяє раціоналізаторській роботі. Рада організації молоді ДП НАЕК «Енергоатом» під головуванням Олександра Хомича (ХАЕС) і надалі планує активно співпрацювати з молодіжною організацією Росенергоатом у цьому та інших проектах  (конкурси КВК,  профмайстерності тощо) задля поглиблення та зміцнення міждержавних зв’язків з метою розвитку ядерної промисловості спільними зусиллями. 

В лютому 2013 року стартуватиме черговий науковий марафон, і почнеться він, як завжди, з доповідей молодих працівників членів ППО ВП ХАЕС у навчально-тренувальному центрі Хмельницької АЕС. Користуючись нагодою, запрошую молодих працівників (віком до 35 років включно) взяти участь, здобути перемогу в станційному конкурсі і в подальшому достойно представити наше підприємство в Києві та Російській Федерації.

Досліджуйте і презентуйте свої дослідження! Взамін ви отримаєте безцінний досвід спілкування з колегами АЕС України та Росії, що неодмінно дасть міцний фундамент для стартового майданчика вашого подальшого кар’єрного, наукового, громадського чи профспілкового зростання.

Олександр Третяк,

провідний інженер ВТС,

член ради організації молоді ППО ХАЕС