Уквiтчаний Нетiшин голосний

Нетішин відзначив День міста. Велелюдно, весело, широко. Сприяла цьому гарна осіння погода. Зранку стояв густий туман, який мов би хотів приховати урочистість моменту, але згодом розсіявся від людського тепла, спокійного поміркованого сонця. Проспект Курчатова та площа біля міськвиконкому оживились виставками, торговельними рядами, дивовижами на кшталт «театру живих скульптур», виставками місцевих та приїжджих митців. Художні роботи Михайла Якубовича, Дмитра Примхи,  Володимира Гапончука не залишають байдужими земляків. Привезли на ярмарок картини, батік, фотосвітлини, вироби з соломи та шкіри митці з Дунаївців, Хмельницького, Рівного, Івано-Франківщини. Надзвичайно великий вибір вишитих сорочок представили майстрині Прикарпаття.  Маленькі нетішинці не залишились у боргу і намалювали крейдою на асфальті фантазії на різні теми.

О п’ятнадцятій годині головну площу  почали заповнювати учасники урочистої ходи. Зрештою з трибуни прозвучали промови та здоровиці на честь чергової річниці міста. Їх виголошували міський голова, представники підпри­ємств та установ, численні гості. Заступник генерального директора ХАЕС з еконо­міки і фінансів Аль­віна Пет­рівна Шестак мала нагоду порівняти сучасний Нетішин з тим, яким він виглядав понад тридцять років назад.

Наша довідка. Перша писемна згадка про село Нетішин датується 12 травня 1542 року в «Акті поділу маєт­ностей між княгинею Беатою Костелецькою та її донькою княжною Гальшкою Острозькою».

На 1663 рік в селі було два млини. У 1813 році в селі було підприємство, яке виробляло сировину для паперових фабрик. 1872 року засновано школу. У 1905 році збудовано цегляний млин. 1911 рік – в Нетішині нараховувався 301 двір з населенням у 1835 осіб. 18 березня 1921 року: між Нетішином та Острогом встановлено державний кордон що відділяв СРСР та Польщу. 1930 – створено колгосп «Імені 13-річчя Жовтня».  1936 рік – побудована гідроелектростанція. 4 липня 1941 року село окупували німці. 4 квітня 1944 року – визволення. 17  квітня 1975 року Міністерство енергетики та електрифікації СРСР прийняло рішення про будівництво в Нетішині Західно-Української АЕС №2. 4 лютого 1977 року видало наказ «Про початок робіт по будівництву Хмельницької АЕС». 7 квітня того ж року висадився перший будівельний десант. 5 травня 1981 року Нетішин став селищем міського типу. 8 серпня 1984 року йому присвоєно статус міста районного підпорядкування. 21 жовтня 1993 року разом із зняттям мораторію на будівництво АЕС в Україні Нетішин отримав статус міста обласного підпорядкування.  

Цього дня перед нетішинцями виступали учасники творчих колективів  Палацу культури, міської школи мистецтв, Будинку дитячої творчості, професійні артисти. Вінцем свята став салют, який            уквітчав небо над містом  тисячами яскравих вогнів.

Віктор Гусаров  

Фото  автора