Умiння вiдчувати  «характер» металу

Серед інших фактів про будову землі слова учителя хімії про те, що метали широко поширені в природі і зустрічаються у водах річок, морів, океанів, озер, в надрах землі, навіть в тілах рослин, тварин і атмосфері врізались у пам’ять. Метали є головним конструкційним матеріалом через їх однорідність, високу міцність і непроникність для газів і рідин. Завдяки можливості змінювати рецептуру сплавів можна і змінювати їх властивості. На уроках фізики ми дізнавались, що у електротехнічній промисловості метали є хорошими провідниками електрики, зокрема срібло,  алюміній і мідь. Пізніше під час навчання у профільних вузах для багатьох актуальною була інформація, що сплави і метали застосовуються для виготовлення робочої частини інструментів, пристроїв.

Цей короткий опис можуть суттєво доповнити насамперед працівники відділу контролю металів Хмельницької АЕС, для яких поняття «метал» має глибинний зміст. Без перебільшення можна сказати про їх здатність заглянути в його «душу». Для багатьох спеціалістів цього підрозділу такий процес на ХАЕС триває 35 років.

«ЦЕ НАША З ТОБОЮ БІОГРАФІЯ»

Вже стали історією дні і роки, коли, після появи першого кілочка на місці спорудження Хмельницької АЕС стрімко зростав енергетичний гігант. У звітах будівельників фігурували такі специфічні терміни, як «мінусова відмітка», «нуль», «п’ята відмітка», «п’ятнадцята відмітка»…Потім виробничі приміщення начинялись обладнанням, пристроями, які склали основу забезпечення технологічних процесів на Хмельницькій АЕС. Саме у цей період виникла потреба у спеціалістах, які могли б засвідчувати їх надійність, тобто охарактеризувати фізичний стан металу.

Першими спеціалістами у сфері контролю металу на ХАЕС, яка перебувала у стадії будівництва, стали Микола Мороко та Олександр Вербіцький. Восени 1984 року до них  приєднались ще четверо колег. Роботу лабораторії очолив колега Миколи Павловича по Кольській АЕС Юрій Копилов. Поступово штат лабораторії розширювався. Враховуючи нові вимоги та міжнародні стандарти у сфері контролю металу під час ремонтних кампаній на діючих АЕС, у 1998 році лабораторію було реорганізовано у відділ. Зараз у ньому функціонує чотири лабораторії.

У роки становлення підрозділу його першим працівникам було довірене проведення приймальних операцій обладнання і трубопроводів, які звідусіль надходили до будівельного майданчика.  Під їх наглядом здійснювались монтажні роботи, а також тривала робота з організації нового підрозділу. На посаді начальника відділу Юрій Копилов пропрацював до 2003 року, потім естафету перейняв Ілля Клєщевніков. Після виходу його на заслужений відпочинок «боєздатність» відділу забезпечував Василь Летвинко. Зараз підрозділ очолює Дмитро Шматько, трудовий стаж якого у відділі контролю металів складає 33 роки. У кожного з попередніх керівників, спеціалістів залишились хороші спогади про спільну роботу.

Після того, як повноцінно запрацювала лабораторія металів Хмельницької АЕС, у 1985-му році Миколу Мороко було відзначено за високі виробничі показники, участь у громадському житті колективу Почесною грамотою, а наступного року портрет занесено на станційну Дошку пошани. Не забарилось і посадове зростання: старший майстер 1 групи лабораторії металів, інженер першої категорії, а з 1999 року - начальник лабораторії неруйнівних методів контролю відділу контролю металів.

Жодна ремонтна кампанія на ХАЕС не обходилась без участі Миколи Мороко. Багато сил, енергії та знань довелось докласти йому у ході передпускових операцій на другому енергоблоці. Працівники лабораторії провели незліченну кількість контрольних вимірів. З ними завжди був Микола Павлович, який своїм особистим підписом засвідчував якість у проведенні різних видів контролю металу.

Для того, щоб бути хорошим спеціалістом, замало лише одного бажання набувати практичного досвіду. У роботі з металом важливе місце займає і теорія. Принаймні до цього постулату  Микола Мороко ставився зі всією серйозністю. Йому випала нагода навчатися на курсах підвищення кваліфікації  інженерно-технічних працівників з неруйнівних методів контролю   металу у Челябінській філії «Уральський Всесоюзний теплотехнічний інститут», Інституті електрозварювання ім. Патона,  міжнародному об’єд-нанні «Інтератоменерго». 1997 року за програмою TACIS пройшов навчання європейській методології контролю металу на ХАЕС. Його атестовано у Головній галузевій комісії Мінпаливенерго, як члена атестаційної комісії ХАЕС з атестації контролерів. Заслуги Миколи Павловича були помічені  на урядовому рівні. За досягнення високих показників у трудовій діяльності Микола Павлович нагороджений Грамотою Міністерства палива та енергетики України, а також відзнакою «За спорудження 2 енергоблока ХАЕС». Йому присвоєно звання «Заслужений енергетик України».

Трудову біографію Ілля Дмитрович Клєщевніков розпочав на Ангарському електролізному хімкомбінаті. Згодом став студентом денного відділення Іркутського університету. Під час виробничої практики Іллі Дмитровичу довелось побувати на Братській ГЕС. Гігантоманія вражала. Але кругом відчувався дух непідробного ентузіазму, що дав можливість примусити стрімку річку виробляти електроенергію. Коли після закінчення університету Ілля Дмитрович очолив ремонтну групу лабораторії контролю якості Ангарського електролізного хімкомбінату, не мав і гадки, що стане свідком спорудження ХАЕС.

- Мій тесть родом з України,- пригадує Ілля Дмитрович. - Він підказав, що  у  мальовничому  та благодатному  краї розпочалось будівництво електростанції. Чому б не спробувати там долю? Я прислухався до поради. А на ХАЕС була потреба у спеціалістах моєї кваліфікації. Отож у 1985 році став її працівником. Я пишаюсь тим, що доля мені дала можливість пліч-о-пліч трудитись із справжніми професіоналами, якими я вважаю весь колектив відділу контролю металів.

Василь Летвинко посаду начальника відділу контролю металів обіймав 5 років. Зараз він очолює виробничо-технічну службу станції, але охоче поділився своїми міркуваннями про членів колективу попереднього місця його роботи.

- Кожен працівник Хмельницької АЕС усвідомлює, що під час виконання професійних обов’язків треба керуватись таким суспільно-психологічним критерієм, як відповідальність, каже Василь Федорович. - Це досягається чітким дотриманням посадових інструкцій, приписів та інших виробничих документів. До цього у колективі відділу контролю металів серйозне ставлення. Але жодним нормативним документом не передбачено таке поняття, як довіра. Саме вона є рушієм плідної роботи спеціалістів, які мають дозволи на проведення різних видів контролю металу. Більшість працівників, яких я добре знаю, мають право ставити свій підпис на документах, де зафіксовано результати контролю металу на обладнані та системах важливих для безпеки діючих енергоблоків. Треба погодитись, це колосальна відповідальність. Саме серед таких професіоналів мені випала честь працювати. Залишились тільки гарні спогади. З нагоди славного ювілею відділу контролю металів бажаю його працівникам всіх земних чеснот та міцного здоров’я.

КРОК ЗА КРОКОМ

У ВИРОБНИЧІЙ ДІЯЛЬНОСТІ

Протягом 35 років колектив відділу контролю металів причетний до різних відповідальних технологічних заходів, які проводились на Хмельницькій АЕС.

- Наше основне завдання, - розповідає начальник відділу контролю металів Дмитро Шматько, - провести своєчасний та якісний контроль стану металу обладнання та трубопроводів, які задіяні на важливих технологічних ділянках. На Хмельницькій і Южно-Українській АЕС під час планово-попереджувальних ремонтів успішно експлуатується система контролю корпусу реактора ультразвуковим, вихорострумовим та візуальним методами, виготовлена фірмою INETEC, Хорватія. Попередньо тривала кропітка робота з підготовки системи до атестації  Головною галузевою атестаційною комісією та отримання позитивних висновків Державною інспекцією ядерного регулювання України. Під час пла­ново-попереджувальних ремонтів також успішно застосовується обладнання систем контролю та глушіння методом зварювання теплообмі-нних труб парогенераторів, які виготовлено фірмою VUJE, Словакія.

Реконструкція і модернізація діючих АЕС є перманентним процесом, бо лише за таких умов можна підвищити рівень безпечної експлуатації основного обладнання. Цьому напрямку значна увага приділяється  на ХАЕС. Зокрема під постійним контролем перебуває обладнання реакторної установки, яким в числі інших опікуються праці¬вники відділу контролю металів. Раніше вони успішно пройшли етапи навчання з експлуатації систем, які допомагають проводити обстеження стану металу обладнання важливого для безпеки ХАЕС. Темі комп’ютерного моделювання був присвячений семінар, який  відбувся на технологічній базі чеського Інституту ядерних досліджень в місті Ржеж. В його роботі взяли участь чеські спеціалісти, представники українських АЕС, «НАЕК «Енергоатом» та ДІЯРУ.  До цього процесу була залучена  лабораторія автоматизованих систем контролю відділу контролю металів Хмельницької АЕС, якою зараз керує Олександр Сахнюк. Її працівники займаються  проведенням дистанційного контролю металу обладнання і трубопроводів енергоблоків  ВП ХАЕС із застосуванням автоматизованих систем контролю (у т.ч. із залученням спеціалізованих органі­зацій).

Персонал Лабораторії неруйнуючих методів контролю виконує контроль стану металу обладнання і трубопроводів енергоблоків та допоміжних об'єктів ВП ХАЕС. На теперішній час лабораторію очолює Юрій Демчук, який працює у ВКМ 32 роки. Спеціалісти лабораторії з використанням сучасного дефектоскопічного обладнання, на основі отриманих атестаційних документів успішно виконують не руйнуючий контроль металу обладнання реакторного і турбінного відділень. У рамках технічної допомоги  ВП РАЕС та ВП ЮУ АЕС, за проведення вихорострумового контролю лопаток 5 ступеня ЦНТ турбіни, фахівці лабораторії отримали листи подяки від керівництва вищезазначених АЕС.

Багато функціональних обов’язків у лабораторії металоведення (ЛМ). Керує лабораторією Володимир Вербицький. Спеціалісти ЛМ виконують лабораторні дослідження стану металу руйнівними і неруйнівними методами (в т.ч. безпосередньо на обладнанні та трубопроводах); виконують візуальний контроль основного металу та зварних з’єднань; беруть участь в роботі комісій з технічного опосвідчення; залучаються до розслідування причин пошкодження металу; супроводжують роботи з дослідження зразків-свідків металу (встановлених в корпусі реактора), результати яких лягають в обґрунтування безпечної експлуатації та продовження ресурсу ректорів енергоблоків ВП ХАЕС. Проведені роботи з контролю механічних властивостей і структури металу трубопроводів першого і другого контурів енергоблоків №1, 2 після 100 та 200 тисяч годин експлуатації, чим підтверджені відповідність характеристик механічних властивостей і структури металу вимогам НД, що свідчить про відсутність змін цих характеристик і структури в процесі експлуатації.

В ЛМ працює найдосвідченіший працівник – лаборант з фізико-механічних випробувань Світлана Іванівна Сідлецька з 33 річним трудовим стажем. Світлана Іванівна виконує фізико-механічні випробування контрольних зварних з’єднань для атестації зварювальників і атестації технології зварювання. Саме через її руки проходять всі зварювальники, які виконують зварні з’єднання та наплавлення на обладнанні та трубопроводах ВП ХАЕС.

Узагальнення діяльності вищеперерахованих лабораторій здійснює інженерно-технологічна лабораторія (начальник Ігор Тимощук). Тут розробляються програми контролю металу, схеми і технологічні карти контролю, створюються бази даних з тематики роботи відділу контролю металів, забезпечується метрологічна повірка та ремонт обладнання й апаратури, які використовуються спеціалістами відділу.

Сьогодні у відділі контролю металу плідно трудиться  більше семи десятків працівників,  більшість з них брала активну участь у заходах із продовження терміну експлуатації першого енергоблока.

«МЕТАЛОЗНАВЦІ» -

ЛЮДИ ДОПИТЛИВІ

Стосунки між людьми прийнято оцінювати за неписаним правилом: скажи, хто твій друг – стане зрозумілим хто є ти. До цього можна додати, що людину, як особистість, характеризують не тільки друзі чи ставлення до світу, а й захоплення. Доведено, що людина не може постійно задовільнятись досягненнями, які допомагають матеріально існувати. У кожного є ще й душа, яка також прагне поживи, звичайно ж, на духовному рівні. Небезпідставно народилися такі вислови, як «мені ця справа до душі», «душа радіє від того, що вдалося досягти» тощо.

На ХАЕС працює багато людей, яких характеризує прагнення збагатити свій духовний світ. У кожного свій шлях. Одні реалізовують себе у колекціонуванні  монет, банкнотів, листівок, календарів, мінералів (до цього переліку можна додати практично все, що нас оточує). Інші вільний від роботи і сімейних турбот час присвячують створенню в’язаного одягу, вишитих рушників, сувенірів, прикрас, меблів. До рангу захоплень також можна віднести спорт, активний відпочинок на природі. Принаймні на нашій електростанції вистачає мисливців та рибалок. Є художники, фотоаматори. Якщо хтось і не формує домашньої книгозбірні, але любить на годинку-другу поринути у захоплюючий світ літератури –  це також вважається захопленням. Коли уважно придивимося один до одного, то зрозуміємо, що людей без будь-якого хобі  дуже мало. У колективі відділу контролю металів вистачає любителів активного відпочинку на лоні природи, де можна присвятити себе різним видам спорту. До цієї когорти належать  Віталій Антончик, Андрій Кінах, Віталій Переятенець, Денис Красовський, Кирило Клименко.

Про неповторні краєвиди різних місць нашої держави захоплено можуть розповісти Олександр Сахнюк та Вадим Румянцев. Крім мандрівок туристичними шляхами вони інколи долають дистанції водними шляхами на човнах. Похвалитися своїми «трофеями», які вдалося здобути за допомогою вудочок, можуть Олександр Коваль, Олександр Поліщук, Дмитро Терлецький, Роман Циплаков. Прихильниками так званого «тихого полювання», тобто збирання грибів, є Олексій Юзефович, Станіслав Матус. Цікаво про вирощування фруктових дерев можуть розповісти Володимир Вербицький та Ігор Тимощук. Для Олесі Стецюк підкоряється бісер. За допомогою його вона створює цікаві вишиті композиції. Знання про властивості металів стали у пригоді Богдану Ковбі. Він займається художньою ковкою та практикує зварювання металевих конструкцій.

Іван Півторак та Максим Сукач поділяться з Вами багатьма нюансами у розведенні пухнатих  кроликів, а Іван Кривоконь - про тонкощі розведення гусей та индиків і на тему використання мікропроцесорів в домашньому господарстві.

Юрій Демчук, Іван Кривоконь, Ігор Кирилюк та брати Володимир та Олександр Тимощуки можуть поділитися, як власноруч побудувати будинок.

З легкістю розповість Вам про особливості характеру людини по даті народження Тетяна Косік.

Про всі нюанси виготовлення сиров’ялених м’ясних продуктів, плову на мангалі, смачного шашлика та смачного домашнього вина Вам повідають Юрій Сережко та Артур Мороз.

Інформацією про застосування останніх електронних новинок китайської промисловості в повсякденному житті з Вами радо поділяться Віктор Кулинич, Сергій Шкальнюк та Андрій Музиченко.

Захоплення ремонтом та реконструкцією автомобілів допомогло свого часу Василю Бурлаку долучитись до допомоги воїнам, які на сході захищають рубежі нашої держави.

- У 2012 році мені на очі потрапило оголошення про продаж старенького пасажирського автомобіля «ГАЗ-69А», - розповідає Василь Бурлак, -  старше покоління пам’ятає його по народній назві «бобік». Я планував переробити його на трактор, але цей автомобіль сподобався донці – вмовила не різати. Два роки по гвинтику я перебирав автівку, замінював та удосконалював деталі. Коли у 2014 році розпочалась військова агресія проти України наша армія відчувала великі проблеми із забезпеченням товарів першої необхідності та надійною технікою, зв’язався із волонтерами, які опікувались допомогою українській армії, щоб передати відновлену техніку нашим бійцям. Подальша доля цього автомобіля мені невідома. Машина – це залізяка, куплю іншу, а людське життя – безцінне, його не повернеш за будь-які гроші, але я впевнений, що моє авто допомогло українським військовослужбовцям, а, можливо, комусь і врятувало життя.

Кажуть, що справжніми професіоналами на будь-якому поприщі можуть ставати справжні особистості, якими керують допитливість, пізнання. У відділі контролю металів такими можуть гордитись.

Олександр Шустерук