В Острозi наколядували на… рекорд

У студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького Національного університету «Острозька академія» відбувся ХІІ Всеукраїнський фестиваль колядок та щедрівок, в якому взяли участь дитячі, студентські, аматорські та професійні пісенні  колективи з чотирьох областей нашої держави – Хмельницької, Вінницької, Тернопільської та Рівненської.

Перед початком заходу у академічному храмі відбувся молебень, під час якого священнослужитель доктор педагогічних наук, професор Василь Жуковський благословив учасників фестивалю і побажав вдалих виступів.

Спостерігати за різдвяним дійством зголосилося багато острожан та гостей міста.

Право першого виступу було надано хоровому­ колективу Національного університету «Остро­зька академія», яким керує Юлія Полон­ська. Його виконавці налаштували прису­т­ніх на сприйняття святкових піснеспівів, у яких прославляється Ісус Христос та Пресвята Богородиця Діва Марія. А потім естафету продовжили юні виконавці – учасники зразкового ансамблю народної пісні «Співаночка» Острозького міського центру культури та дозвілля.

Під час підготовки фестивалю колядок та щедрівок, його організатори внесли певну інтригу, мовляв­, він повинен бути оригінальним та претендуватиме на національн­ий рекорд. Відбулися перемовини з керівництвом Національного проекту «Книга рекордів України» про умови фіксування культурно-мистецького досягнення. Відповідальну місію було довірено автору цих рядків.

За умовами фіксування рекорду дійство має проходити у формі своєрідного марафону. Так і сталося: один хоровий ко­ле­ктив змінював інший. У репертуарі виконав­ців було до трьох колядок чи щедрівок. Цьогріч у фестивалі зголосилося взяти участь 48 колективів.

Поки слухачі насолоджувалися унікальними виступами хористів, випала нагода поспілкуватися із представниками вокальних колективів.

- Тут неймовірна енергетика, – запевнила викладач Вінницького музичного училища ім. Леонтовича Злата Давидовська, - коли співаєш, то складається враження, що потрапляєш у середовище ангелів і споглядаєш на грішну землю з висоти. Багато чого варта й унікальна акустика у храмі.

Гостя із Вінниці таки зуміла приємно здивувати своїм співом вдячних слухачів.

Підійшла черга до виступу фольклорного гурту «Щедрик» Славутської школи мистецтв, яким опікується керівник Тетяна Маліновська. Це знаний за межами свого району колектив. Велично і натхненно діти демонстрували колядки та щедрівки. Вони разом із земляками із зразкового фольклорного гурту «Перлинка» нещодавно взяли участь у фестивалі «ЕтноЗима», який проходив у Михайлівському соборі міста Київ.

- Про відвідини столиці залишились найприємніші спогади, - подовжує розповідь Тетяна Маліновська, - нам поталанило почути багато талантів та, як мовиться, й себе показати. Наш репертуар складався з автентичних щедрівок, поширених тільки у нашому краї. Саме це підігріло інтерес до наших виступів та «Перлинки». Щодо організації «ЕтноЗими», то вона була на високому профе­сійному рівні. Тут мистецтво поєдналось із благодійністю, бо зібрані на фестивалі кошти були перераховані трьом дитячим будинкам Луганської та Донецької областей. Натхненником цього проекту стала відома співачка Анжеліка Рудницька. Приємно, що ми стали учасниками встановлення рекорду на найдовше виконання колядок та щедрівок, який фіксували представники Національного проету «Книга рекордів України». Тепер­ цю естафету перейняв Національний університ­ет «Острозька академія».

А тим часом перед вівтарем храму виконавську­ майстерність демонстрували народний аматор­ський ансамбль української пісні «Мальви» Рів­ненського заводу високовольтної апаратури, зразковий дитячий хор «Віват, музико» Рівненського міського Палацу дітей та молоді, учениця 7 класу Великоберезовицької ЗОШ І-ІІІ ступенів Тернопільської області, ансамбль хлопчиків Оженин­ської дитячої музичної школи Острозького району­.

Оригінальним виконанням різдвяних пісне­співів порадувавали учасники ансамблю Нетішинської школи мистецтв, яким керують Ірина Борінова та Олена Сніщук. А потім своє­рідну енергетично-пісенну естафету продовжили вокалісти колективу «Дитяча опера»  та ансамбль бандуристів «Калиновий цвіт», творчими злетами яких опікуються талановиті наставники Наталія Горбова та Тетяна Федорчук.

- Різдвяні свята зазвичай супроводжуються радісними піснеспівами, колядками, щедрівками, в яких прославляють Господа Ісуса Христа та Пресвяту Богородицю, - коментує один із органі­заторів фестивалю  Василь Жуковський. - Ось і сьогодні проводиться фестиваль колядок і щедрівок, на який до нас завітали колективи з різних міст. Особливістю цього фестивалю є те, що ми хочемо встановити новий рекорд і таким досягненням привернути ще більше уваги до популяризації християнських традицій.

Для встановлення рекорду в Острозькій академії Національний проект «Книга рекордів України» запропонував три основні критерії оцінки. Саме на їх основі було зафіксовано, що у фестивалі колядок та щедрівок взяли участь 48 колективів загальною кількістю учасників 530 чоловік. Загалом марафон тривав 5 годин 45 хвилин. Це досягнення значно перевершило київ­ський фестиваль «ЕтноЗима». До речі, їх рекорд проіснував лише тиждень.

Під час завершення фестивалю були оголошені основні рекордні результати в кате­горії «Масові заходи». Його організатори­ одержали Дипломи від національного проекту «Книга рекордів України», а сам Національний університет «Острозька академія» став шестиразовим рекордсменом і єдиним вищим закладом України із таким досягненням.

Кожен учасник пісенного марафону колядок і щедрівок одержав дипломи та призи учасника. Але цим все не завершилось, бо були передбачені нагороди за рішенням суддівської колегії, яку очолила старший викладач Інституту мистецтв Рівненського державного гуманітарного університету Галина Івченко. Дитяча вокальна студія «Камелія», якою опікується Каміла Пельванова-Геворкян, удостоєна «Гран-прі» марафону. Грамоту   від владики Ілларіона, архієпископа Рівненського і Острозького, отримав Нетішинський муніципальний хор «Елегія». Грамотою Міністерства освіти і науки України відзначений зразковий фольклорний гурт «Щедрик» Славутської дитячої школи мистецтв.

Олександр Шустерук