Умови несення служби поліпшуються

Територія Хмельницької АЕС надзвичайно масштабна та розгалужена. Крім промислового майданчика, який знаходиться під охороною військової частини 3043, функціонує багато виробничих об’єктів, будівель та локацій, які перебувають у сфері  іншої охоронної структури - загону воєнізованої відомчої охорони. Цей підрозділ  з числа перших структурних відділів, створених на зорі розбудови ХАЕС, кілька років відділяє їх від сорокарічного ювілею. Історію ВВЗО почали  «писати» у серпні 1983 року дванадцять працівників, які несли службу на трьох постах з охорони обладнання атомної електростанції, що комплектувалось на майданчику майбутнього будівництва. У ході будівництва ХАЕС з’являлися нові об’єкти, тому відділ поступово збільшувався  у відповідності до потреб. Наразі колектив загону воєнізованої відомчої охорони нараховує понад двісті працівників та забезпечує надійну охорону сімнадцяти життєво важливих об’єктів Хмельницької АЕС на 35 робочих постах.

В умовах затяжного карантину, як і всі інші підрозділи атомної електростанції, загін воєнізованої відомчої охорони скоригував свою діяльність. Виконання обов’язків працівників цієї структури не передбачає дистанційної роботи, адже цілодобову охорону території, промислових об’єктів (і на майданчику, і в місті, і в санітарно-захисній зоні) ніхто відмінити не може.

- Ми активно протидіємо поширенню коронавірусної інфекції, насамперед, усвідомленням своєї відповідальності, - розповідає начальник ЗВВО Микола Нечипорук. – Внесли зміни у щоденні організаційно-розпорядчі заходи, проводимо дистанційно інструктажі. Аби не створювати скупчення персоналу безпосередньо в офісних приміщеннях ЗВВО, робимо постійні виїзди на пости охорони. Раніше перевірка передбачалася за графіком один раз на місяць. Нині ж начальники варти, помічники та безпосередні керівники постів роблять це значно частіше.

Весняний та літній сезон для охоронців характерний тим, що збільшується навантаження із несення варти на водному господарстві ХАЕС, особливо коли наступає період нересту. В цей час посилюється пропускний режим та контроль на рибгоспі Хмельницької АЕС. На атомній станції у складі загону відомчої воєнізованої охорони організована спеціальна група з охорони водойми-охолоджувача, зокрема і від браконьєрів. Одним  із завдань, що стоїть перед даною групою, є збереження водних живих ресурсів водосховища. Для створення сприятливого режиму для зимування перелітних птахів на водному об’єкті за узгодженням з товариствами мисливців та рибалок запроваджена заборона проведення полювання на водоплавну дичину.

- Охороняємо й недобудований четвертий енергоблок зі сторони холодного каналу, моніторимо усі можливі точки доступу до нього. Маємо й спецзасоби, аби вести патрулювання водосховища, - катери, - зазначає Микола Дмитрович.

Ще одним об`єктом, який знаходиться в зоні пильної уваги працівників відомчої охорони, є теплотраса, що пролягає здовж траси від міста до ХАЕС. Кожен мешканець та гість Нетішина може спостерігати постові вишки, у яких охоронці контролюють цю ділянку.

- Нам доручено в межах своїх повноважень вести контроль за зовнішніми прилеглими територіями. У форс-мажорних ситуаціях співпрацюємо зі службою фізичного захисту Хмельницької АЕС, з службовцями в/ч-3043 з охорони ХАЕС та поліцією. Аналізуючи ситуацію за останні двадцять років, зробив висновок: встановлені пости на теплотрасі дали свої результати, адже, для прикладу, тільки у 1998 році з цього об’єкта було здійснено 28 крадіжок металу – це був піковий негативний період. Саме тоді керівництво атомної станції прийняло рішення, аби встановити тут охорону. ХАЕС однією із перших атомних станцій облаштувала пункти спостереження та провела освітлення. Нині ж ми плануємо на теплотрасі встановити відеокамери, аби підсилити дію людського чинника, зараз розробляємо відповідні проекти і консультуємося зі спеціалістами. Це дозволить перерозподілити навантаження і перевести працівників на інші об’єкти. Після встановлення відеонагляду буде змога нести чергування в офісі, відслідковуючи ситуацію на моніторах, а за потреби виїжджати на місце патрулювання. Це економічно вигідно та підвищує оперативність реагування. На рибному господарстві ХАЕС плануємо встановити сім відеокамер, ще одну – на  станції знезалізнення води, - ділиться планами співрозмовник.

Цьогоріч наприкінці липня на дев’ятнадцяти постах ЗВВО впроваджено певні покращення умов для працівників, які несуть там варту. За словами начальника третьої команди та голови цехового комітету підрозділу Олександра Чумака (на знімку), вдалося облаштувати робочі місця засобами індивідуальної гігієни – рукомийниками.

- Частина наших постів, які є контрольно-пропускними пунктами, облаштована стаціонарними умовами водопостачання, інші (а це вартові вежі над теплотрасою, на РБУ ЕРП, на ВРП-750) позбавлені такої можливості. Раніше охоронники, які несуть службу на цих постах, мали змогу скористатись засобами гігієни, використовуючи привезену у пластиковій тарі воду, нині ж можуть це зробити, використовуючи зручні рукомийники. У пригоді стали кошти,  виділені профспілковим комітетом ХАЕС для цехкому ЗВВО. Довго думати, що робити з цими грошима, не довелось, адже в умовах поширення коронавірусної інфекції особиста гігієна - питання номер один. Звісно, робочі місця облаштовані і дезінфікуючими засобами, і масками в достатній кількості. Цим нас забезпечує адміністрація атомної станції, - зауважив Олександр Чумак.

Як розповідає голова цехкому, профсоюзна діяльність в числі пріоритетів багатьох співробітників. Нещодавно, наприклад, вісім представників ЗВВО у складі делегації  Хмельницької АЕС брали участь у акції протесту проти дискримінаційної політики уряду щодо «НАЕК «Енергоатом» на ринку електроенергії. І втішені, що були почуті: Кабмін відреагував і прийняв пропозиції енергокомпанії.

Олександр Чумак розповідає, що особливо радіє душа, коли організовують акції милосердя і добра, допомагаючи обездоленим дітям-сиротам, немічним людям. Не один рік цехком підрозділу опікується Берездівською школою-інтернат та Кривинським будинком для самотніх людей з інвалідністю. Каже, що ніхто з його колег не відмовляється підтримати  підшефних: «Ніколи не маємо проблем зі збором необхідних речей чи коштів на придбання солодких подарунків і дітям, і літнім людям. Намагаємося на різдвяно-новорічні свята, Великдень обовёязково відвідати мешканців цих закладів». На запитання, чому начальник команди ЗВВО обрав ще й цю сферу роботи у відділі, відповідає коротко: «Спілкування з людьми ніщо не замінить, а коли вдається відстоювати інтереси своїх колег,  покращувати соціальну складову в підрозділі – отримую велике моральне задоволення і не вважаю це марно згаяним часом».

Тетяна Степанюк