В гармонії з оточуючим світом

Питання охорони довкілля та раціонального використання природних ресурсів є одними із найважливіших для суспільства. Усе необхідне для свого життя ми отримуємо з природи: повітря, воду, їжу, сировину для промисловості. Людський організм є частиною природи і його здоров’я напряму пов’язано зі станом довкілля. Згідно із статтею 9 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», кожний громадянин України має право на безпечне для його життя та здоров'я навколишнє природне середовище.

Заява про політику ДП «НАЕК «Енергоатом» наголошує, що найважливішою її складовою є безпека ядерних установок та збереження життя і здоров’я працівників компанії. Хмельницька атомна електростанція, як відокремлений підрозділ ДП «НАЕК «Енергоатом», повною мірою усвідомлює свою відповідальність перед суспільством за збереження життя i здоров’я персоналу та населення, захист навколишнього природного середовища від негативного впливу.

Відділ охорони навколишнього середовища, разом з іншими підрозділами ВП ХАЕС, постійно працює над удосконаленням та розвитком інтегрованої системи управління. Однією з основних цілей діяльності відділу є дотримання гранично-допустимих обсягів викидів та скидів забруднюючих речовин. Для цього працівники відділу виконують екологічний контроль за станом довкілля та управляють екологічними аспектами. За підсумками періодичного екологічного моніторингу відмічається, що стан навколишнього природного середовища у санітарно-захисній зоні та зоні спостереження задовільний, і у порівнянні із попередніми роками, не погіршується. Результати спостережень, які проводяться відділом охорони навколишнього середовища, знаходять своє відображення у державній статистичній звітності, квартальній і річній відомчій звітності, а також передаються для розміщення у засоби масової інформації та на веб-сайт Хмельницької АЕС.

 

Свідчення гармонійного співіснування ВП ХАЕС з об’єктами навколишнього середовища можна побачити на власні очі. Безпосередньо до території підприємства прилягає Національний природний парк «Мале Полісся», - один із найсвоєрідніших природно-географічних районів України. Тут добре збережені рослинність і фауністичні комплекси, висока залісненість, унікальні мальовничі озера. Багатим і своєрідним є тваринний світ. Зустрічається чимало представників флори і фауни, що занесені до Червоної книги України. І все це поряд із атомної електростанцією, яка працює вже понад 30 років!

На території парку зростає 15 видів флори, занесених до Червоної книги України, а саме:

Баранець звичайний– Huperzia selago, Верба чорнична – Salix myrtilloides, Гніздівка звичайна – Neottia nidus-avis, Діфазіаструм сплюснутий – Diphasiastrum complanatum, Коручка болотна – Epipactis palustris, Коручка морозниковидна– Epipactis helleborine, Коручка темно-червона – Epipactis atrorubens,  Лікоподіелла заплавна (Плаунець заплавний) – Lycopodiella inundata, Лілія лісова – Lilium martagon, Осока богемська – Carex bohemica,  Плаун колючий – Lycopodium annotinum,  Пальчатокорінник м’ясочервоний – Dactylorhiza incarnata, Пальчатокорінник плямистий – Dactylorhiza maculata, Ситник бульбистий – Juncus bulbosus, Шейхцерія болотна – Scheuchzeria palustris.

У водоймах парку зустрічається червонокнижний вид – п’явка медична Hirudomedicinalis.

Вражає своєю красою водойма-охолоджувач Хмельницької АЕС, площа якої близько 20 квадратних кілометрів. І хоча водойма технологічна та призначена для забезпечення технічного водопостачання та охолодження теплообмінного обладнання енергоблоків, але в ній утворилась унікальна екосистема. Тут сконцентровані різноманітні рибні ресурси: товстолобик білий, товстолобик строкатий, білий амур, чорний амур, короп, карась, лящ, плотва, судак, густера, окунь, щука, лин, краснопірка, уклея тощо.

Додатковий підігрів води збільшує вегетаційний період та суттєво впливає на  гідробіологічні процеси, які, з свого боку, впливають на формування гідрохімічного режиму. Водоймі-охолоджувачу Хмельницької АЕС Інститутом гідробіології НАН України у 2011 році, за результатами багаторічних досліджень, була присвячена окрема книга.

Територія навколо водойми-охолоджувача вирізняється біорізноманіттям. Соснові, грабово–дубові та березові ліси, озера, болота, що оточують водойму–охолоджувач, сприяють комфортному проживанню колоній різноманітних птахів: жайворонків, куріпок, удодів, трясогузок. Для лісових масивів характерні зяблик, дрізд чорний, дрізд співучий, неясить сіра, великий строкатий дятел, піночки, зорянка, синиця велика, славка чорноголова, сойка. У зимову пору року, під час лютих морозів, багато водоплавних птахів, у тому числі занесених до Червоної книги України, знаходять прихисток на водоймі-охолоджувачі. Птахів приваблює тепла вода та наявність різноманітної їжі. Це є ще одним підтвердженням діяльності Хмельницької АЕС у гармонії з довкіллям.

Фауна тутешніх ссавців нараховує близько 50 видів. Найпоширенішими представниками є: кріт, їжак, бурозубка звичайна. Часто зустрічаються руда вечерниця й нетопир карлик. Найбільш поширена лисиця, зрідка зустрічається вовк, єнотовидна собака, занесені у Червону книгу України борсук та видра. Зустрічаються також – червонокнижні куниці, журавель сірий, тхір чорний, тхір степовий, горностай, норка європейська, лелека чорний, шуліка рудий. Також тут широко розповсюджений звичайний заєць.

Цікавим є факт появи безпосередньо поряд з Хмельницькою АЕС бобрів, що є підтвердженням екологічного благополуччя навколишньої території.

Відтак, нам пощастило жити в регіоні надзвичайно багатому на флору та фауну. Наше завдання зробити так, щоб із роками екологічна ситуація ставала лише кращою. Це залежить не лише від підприємств, а насамперед від особистого ставлення людини до природи. Кожен з нас повинен внести свій вклад в діло охорони довкілля, це дуже просто. Для цього ми можемо зробити наступне: посадити дерево; сортувати відходи (сміття); економити воду; в побуті використовувати енергозберігаючі лампочки та економити світло; брати участь у природоохоронних заходах; відмовитися від поліетиленових пакетів та одноразового посуду; культурно відпочивати на природі; обмежити друк документів, віддаючи перевагу документам у електронному вигляді; більше ходити пішки або їздити велосипедом.

Що стосується ВП ХАЕС, то підприємство і надалі буде робити все можливе для мінімізації впливу на навколишнє середовище. Ми тут живемо, це наш дім, і кожен працівник це добре розуміє.

Олександр Голод, заступник начальника відділу ОНС –  начальник ЕХЛ