Усе краще – на сторінках часопису

Газети, в яких порушуються питання ядерної галузі, допомагають широкому загалу читачів одержувати об’єкт­ивну інформацію про діяльність АЕС, життя трудових колективів здебільшого з’явились у дев’яності роки минулого століття. У цьому фарватері протягом майже тридцяти років перебуває і  газета «Перспектива», засновниками якої є адміністрація та трудовий колектив Хмельницької АЕС.

За час існування часопису у журналістів видання склались ділові стосунки із багатьма працівниками електростанції, які у межах своєї компетенції допомагають  створювати газетні публікації, стають своєрідними консультантами, порадниками, а буває й критиками. До числа партнерів газетярі відносять заступника начальника по роботі з персоналом енергоремонтного підрозділу Дмитра Міщенка. Напередодні  Дня журналіста наш кореспондент мав нагоду поспілкуватись із ним.

- Дмитре Валерійовичу, сьогодні людина має великій вибір  джерел інформації. Кількість зареєстрованих  періодичних видань у державі сягає кількох тисяч, а про так звані електронні ЗМІ ніхто не може оприлюднити точної їх кількості. Серед цього розмаїття  - газета «Перспектива». Хочеться почути вашу оцінку щодо цього часопису?

- Для працівників Хмельницької АЕС  газета «Перспектива» -  своєрідний архів діяльності станції. Гортаючи підшивки за  дев’яності роки,  зустрічаєш світлини тепер вже провідних фахівців, які саме тоді почали торувати нелегкий та відповідальний шлях атомника. Багато хто нині на відповідальних посадах. Газета, як мовиться, документально засвідчила етапи професійного зростання тієї чи іншої особи. Я особисто із повагою і розумінням ставлюсь до роботи журналістів, які працюють у сфері енергетики. Бо їм важлива об’єктивна і перевірена інформація. Неприйнятними є висмоктані з пальця факти та тенденції, якими часто грішать у інших виданнях.

- На Хмельницькій АЕС ви трудитесь понад чверть століття. Що із публікацій у «Перспективі» запам’яталось?

- Я цікавлюсь життям трудових колективів усіх підрозділів електростанції, але завжди приємно, коли на шпальтах представлений енергоремонтий підрозділ, який за чисельністю є найбільшим. Нашим основним завданням є успішне проведення ремонтних кампаній. Їх висвітлення в числі пріоритетних на сторінках «Перспективи». Журналісти засвідчують  не тільки певні етапи лагодження та обслуговування обладнання, а й про людей, які причетні до цих процесів.

Позитивний сприймаються публікацій про активістів у різних сферах життєдіяльності підрозділу, починаючи від участі у профспілковому житті і закінчуючи численними захопленнями та уподобаннями. Серед  тем, що висвітлюються, на перше місце я б поставив фізкультуру та спорт. Варто завітати у приймальню начальника енергоремонтного підрозділу Володимира Харченка, щоб пересвідчитись у тій увазі, якій приділяється спорту, на прикладі великої кількості трофеїв - кубків і дипломів, які протягом багатьох років отримала команда ЕРПу на станційних Спартакіадах та інших спортивних змаганнях. Якщо заглибитись в історію проведення турніру з міні-футболу на призи газети «Перспектива», то протягом багатьох років в числі кращих команд і окремих гравців значаться  працівники енергоремонтного підрозділу.

Варті окремої уваги і резонансні досягнення моїх колег. Начальник дільниці Олександр Веремійчук протягом останніх десяти років здійснив сходження на найвищі гори Кавказу та Паміру. Серед таких є «семитисячники». Про кожне таке сходження була окрема публікація у газеті «Перспектива». Показовим є приклад колишнього генерального директора Хмельницької АЕС Володимира Софіюка, який з нагоди свого шестидесятиліття піднався на Ельбрус, і тим самим засвідчив високий фізичний та моральний потенціал людей, які трудяться у енергетичній галузі.

Чимало працівників енергоремонтного підрозділу є активними учасниками різноманітних іміджевих заходів, які проводяться у нашому місті та за його межами. На Всеукраїнському фестивалі любителів сала, що протягом ряду років проводився у Луцьку, учасники з цікавістю довідались, що на Хмельницькій АЕС поряд із застосуванням сучасних технологій у лагодженні обладнання є й «екзотичні». В ході науково-практичної конференції була оприлюднена доповідь «Використання продуктів переробки сала під час планово-попереджувальних ремонтів на Хмельницькій АЕС». Суть цієї технології полягає в тому, що перед обертом ротора за допомогою валообертового пристрою топленим жиром змащуються бабітові поверхні сегментів підп’ятника  і направляючих підшипників. За висновками спеціалістів дільниці з  ремонту та технічного обслуговування насосів реакторного відділення енергоремонтного підрозділу, смалець є ідеальним мате­ріалом. Від його застосування не виникають технічні дефекти. А проведення ефективного  ремонту  головних  циркуляційних насосів є гарантією безпеки діючих енергоблоків.

- З нагоди професійного свята журналістів що б хотіли побажати колективу редакції «Перспективи»?

- Насамперед здоров’я журналістам і, звичайно, натхнення, без яких важко творити розповіді, на які так чекають вдячні читачі.

Олександр Шустерук