Уміння радіти відкриттям

Начальник відділу соціального розвитку Хмельницької АЕС Сергій Ільющенков, належить до когорти тих людей, які постійно працюють над своїм інтелектуальним вдосконаленням. Не випадково в його домашній книгозбірні знаходиться більше тисячі екземплярів різних видань. Поряд із класичною літературою цільне місце займає довідникова література. Саме вона допомогла йому одержувати перемоги у регіональних турнірах любителів кросвордів. Сергій Олександрович, як цінну реліквію, зберігає Диплом, у якому засвідчено, що він визнаний чемпіоном-кросвордистом Львіської області. Але не тільки словесні ребуси спонукають його до пошуків цікавої інформації. Першу скрипку у цьому процесі вже не одне десятиліття відіграє цікаве захоплення – філателія (колекціонування поштових марок). Саме про це Сергій Ільющенков погодився розповісти для наших читачів, ставши гостем віртуального клубу «Енергія захоплень», який діє вже десяток років при газеті «Перспектива»

- Сергію Олександровичу, для більшості пересічних громадян стереотипом став образ атомника як людини надзвичайно суворої, що сумлінно виконує професійні обов’язки, дбає про безпеку діючих енергоблоків і переймається вдосконаленням суто у технічній сфері. А потім дехто з подивом дізнається, що працівники електростанції мають цікаві захоплення.

- Мені подобається давній афоризм – «Не хлібом єдиним живе людина». Саме він підтверджує, що людина за свою суттю є створінням багатогранним. У цьому переконуюся постійно, бо маю можливість постійного спілкуватися як із працівниками електростанції, так і представниками інших професій.

Пересічному громадянину важливо знати хто стоїть біля пульта управління, наскільки людина усвідомлює свою місію. На нашій електростанції  багато любителів фізкультури та спорту, активного відпочинку. Важко знайти регіон держави, куди б, як мовиться, не ступала нога працівника ХАЕС. Найбільше проторовані туристичні стежини теренами Карпат. Випадало і мені ступати гірськими стежками. Люблю риболовлю, тривалий час колекціоную марки.

- Які підвалини цих захоплень?

- Усі ми родом із дитинства. Варто пригадати шкільні роки. Чим тільки не захоплювались дітлахи мого покоління. Збирали сірникові коробки, листівки, монети, олов’яних солдатиків, висушених жуків та метеликів. Цей перелік можна продовжувати, як мовиться, до нескінченності. Більшість тих колекціонерів подорослішала і своє захоплення залишила в минулому. Мій особистий інтерес до систематизації поштових марок не зник, а з часом набрав більш серйознішого змісту. Треба усвідомити, що марка не просто яскрава мініатюра, а носій великої інформації. Тут без значного багажу знань та використання спеціальної літератури не обійдешся. Філателія тісно переплітається із іншими цікавими науками, насамперед - історією, географією, далі слідують інші напрями, за якими оцінюється тематична направленість марки.

- Наведіть приклади.

- Далеко забігати не потрібно. Візьмемо Нетішин, де працює одне із найбільших підприємств Хмельниччини – діюча АЕС. Саме її працівники причетні до створення історичного прецеденту. У лютому 1987 року з’явилась вулиця Висоцького – на честь відомого барда, актора. Згодом працівникам часопису «Перспектива» вдалось довести на міжнародному рівні, що вона першою у світі отримала це наймення. Завдяки львівському досліднику життя і творчості Володимира Висоцького Олександру Садовському Укрпошта випустила поштову марку, що представила Нетішин із інформацією про першість у вшануванні пам’яті кумира вільнодумства сімдесятих років. До речі, мені поталанило поповнити колекцію цією унікальною маркою.

Ще один цікавий приклад. З нагоди 45-річчя заснування Левком Дудківським легендарного ансамблю «Смерічка», представленим відомими вокалістами Назарієм Яремчуком та Василем Зінкевичем, профком Хмельницької АЕС став спонсором випуску тематичної марки. Один нерозривний лист серії став експонатом Чернівецького обласного краєзнавчого музею, а інший – Нетішинського міського краєзнавчого музею.

- Які тематичні напрямки марок представлені у вашій колекції?

-  З-поміж більше ніж двох тисяч екземплярів хотів би виділити серії  флору та фауни, техніки різних країн світу. Є велика добірка із гербами міст України. За художнім оформленням унікальними вважаю марки Монголії. До речі, їх добірку випала нагода представити на виставці у Нетішинському міському краєзнавчому музеї, де були представлені частини нумізматичних, боністичних колекцій працівників Хмельницької АЕС.

- Яким поповненям вдалося порадіти за останній період?

- Зараз через пандемію короновірусу різко зменшилась можливість безпосереднього спілкування між колекціонерами. Але початок року був вдалим. Моя колекція поповнилась портретами керівників Європейських держав різного періоду. Раритетною вважаю марку із портретом Т.Г.Шевченка,  випущену у Відні 1921 року для Української Народної Республіки, яка через історичні обставини так і не була використана у поштових комунікаціях.

- Відомо, що ви є прихильником риболовлі.

- Не просто прихильником, а активним членом «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС». Одне хобі, як мовиться, іншому не заважає. Від всього треба отримувати тільки позитивні емоції.

Олександр Шустерук