Українське  ядерне товариство окреслює майбутнє

Відбулись збори делегатів Українського ядерного товариства з порядком денним: звіт  роботи правління Товариства та фінансово-господарська діяльність у 2015-2016 роках. Крім того розглянуто проект бюджету і визначені пріоритетні напрямки діяльності УкрЯТ у 2017-2018 роках, а також прийнято проект нової редакції статуту Товариства.

Президент УкрЯТ Григорій Муляр охарактеризував роботу у таких напрямках, як  відстоювання інтересів атомників на всіх рівнях, участь у громадських обговореннях з продовження терміну експлуатації енергоблоків, тощо. «Було зроблено все можливе, щоб  не допустити дестабілізації атомної галузі і протистояти входженню до керівництва підприємствами атомно-промислового комплексу непрофесіоналів, з виключно фінансовими та політичними інтересами», - зазначив президент УкрЯТ.

Віце-президент УкрЯТ Володимир Коровкін висвітлив реалії відносин держави та атомної галузі, а саме - нерозуміння державними органами критичного значення «здоров’я» ядерної галузі для всієї країни.

Виконавчий секретар Данило Лавренов представив звіт, у якому були висвітлені здобутки, реалізовані проекти та міжнародна співпраця Українського ядерного Товариства. За підсумками доповіді результати роботи Товариства були визнані задовільними.

З промовами стосовно поточної роботи Товариства та напрямків його подальшої діяльності виступили заступник генерального директора Хмельницької АЕС Віктор Демидюк, радник президента «НАЕК «Енергоатом» голова Ради ОРЕ Костянтин Запайщиков, директор Інституту проблем безпеки АЕС НАН України Анатолій Носовський, директор Інституту фізики твердого тіла, матеріалознавства і технологій ННЦ «Харківський фізико-технічний інститут» Віктор Воєводін та інші.

Головним питанням порядку денного зборів стало внесення змін до Статуту Товариства. В результаті обговорення була прийнята нова редакця Статуту, підготовлена відповідно до вимог закону України про громадські об’є­днання та нових положень Податкового кодексу, що стосуються роботи громадських об’єднань.

Не менш важливим питанням було визначення пріоритетних напрямків діяльності Товариства у 2017-2018 роках. Серед головних напрямків намічено створення ефективних каналів комунікації з центральними органами влади та профільними міністерствами; створення експертної ради, яка  займатиметься аналізом законопроектів, рішень органів влади, що безпосередньо стосуються атомно-промислового комплексу; поглиблення спільної діяльності з профспілками; співпраця з профільними громадськими організаціями тощо. Представники УкрЯТ одноголосно висловилися за підтримку зазначених напрямків, як підгрунтя для формування плану робіт на наступний 2017 рік.