В інтересах територіальної громади

Для міського голови  Славути кандидата технічних наук  Василя Сидора Нетішин назавжди залишиться малою батьківщиною. Тут він народився, здобував освіту, а згодом долучився до спору­дження одного з найбільших підприємств Хмельниччини – Хмельницької АЕС. У тому, що Василь Богданович обіз­на­ний із різними сферами експлуатації електро­станції, можна було пересвідчитись під час візиту депутатів Славутської міської ради до нетішинських атомників.

Гості зі Славути від­відали навчально-тренувальний центр. Тут їх гостинно зустрів заступник головного інженера з під­готовки персоналу Хмельницької АЕС Володимир Ісупов, який розлого розповів про найважливіші віхи в історії створення та експлуатації одного з найкращих навчально-тренувальних центрів у нашій державі. За його словами, цьому сприяла активна співпраця із міжнародними інституціями, які опікуються безпекою ядерних установок у різних країнах. Завдяки цьому­ вдалося підвищити рівень підготовки персоналу. Тут гордяться пов­номасштаб­ним тренажером, який створе­ний за сприяння американських колег. Частину коштів виділив уряд США у яко­сті техніч­ної допомоги. 1997 року пов­номас­штабний тренажер був встановлений у щойно спорудженій будівлі. Через два роки його введено в експлуатацію. Це співпало із запровадженням у нашій державі ліцензування персоналу. Саме навчально-тренувальний центр став основою для впровадження ліцензування серед працівників Хмельницької АЕС.

Депутати Славутської міської ради повномасштабний тренажер відвідали під час чергового практичного навчання оперативного персоналу. Володимир Іванович роз’яснив, що ПМТ є аналогом БЩУ, що знаходяться у експлуатації діючих енергоблоків. Це важливо, бо оперативний персонал повинен засвоїти не тільки теоретичний матеріал з експлуатації основного обладнання, а й вміти оперативно й ефективно ним управляти.

Під час оглядин машзалу другого енергоблока гостей зі Славути супрово­джував заступник начальника турбінного цеху по роботі з персоналом Володимир Рубас. Він розповів, що працівникам турбінного цеху належить велике технічне господарство, яке в основному сконцентроване у машинному залі. Кожен праці­вник, як мовиться, із заплющеними очима може швидко дістатись до закріпленого за ним обладнання.

Для учасників же численних делегацій, які навідуються на електростанцію­, тур­бінне відділення здається велетенською «колекцією» металевих конструкцій. Незабутнє враження на відвідувачів справляє турбіна, вага якої у повній комплектації складає майже п’ятсот тонн. Її повноцінну роботу славутські депутати відчули, як мовиться, на слух.

Колеги міського голови Славути  дові­дались, що він навчався в одному класі разом з Володимиром Рубасом, який і вів екскурсію.

Більшість депутатів зі Славути вперше потрапила на територію проммайданчика Хмельницької АЕС, тому з великою цікавістю оглядала конструкції недобудованого третього енергоблока, про добудову якого точиться розмова вже понад два десятиліття. Гості впевнились, що наявні конструкції цілком придатні для подальшої експлуатації. Збагнути це допомогли заступник головного інженера з нових блоків Геннадій Самосєй та головний інженер управління капітального будівництва Володимир Фалінський.

Детальнішу інформацію про діяль­ність ХАЕС та недобудовані блоки гості одержали під час зустрічі із заступником головного інженера з ядерної і радіаційної безпеки Хмельницької АЕС Костянтином Щербініним. На основі статистичних даних він прокоментував такі напрямки діяльності електростанції, як виробництво електроенергії, реконструкція та модернізація, заходи з підвищення безпеки, охорона довкілля.

У ході візиту на Хмельницьку АЕС славут­ські депутати продемонстрували бажан­ня вникнути в суть основної діяльності най­більшого підприємства Хмельниччини, від стабільної роботи якого залежить і соціально-економічний розвиток  Славути. Василь Сидор великі перспективи розвитку територіальної громади вбачає в ході завершення будівниц­тва третього та четвертого енерго­блоків ХАЕС, адже це неодмінно покращить фінансування зони спостереження. За його словами, саме з цією метою була створена Асоціація територіальних громад 30-кілометрової зони, яку він очолює. На її засіданнях вироблено загальну концепцію та стратегію,  де окреслено перспективи введення в експлуатацію нових енергоблоків та реальні можливості соці­ально-економічного розвитку регіону. Василь Богданович стурбований некоректними діями урядовців щодо виконання закону про надання субвенцій територіальним громадам тридцятикілометрової зони за рахунок відрахувань від прибутків за реалізовану електроенергію, вироблену Хмельницькою АЕС.

- Я задоволений, що у вирішенні багатьох проблем з нами солідарне ДП           «НАЕК «Енергоатом» і його керівник Юрій Недашковський, - констатував міський голова Славути.

Сьогодні Славута вважається містом з високим рівнем життя. Це без перебільшення економічно розвинутий, інвестиційно привабливий центр півночі Хмельниччини з потужною промисловістю та інфраструктурою. Територіальна громада визначила для себе пріоритетні напрямки розвитку міста – зокрема,  залучення інвестицій, розвиток людських ресурсів, розвиток бізнесу. Місцеві депутати переконані, що реалізація таких планів багато в чому залежатиме від стабільної роботи Хмельницької АЕС.

Олександр Шустерук

Фото автора