В разі знеструмлення АЕС

Технічний прогрес не стоїть на місці і диктує людству постійно переглядати стандарти безпеки, якої б галузі вони не стосувалися. Атомна енергетика – в числі тих, де практично завжди впроваджуються модернізаційні зміни, аби вивести на новий рівень безпечну та безаварійну експлуатацію ядерних установок.

На Хмельницькій АЕС приділяється посилена увага заходам, важливим для безпеки. Одним із нововведень є впровадження системи аварійного електропостачання, яке реалізоване в рамках Комплексної (зведеної) програми із підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС. Цей захід має назву «Забезпечення аварійного енергопостачання в умовах тривалого повного знеструмлення атомної електростанції» і реалізований персоналом електроцеху на обох мільйонниках Хмельницької АЕС.

Роботи з реалізації додаткових заходів для забезпечення тривалого виконання функцій безпеки при запроектній аварії з повним знеструмленням енергоблоків АЕС були ініційовані експертами галузі після аварії на японській АЕС «Фукусіма-1». Для відновлення енергопостачання першого та другого енергоблоків Хмельницької АЕС в умовах тривалого повного знеструмлення блоків і втрати відведення тепла до кінцевого поглинача згідно із вищеназваним заходом №15103 на майданчику ХАЕС використовуються мобільні дизель-генераторні станції 0,4 кВ. Саме за їх допомогою буде забезпечена подача електроенергії обмеженій кількості споживачів, що дозволятиме безпечно управляти різними експлуатаційними системами.

- Аварійне постачання необхідне нам для забезпечення електроенергією усіх споживачів, які входять до системи безпеки. Воно функціонує на другому мільйоннику: після року дослідної експлуатації уже введено в промислову. Наразі ж зазначений захід К(з)ПБ реалізовано на першому блоці. Під час нинішньої ремонтної кампанії проводяться приймальні випробування: його планують перевести з дослідної у промислову експлуатацію, - розповідає інженер групи реконструкції і модернізації електроцеху Кирил Биков. – Ця система складається для кожного енергоблока з двох окремих дизель-генераторів, один з яких знаходиться безпосередньо біля приміщення блока, а другий – на стоянці для мобільної техніки.

- Як відбувається процес переходу від одного етапу експлуатації до іншого, обладнання якось випробовують, тестують?

- Так, згідно з певними процедурами відбуваються тренування персоналу на цьому обладнанні, адже воно має низку важливих критеріїв. Під час відпрацювань різних сценаріїв відбувається розгортання мобільної техніки, підключення до споживачів. Все це хронометрується, фіксується, а дані використовують для введення системи в промислову експлуатацію, - зауважив Кирил Биков.

Роботи із модернізації та монтажу аварійного енергопостачання на ХАЕС виконувалися безпосередньо персоналом електричного цеху спільно із підрядною організацією «Атоммонтажсервіс».

Тетяна Степанюк